- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
- Valtion aluehallinnon uudistus
Uutiset 2015
Osatyökykyisyys on suhteellinen käsite (Uudenmaan ELY-keskus)
Usein ajatellaan, että vajaakuntoisille sopivat parhaiten yksinkertaiset, toissijaiset työt. Voihan näin toki joskus ollakin, mutta ei aina. Asioista ei pitäisi ajatella liian suoraviivaisesti.
Uudenmaan ELY-keskuksen, Uudenmaan TE-toimiston ja Vates-säätiön järjestämässä tilaisuudessa käytiin läpi vammaisten ja osatyökykyisten työllistymismahdollisuuksia ja työllistymisen tueksi tarjottavia palveluja.
- Mitä osatyökykyisyys tai vajaakuntoisuus ylipäänsä tarkoittaa, kysyi Innoluxin toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi ja uteli perään, että onko hän nyt sitten osatyökykyinen?
Sokeus ei ole nimittäin estänyt Jokiniemeä perustamasta ja vetämästä menestyvää valaisinyritystä. Hän olisi päässyt työkyvyttömyyseläkkeelle näkövammansa vuoksi kolmikymppisenä, mutta valitsi sen sijaan yrittäjyyden. Nyt yritys työllistää 20 henkilöä ja sen liikevaihto on 5 miljoonaa euroa. Yhteistyötä tehdään huippumuotoilijoiden kanssa ja alihankkijoita on Suomessa yli 20.
Innolux kantaa yhteiskuntavastuuta sosiaalisella työllistämisellä: Työntekijät ovat osin vajaakuntoisia, näkövammaisia ja osatyökykyisiä.
Ennakkoluulot estävät
- Periaatteessa olemme kaikki osatyökykyisiä, painotti projektipäällikkö Petri Puroaho Vates-säätiöltä, ei kukaan osaa kaikkea, hän perusteli.
Vates-säätiö edistää toimillaan vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten työllistymistä. Välityömarkkinat osana työelämää –projektia vetävä Puroaho totesi, että työmarkkinoiden ennakkoluulot ovat suurin este Vatesin kohderyhmän työllistymiselle.
Yksikön päällikkö Merja Ekqvist Uudenmaan ELY-keskuksesta kertoi Työelämä 2020 –hankkeesta. Hän toimii hankkeen Uudenmaan alueen koordinaattorina. Ekqvist tähdensi, ettei kyse ole pelkästä viestien viemisestä:
- Se on konkreettista toimintaa, jota tehdään kädet savessa yritysten kanssa.
Työelämä 2020 –hanke pyrkii tekemään suomalaisesta työelämästä Euroopan parhaan vuoteen 2020 mennessä. Hankkeessa on mukana mittava määrä toimijoita. Ekqvist totesikin Uudellamaalla olevan niin paljon palveluntuottajia, että työtä on tehtävä koordinoidusti.
Tilaisuudessa toivottiin viranomaisilta joustavampaa otetta työllistämisen suhteen. Paikalla olijoille esiteltiin myös tukimuotoja, joita yrittäjä voi hakea TE-toimistosta palkatessaan vammaisen tai osatyökykyisen työntekijän.
Teksti ja kuva: Memmi Ojantola
- Julkaisupäivä
- 27.8.2015