Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Mitä on jätehuollon tuottajavastuu? 

Edistää tehokasta kierrätystä. Tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistuvat käytöstä.  

Koskee kymmeniä tuhansia suomalaisia yrityksiä sekä ulkomaisia etämyyjiä. Tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus.  

Kuluttajat voivat kierrättää maksutta. Tuottajavastuun ansiosta kierrättäminen on helppoa. Tavoitteena on vähentää jätettä ja edistää kiertotaloutta. 

Piirroskuvassa on ihminen ja teksti Yritys, tunne tuottajavastuusi. Tutustu kampanjaan. Lisäksi kuvassa on logo ja teksti: tuottajavastuu.

Piirroskuvassa on kaksi ihmistä ja teksti, jossa lukee Hoida tuottajavastuu helposti, liity tuottajayhteisöön, lue lisää.

Piirroskuvassa on pahvilaatikko ja purnukoita sekä teksti Ketä tuottajavastuu koskee? Lue lisää

Uutisia

Muovipakkausten uusi raportointi alkaa - tavoitteena nostaa muovin kierrätystä

 

Muovipakkausten uusi, entistä tarkempi kierrätyksen raportointi alkaa ensimmäistä kertaa vuonna 2023. Luvut raportoidaan EU:lle, ja ne vaikuttavat siihen, kuinka paljon Suomi maksaa EU:n jäsenmaksua. Tavoitteena on nostaa muovin kierrätysastetta.

Kuvassa on kierrätykseen meneviä muovipakkauksia.

Pirkanmaan ELY-keskus kerää vuosittain tiedot eri tuottajavastuun alaisten tuotteiden kierrätysmääristä. Tähän asti muovipakkaukset ovat olleet mukana pakkaustilastoissa, mutta jatkossa ne raportoidaan entistä tarkemmin. Taustalla on EU:n tavoite vähentää muovijätteen määrää ja nostaa muovin kierrätysaste 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Tällä hetkellä esimerkiksi Suomessa vain noin kolmasosa muovipakkauksista päätyy kierrätykseen. 

- Muovi on hankalasti kierrätettävä materiaali. Osa kerätystä muovista joudutaan polttamaan, koska siellä on hankalasti kierrätettäviä muovilaatuja ja materiaaleja, jotka sisältävät useita eri muovilaatuja, kertoo ylitarkastaja Tuomo Aunola Pirkanmaan ELY-keskuksesta. 

Vaikuttaa EU:n jäsenmaksuun

Kaikissa EU-maissa raportoidaan jatkossa kierrättämättä jääneiden muovipakkausten määrä. Nämä luvut vaikuttavat kunkin maan jäsenmaksun määrään. Mitä enemmän muovia jää kierrättämättä, sitä korkeampi on jäsenmaksu. Tavoitteena on edistää muovipakkausten kierrätystä.

- Varmasti alussa on haaste, miten saada tilastointi yhteneväiseksi eri maissa. Tässä on iso työ edessä. Nähtäväksi jää, toteutuuko EU:n tavoite nostaa muovipakkausten kierrätysaste 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, Aunola miettii.

Kaikki kierrätystilastot löydät sivuiltamme: Tietoa tuottajavastuusta > Kierrätystavoitteet ja -tulokset

 

Päivitetty: 12.06.2024