Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Mitä on jätehuollon tuottajavastuu? 

Edistää tehokasta kierrätystä. Tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistuvat käytöstä.  

Koskee kymmeniä tuhansia suomalaisia yrityksiä sekä ulkomaisia etämyyjiä. Tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus.  

Kuluttajat voivat kierrättää maksutta. Tuottajavastuun ansiosta kierrättäminen on helppoa. Tavoitteena on vähentää jätettä ja edistää kiertotaloutta. 

Piirroskuvassa on ihminen ja teksti Yritys, tunne tuottajavastuusi. Tutustu kampanjaan. Lisäksi kuvassa on logo ja teksti: tuottajavastuu.

Piirroskuvassa on kaksi ihmistä ja teksti, jossa lukee Hoida tuottajavastuu helposti, liity tuottajayhteisöön, lue lisää.

Piirroskuvassa on pahvilaatikko ja purnukoita sekä teksti Ketä tuottajavastuu koskee? Lue lisää

Uutisia

Vasta viidesosa yrityksistä on hoitanut jätehuollon tuottajavastuunsa – usein syynä tiedon puute

Tänä vuonna kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä tuli jätehuollon tuottajavastuun piiriin, kun jätelainsäädäntö uudistui. Tuottajavastuu koskee nyt noin 50 000:ta yritystä. Se on helpointa hoitaa liittymällä tuottajayhteisöön. Tuottajavastuun ansiosta raaka-aineet saadaan kiertoon ja kuluttajat voivat kierrättää maksutta.

Jätehuollon tuottajavastuu koskee pakkauksia, akkuja ja paristoja, ajoneuvoja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, renkaita, paperia ja paperituotteita sekä tiettyjä kertakäyttöisiä muovituotteita (SUP). Näiden tuotteiden valmistajat, maahantuojat, etämyyjät ja pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistetaan käytöstä.
 
Vuoden alusta lakimuutos toi kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä jätehuollon tuottajavastuun piiriin. Monelta tuottajavastuu on vielä hoitamatta. Vasta viidesosa, noin 10 000 yritystä on hoitanut vastuunsa lain edellyttämällä tavalla. 

- Syynä on usein tiedon puute. Ei tunneta tuottajavastuuta tai miten sen voi hoitaa. Tuottajavastuun hoitaminen on kuitenkin helppoa. Kun liittyy oman alansa tuottajayhteisöön, se hoitaa velvollisuudet yrityksen puolesta, sanoo tuottajavastuuta valvova Mervi Sivula Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Osa vastuullista yritystoimintaa 

Tuottajavastuu edistää kestävää materiaalin käyttöä ja kiertotaloutta. Tuottajavastuun hoitaminen on osa vastuullista yritystoimintaa. 

- Olemme huomanneet, että moni kuluttajakaan ei ole koskaan kuullut tuottajavastuusta, mutta silti vie säännöllisesti pakkaukset ekopisteelle tai rikkinäisen sähkölaitteen maksutta kauppaan. Nämä palvelut tuodaan lähelle kuluttajaa tuottajavastuun hoitaneiden yrityksien ansiosta, Sivula kertoo. 

Tuottajavastuusta ja sen hoitamisesta on saatavilla paljon tietoa tuottajavastuu.fi-sivuilla. 

- Kannattaa käydä tutustumassa tuottajavastuu.fi-sivuilla. Sivuiltamme löytyy tarkempaa tietoa siitä, ketä tuottajavastuu koskee, mistä saa neuvoja ja miten liittyä tuottajayhteisöön, Sivula vinkkaa.

Vältä lisämaksut

Tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus, jonka noudattamatta jättämisestä voi seurata tuntuva laiminlyöntimaksu. Maksu on prosentti yrityksen edellisen vuoden tilikauden liikevaihdosta, mutta vähintään 500 euroa ja enintään 500 000 euroa. 

 - Yrityksellä ei ole syytä huoleen, jos tuottajavastuu on jäänyt hoitamatta vahingossa. Asia järjestyy ottamalla yhteyttä oman alan tuottajayhteisöön. Lähestymme yritystä aina ensin kirjallisesti ennen maksun määräämistä, kertoo tuottajavastuun ryhmäpäällikkö Mika Heinonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Alkuvuosi on ollut vilkas tuottajayhteisöihin liittymisissä.

- Tämän vuoden alusta esimerkiksi uusia pakkausalan yrityksiä on liittynyt tuottajayhteisöihin jo yli 600. Suunta on hyvä, mutta tieto ei vielä ole saavuttanut kaikkia uusia tuottajavastuuvelvollisia yrityksiä, Heinonen miettii.

Yritys, tunne tuottajavastuusi! -kampanja käynnissä

On tärkeää lisätä tietoa tuottajavastuusta ja sen hoitamisesta. Siksi tuottajavastuuta valtakunnallisesti valvova Pirkanmaan ELY-keskus käynnisti huhtikuussa kampanjan ”Yritys, tunne tuottajavastuusi!” yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Mukana kampanjassa ovat muun muassa: Elker Oy, ERP Finland ry, Kaupan liitto, Pakkaustuottajayhteisö Sumi Oy, Recser Oy, SER-Tuottajayhteisö ry, Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy, Suomen Kiertovoima ry, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Suomen Pakkaustuottajat Oy, Suomen Palautuspakkaus Oy, Suomen Rengaskierrätys Oy, Suomen ympäristökeskus, Suomen yrittäjät ja Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta.

Ympäristöministeriö on rahoittanut kampanjan toteuttamista.

Kampanjassa jaetaan tietoa tuottajavastuusta sosiaalisessa mediassa, Yleisradion tietoiskussa sekä tuottajavastuu.fi-verkkosivuilla.

Lue lisää tuottajavastuusta ja tuottajayhteisöistä:

Testaa, koskeeko tuottajavastuu yritystäsi: 

Lisätietoja yrityksille


Lisätietoja medialle

Pirkanmaan ELY-keskus:

Tuottajavastuu yleisesti

  • Mika Heinonen, ryhmäpäällikkö, p. 0295 036 136
  • Mervi Sivula, ylitarkastaja (+ kampanja: Yritys, tunne tuottajavastuusi!), p. 0295 036 011

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Akut ja paristot 

  • Jaana Mäenpää, ylitarkastaja, sähköposti on muotoa jaana.m.maenpaa (at) ely-keskus.fi

Ajoneuvot

Pakkaukset ja juomapakkaukset 

  • Tuomo Aunola, ylitarkastaja (yli 1 milj. euron liikevaihto)
  • Milla Kolehmainen, ylitarkastaja (alle 1 milj. euron liikevaihto)
  • Matti Silvola, ylitarkastaja (juomapakkaukset)

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Paperi ja renkaat

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet 

Tietyt kertakäyttöiset muovituotteet (SUP)

Etäkauppa

Päivitetty: 23.05.2024