Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Hämeenkyrössä uusi majoitusmalli - turvapaikanhakijanuoret voivat asua samassa yksikössä myös oleskeluluvan saamisen jälkeen (Pirkanmaa)

Hämeenkyrössä järjestetään turvapaikanhakijanuorten majoitus uudella tavalla. Hybridimalli yhdistää yksintulleiden alaikäisten ryhmäkodin- ja tukiasumisyksikön sekä oleskeluluvan saaneille tarkoitetun ryhmäkodin.

Hämeenkyrössä toimii ilman huoltajaa olevien alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkoti- ja tukiasumisyksikkö, sekä perheryhmäkoti, joka on tarkoitettu oleskeluluvan saaneille alaikäisille nuorille. Palveluntuottajana näissä yksiköissä toimii Punaisen Ristin Hämeen piiri. Toiminnan piirissä on tähän mennessä ollut noin 40–50 nuorta.

Toiminnan rajaaminen erillisiin toimipisteisiin ikäluokan tai turvapaikkaprosessin käsittelyvaiheen perusteella ei ole tarkoituksenmukaista, eikä käytännössä aina mahdollistakaan. Tästä syystä Maahanmuuttovirasto, ELY-keskus, Hämeenkyrön kunta ja SPR:n ovat laatineet uudet sopimukset toiminnan järjestämistavasta.

Sopimuksella mahdollistetaan uudenlainen hybridimäinen toiminta, eli nykyisistä kolmesta toimipisteestä muodostetaan yksi hallinnollinen yksikkö (Hämeenkyrön hybridiyksikkö). Siinä nuoret voivat asua koko prosessin ajan toimipistettä vaihtamatta, vaikka turvapaikanhakija-asema muuttuisi oleskeluluvan saaneen asemaan.

Uusi malli on kustannustehokkaampi ja tukee turvapaikanhakijaa kotoutumisessa

Joustavampi toimintamalli lisää myös toiminnan jatkuvuutta, ennustettavuutta ja kustannustehokkuutta nykyisessä tilanteessa, jossa kapasiteettitarve painottuu enemmän oleskeluluvan saaneiden nuorten asumispaikkoihin kuin turvapaikanhakijanuorten asumispaikkoihin. Valtaosa tästä kohderyhmästä saa ainakin lyhyen oleskeluluvan. Hybridimäinen toimintamalli on valtakunnallisesti uudenlainen tapa järjestää ilman huoltajaa Suomessa olevien alaikäisten nuorten turvapaikkaprosessin aikainen asuminen ja sen eteneminen suunnitelmallisesti oleskeluluvan saamisen ja täysi-ikäisyyden kautta kohti kotoutumista.

Hybridimäinen vastaanottotoiminta jatkuu Hämeenkyrössä nykyisen toiminnan laajuisena. Henkilös-tömitoituksessa noudatetaan lastensuojelulain mukaista mitoitusta eli ammattihenkilökunnan määrä vahvistuu ja tulee olemaan asiakasmäärästä riippuen 30–40 työntekijän tasolla. Vastaanottotoiminta on kokonaisuudessaan valtion rahoittamaa toimintaa ja toiminnan laajuus ja jatkuvuus Hämeenkyrössä riippuu valtion rahoituksesta ja sen jatkumisesta.

Lisätietoja antavat:

  • Pirkanmaan ELY-keskus, Marja Huttunen
  • Maahanmuuttovirasto, Mikko Välisalo
  • Hämeenkyrön kunta, Kari Holma
  • SPR Hämeen piiri, Jaana Simi

Alueellista tietoa