Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan jokien pinnat nopeassa nousussa (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Viime päivien runsaat sateet näkyvät pohjalaisjokien vedenkorkeuksissa ja virtaamissa. Kyrönjoen pinta nousi keskiviikon aikana Ilmajoella Nikkolassa 1,5 metrillä ja jatkanee ennusteiden mukaan nousuaan vielä ainakin tämän päivän. Jos suurempia lisäsateita ei saada, niin vettä ei jouduta päästämään Kyrönjoen yläosan pengerrysalueille. Kyrönjoen alaosalla Mustasaaren Skatilassa joen virtaama nousi keskiviikkoaamun vajaasta 100 m3/s tämän aamun runsaaseen 200 m3/s. Virtaama jatkaa kasvuaan vielä ainakin tämän päivän.  Näyttää hyvin todennäköiseltä, että Kyrönjoella tämän kevään suurin virtaama saavutetaan lähipäivinä juuri ennen vappua.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tulvavaroituspalvelu Kyrön- ja Lapuanjoen pengerrysalueille on käytössä ja siihen voi rekisteröityä osoitteessa www.ely-keskus.fi/web/tulvatpohjanmaa/tulvavaroituspalvelu. Palvelu on tekstiviestipohjainen ja viestien vastaanottaminen on maksutonta.

Myös muut Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata halkovat joet saavuttavat tämän vuoden toistaiseksi suurimmat virtaamat lähipäivinä. Tämä huhtikuun lopun virtaamahuippu näyttää pääosin oleva suurempi kuin lumen sulamisen aiheuttama tulvahuippu huhtikuun alussa.  Keski-Pohjanmaalla lähipäivien virtaamat eivät todennäköisesti ylitä lumen sulamisen aiheuttamaa tulvahuippua.

Sateiden seurauksena tekojärvet ja säännöstellyt järvet ovat täyttyneet selvästi normaalia nopeammin ja altaiden juoksutuksia on tämän vuoksi lisätty.

Vaikka vedenkorkeudet ja virtaamat nousevat nopeasti, niin tulvan ei pitäisi aiheuttaa merkittäviä tulvavahinkoja. Alavimmilla alueilla on peltoja veden alla mm. Lapuanjoelle ja Laihianjoella.

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

  • www.twitter.com/tulvatpohjanmaa
  • Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919
  • Johtava vesitalousasiantuntija Tommi Mäki, puh. 0295 027 882
  • Vesitalousasiantuntija Kristiina Kastman, puh. 0295 028 021
  • Projektipäällikkö Satu-Mikaela Burman, puh. 0295 027 646 (tulvavaroituspalvelu)

Alueellista tietoa