Liikenneturvallisuus

ELY-keskukset edistävät liikenneturvallisuutta tienpidon toimilla ja tekemällä yhteistyötä mm. Liikenneturvan, poliisin ja kuntien kanssa.

 

TIETOA ALUEELTA

Liikenneturvallisuus - Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu

(Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus vastaa liikenneturvallisuusasioista myös Kainuun alueella)

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tavoitteena vastuullisten liikkujien maakunta

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuustyön visiona on tavoitella vastuullisten liikkujien maakuntaa. Puitteet turvalliselle liikkumiselle eri kulkutavoilla luodaan maankäytön suunnittelulla ja tien- ja kadunpidolla. Tiedotuksella, valistuksella, koulutuksella ja valvonnalla edistetään sääntöjen noudattamista ja turvallista liikkumiskulttuuria. Aktiivinen kunta- ja aluetyö, maakunnallinen liikenneturvallisuustyön koordinaatio sekä poikkihallinnollinen ja innovatiivinen tapa toimia ovat tapoja tavoitella visiota.

Vuosina 2011–2014 maakunnallisen liikenneturvallisuustyön kohderyhmiksi on valittu nuoret ja iäkkäät. Liikenneturvallisuustyö ja erityisesti valittuihin kohderyhmiin vaikuttamisen tapa ja jalkauttamisen toimintamalli on toimiva alueellinen ja paikallinen liikenneturvallisuustyö. Lisäksi toteutetaan maakuntien liikennestrategian mukaisia liikennejärjestelmän kehittämistoimenpiteitä erityisesti liikenneturvallisuuden osalta.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnallinen liikenneturvallisuusryhmä ohjaa ja seuraa liikenneturvallisuustilanteen kehittymistä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa. Seurannasta julkaistaan vuosittain liikenneturvallisuuskatsaus, jonka perusteella ryhmä suuntaa liikenneturvallisuustyötä maakunnissa.

Liikenneturvallisuudessa myönteistä kehitystä

Liikenneturvallisuuskehitys on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteillä kehittynyt viime vuosina myönteisempään suuntaan kun tarkastellaan maanteiden liikenneonnettomuustilastoja. Myönteisen kehityksen selittää hirvikolareiden määrän puolittuminen vuoden 2000 puolivälin hyvin korkeista lukemista. Hirvikolarit ovat edelleenkin toiseksi yleisin maantieliikenteen onnettomuustyyppi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maanteillä. Eniten maantieliikenteessä sattuu yksittäisonnettomuuksia. Näitä on noin kolmannes kaikista onnettomuuksista.

Vakavien onnettomuuksien osalta kehitys ei ole ollut yhtä suoraviivaista. Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrät vaihtelevat vuosittain. Erityisen myönteinen kehitys tilastoissa on vuosi 2012, jolloin saavutettiin Pohjois-Pohjanmaan maantieliikenteessä ennätyksellisen alhainen kuolonkolareiden määrä.


Päivitetty
Tulosta Tulosta
Jaa

ota yhteyttä

Yhteydenottolomake

Liikenteen asiakaspalvelu
liikenteen.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
0295 020 600 ma-pe klo 9-16

Tienkäyttäjän linja 0200 2100 
Ilmoitukset tiestön kunnosta ja liikenteen ongelmista, 24 h

Puhelut maksavat lankapuhelimesta paikallisverkkomaksun (pvm) ja matkapuhelimesta matkapuhelinmaksun (mpm) verran. 

oikopolut

ALUEELLISET LINKIT

 

Ajankohtaista

Aloitteet teiden ja liikenneturvallisuuden parantamiseksi

Aloite sähköpostilla tai soittamalla:
liikenteen.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
0295 020 600 (ma-pe klo 9-16)

Henkilövahinko-onnettomuudet

Hirvieläinonnettomuudet

Kouluteiden liikenneturvallisuus

Liikenneturvallisuussuunnitelmat

Liikenneturvallisuutta parantavat toimenpiteet

Liikenneturvallisuuden parantamistoimenpiteitä 2015

Pieniä liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä toteutetaan valtatiellä 1 ja Turun kehätiellä (kt 40).

Mopojen paikka liikenteessä


MUUALLA VERKOSSA