Hyppää sisältöön

Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

 

 

Tuottajavastuu on yksi kiertotalouden kivijaloista

Tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta. Tämän ansiosta kierrättäminen on tehokasta ja helppoa.​ Laitetaan yhdessä materiaalit talteen ja kiertoon!

Uutisia

Muovipakkausten uusi raportointi alkaa - tavoitteena nostaa muovin kierrätystä

 

Muovipakkausten uusi, entistä tarkempi kierrätyksen raportointi alkaa ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Luvut raportoidaan EU:lle, ja ne vaikuttavat siihen, kuinka paljon Suomi maksaa EU:n jäsenmaksua. Tavoitteena on nostaa muovin kierrätysastetta.

Kuvassa on kierrätykseen meneviä muovipakkauksia.

Pirkanmaan ELY-keskus kerää vuosittain tiedot eri tuottajavastuun alaisten tuotteiden kierrätysmääristä. Tähän asti muovipakkaukset ovat olleet mukana pakkaustilastoissa, mutta jatkossa ne raportoidaan entistä tarkemmin. Taustalla on EU:n tavoite vähentää muovijätteen määrää ja nostaa muovin kierrätysaste 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Tällä hetkellä esimerkiksi Suomessa vain noin kolmasosa muovipakkauksista päätyy kierrätykseen. 

- Muovi on hankalasti kierrätettävä materiaali. Osa kerätystä muovista joudutaan polttamaan, koska siellä on hankalasti kierrätettäviä muovilaatuja ja materiaaleja, jotka sisältävät useita eri muovilaatuja, kertoo ylitarkastaja Tuomo Aunola Pirkanmaan ELY-keskuksesta. 

Vaikuttaa EU:n jäsenmaksuun

Kaikissa EU-maissa raportoidaan jatkossa kierrättämättä jääneiden muovipakkausten määrä. Nämä luvut vaikuttavat kunkin maan jäsenmaksun määrään. Mitä enemmän muovia jää kierrättämättä, sitä korkeampi on jäsenmaksu. Tavoitteena on edistää muovipakkausten kierrätystä.

- Varmasti alussa on haaste, miten saada tilastointi yhteneväiseksi eri maissa. Tässä on iso työ edessä. Nähtäväksi jää, toteutuuko EU:n tavoite nostaa muovipakkausten kierrätysaste 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä, Aunola miettii.

Kaikki kierrätystilastot löydät sivuiltamme: Tietoa tuottajavastuusta > Kierrätystavoitteet ja -tulokset

 

Päivitetty: 08.01.2024