Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Mitä on jätehuollon tuottajavastuu? 

Edistää tehokasta kierrätystä. Tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistuvat käytöstä.  

Koskee kymmeniä tuhansia suomalaisia yrityksiä sekä ulkomaisia etämyyjiä. Tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus.  

Kuluttajat voivat kierrättää maksutta. Tuottajavastuun ansiosta kierrättäminen on helppoa. Tavoitteena on vähentää jätettä ja edistää kiertotaloutta. 

Piirroskuvassa on ihminen ja teksti Yritys, tunne tuottajavastuusi. Tutustu kampanjaan. Lisäksi kuvassa on logo ja teksti: tuottajavastuu.

Piirroskuvassa on kaksi ihmistä ja teksti, jossa lukee Hoida tuottajavastuu helposti, liity tuottajayhteisöön, lue lisää.

Piirroskuvassa on pahvilaatikko ja purnukoita sekä teksti Ketä tuottajavastuu koskee? Lue lisää

Uutisia

Meillä töissä: Milla edistää kiertotaloutta ja valvoo, että yritykset hoitavat tuottajavastuunsa

"Toivon, että uusien materiaalien käyttö maailmassa vähenisi. Olen mukana viiden vaatteen haasteessa ja pyrin hankkimaan tänä vuonna uutena vain viisi vaatetta”, kertoo ylitarkastaja Milla Kolehmainen. Tässä juttusarjassa Pirkanmaan ELY-keskuksen työntekijät esittäytyvät.

Kuvassa on nainen istumassa ikkunalaudalla.

Kuva: Freija Metsähalme / Pirkanmaan ELY-keskus

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Milla Kolehmainen ja työskentelen Pirkanmaan ELY-keskuksessa ylitarkastajana. Toimin tuottajavastuu-ryhmässä pakkausten tuottajavastuun valvojana. Vastuulleni kuuluu alle miljoonan euron liikevaihdon yritykset sekä etäkaupan valvonta toisen etäkaupanvalvojan kanssa.
Miksi työsi on tärkeää?

Tuottajavastuun avulla pidetään huoli, että kierrätys on tehokasta. Tuottajavastuu tarkoittaa, että tiettyjen tuotteiden valmistajilla, maahantuojilla ja etämyyjillä sekä pakkaajilla on lakisääteinen velvollisuus järjestää tuotteiden jätehuolto, kun tuotteet poistetaan käytöstä. Tuottajavastuun ansiosta raaka-aineet saadaan takaisin kiertoon ja jätteiden määrä vähenee. Henkilökohtaisesti toivon, että uusien materiaalien käyttö maailmassa vähenisi ja kiertotalouden potentiaali ymmärrettäisiin paremmin.
Miten sinusta tuli elyläinen?

Olin juuri viime syksynä lopettanut työskentelyn Tampereen kaupungin kiertotaloushankkeessa ja etsin uusia työmahdollisuuksia. Pirkanmaan ELY-keskuksen viestintäasiantuntija vinkkasi avoimesta paikasta LinkedInissä ja päätin kokeilla onneani. Ilman verkostoitumista Linkkarissa, paikka olisi saattanut mennä minulta sivu suun, joten hienoa oli todeta, että verkostoitumisesta ja avoimesta työnhausta somessa oli hyötyä. Kiertotalouden edistäminen ja jätehuolto yleisesti kiinnostivat minua erityisesti paikkaa hakiessa. Myös kansainvälisyys ja mahdollisuus englannin kielen taidon kehittämiseen houkutteli.
 


Kuva: Freija Metsähalme / Pirkanmaan ELY-keskus


Millainen koulutus sinulla on?

Olen valmistunut hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta, ja pääaineeni on ympäristöpolitiikka ja aluetiede. Aiemmin olen opiskellut kolmisen vuotta kemiantekniikkaa Lappeenrannassa ja lisäksi olen suorittanut ympäristöalan erikoisammattitutkinnon työn ohessa. Uskon kemian taustan olevan hyvä yhdistelmä hallintotieteiden osaamisen kanssa.
Kerro tyypillisestä työpäivästäsi

Työpäivät ovat erilaisia ja voivat sisältää monenlaisia tehtäviä. Päivä voi sisältää esimerkiksi sähköposteihin ja puheluihin vastaamista, neuvontaa ja ohjaamista, vapaamatkustajavalvontaa, laintulkintaa sekä tapahtumien suunnittelua. Välillä on tapaamisia sidosryhmien kanssa, kuten ympäristöministeriön, Tukesin tai pakkausten tuottajayhteisöjen ja palveluyhtiö Ringin kanssa. Työ on itsenäistä, mutta yhteistyötä tehdään paljon muiden tuottajavastuuvalvojien ja sidosryhmien kanssa.

Tämän vuoden alussa voimaan astuneen lakimuutoksen myötä tuottajavastuun piiriin tuli kymmeniä tuhansia uusia tuottajia, joten tiedottaminen ja viestintä ovat tärkeässä roolissa. Erilainen yhteistyö eri alojen toimialaliittojen ja yritysjärjestöjen kanssa on tärkeää, jotta tietoa tuottajavastuusta saadaan laajasti erilaisten yritysten tietoon, ja tähän kuluu myös työaikaa.

Kuvassa on nainen ja kyltti, jossa lukee Minäkin olen kiertotalouden tekijä.

Kuva: Milla Kolehmaisen kotialbumi
 

Mikä on parasta työssäsi? Entä haastavinta?

Parasta työssäni on sen monipuolisuus. Erityisesti pidän ohjaus- ja neuvontatehtävistä sekä viestintään ja tapahtumien järjestämiseen liittyvistä tehtävistä. Nyt keväällä sain esimerkiksi osallistua tuottajavastuun verkkosivujen uudistamiseen. Haastavinta on se, jos eteen tulee monimutkaisia kysymyksiä tuottajavastuun hoitamiseen liittyen, joihin ei suoraan ole lainsäädännössä otettu kantaa. Lain tulkinta voi joskus olla todella haastavaa pitkäänkin alalla työskennelleille. Onneksi tukena on mukava tiimi, jonka kanssa haastaviakin asioita voidaan pohtia yhdessä.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Vapaa-ajalla vietän aikaa perheen ja kissan kanssa, tykkään kuunnella kirjoja sekä olen kiinnostunut vastuullisesta kuluttamisesta ja kirppiksistä. Lisäksi aloitin 3,5 vuotta sitten salitreenin ja erityisesti voimanosto on motivoinut minua viime vuosina. Viime syksynä nostin maastavedossa 110 kiloa, josta voin mielestäni olla ylpeä.

Kirjoissa tykkään eniten psykologisista trillereistä, esimerkiksi Lisa Jewellin kirjoista, ja toisaalta luontokuvausta sisältävistä kirjoista, kuten Suon villi laulu. Kuuntelen kirjoja lähes joka päivä. Viime vuonna kuuntelin 86 kirjaa ja tämän vuoden saldo on tällä hetkellä 22.

Vastuullinen kuluttaminen kiinnostaa minua ilmiönä, koska se on osa kiertotaloutta ja minulle on tärkeää vähentää omalta osaltani uusien materiaalien tuotantoa maailmassa. Tänä vuonna olen mukana viiden vaatteen haasteessa ja pyrin hankkimaan uutena vain viisi vaatetta ja suosimaan kirppiksiä. Kannustan muitakin kokeilemaan!

Kuvassa on nainen ja kissa olkapäällä.

Kuva: Milla Kolehmaisen kotialbumi

Meillä töissä: Milla Kolehmainen

  • Tehtävä: Ylitarkastaja
  • Koulutus: Hallintotieteiden maisteri ja kemiantekniikan opintoja sekä ympäristöalan erikoisammattitutkinto
  • Parasta juuri nyt: Kevät tuntuu tänä vuonna mahtavalta todella pitkään jatkuneen talven jälkeen. Odotan myös innolla tulevaa työmatkaa Nordic EPR Network meetingiin Tanskaan toukokuussa. Siellä tapaan pohjoismaisia ja virolaisia tuottajavastuun parissa työskenteleviä asiantuntijoita.

 

Meillä töissä -juttusarja

Pirkanmaan ELY-keskuksessa työskentelee yli 250 asiantuntijaa, jotka huolehtivat sujuvasta arjesta, kuten teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä tukevat yrityksiä niiden kehittymisessä. Tässä juttusarjassa elyläiset kertovat työstään. Jutut on julkaistu Pirkanmaan ELY-keskuksen nettisivuilla. 

 

Lue myös etäkaupan tuottajavastuuvalvojan esittely

Päivitetty: 16.05.2024