Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

Mitä on jätehuollon tuottajavastuu? 

Edistää tehokasta kierrätystä. Tiettyjen tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja etämyyjät sekä pakkaajat vastaavat tuotteidensa jätehuollosta, kun tuotteet poistuvat käytöstä.  

Koskee kymmeniä tuhansia suomalaisia yrityksiä sekä ulkomaisia etämyyjiä. Tuottajavastuu on lakisääteinen velvollisuus.  

Kuluttajat voivat kierrättää maksutta. Tuottajavastuun ansiosta kierrättäminen on helppoa. Tavoitteena on vähentää jätettä ja edistää kiertotaloutta. 

Piirroskuvassa on ihminen ja teksti Yritys, tunne tuottajavastuusi. Tutustu kampanjaan. Lisäksi kuvassa on logo ja teksti: tuottajavastuu.

Piirroskuvassa on kaksi ihmistä ja teksti, jossa lukee Hoida tuottajavastuu helposti, liity tuottajayhteisöön, lue lisää.

Piirroskuvassa on pahvilaatikko ja purnukoita sekä teksti Ketä tuottajavastuu koskee? Lue lisää

Uutisia

Kunnat huomio: Muista ilmoittaa SUP-siivoamiskustannuksista toukokuun loppuun mennessä

Siivouskustannusvastuu tarkoittaa, että kunnat voivat saada korvausta kertakäyttömuovien (SUP) tuottajilta. Korvauksen saadakseen kuntien on ilmoitettava yleisten alueidensa siivoamiskustannukset Pirkanmaan ELY-keskukselle 31.5.2024 mennessä.

Kuvassa on legohahmoja ja vihreä roska-astia.

Tuottajavastuun myötä kunnat voivat tästä vuodesta alkaen saada korvausta tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden eli ns. SUP-tuotteiden siivoamiskustannuksista. 

Korvauksen kunnille maksavat SUP-tuotteiden tuottajat eli valmistajat, maahantuojat tai pakkaajat.

Kustannuksiin otetaan huomioon kuntien yleiset alueet.

Mitä tuotteita siivouskustannusvastuu koskee?

Siivouskustannusvastuu koskee muovia sisältäviä kertakäyttöisiä: 

 • tiettyjä pakkauksia 
 • kosteuspyyhkeitä
 • ilmapalloja sekä
 • suodattimellisia tupakkatuotteita ja tupakansuodattimia. 

Lue tarkemmin siivouskustannusvastuun alaisista tuotteista: 

Miten kuntien tulee toimia?

Jotta kunta voi saada korvauksen tuottajilta, sen tulee ilmoittaa Pirkanmaan ELY-keskukselle kustannustietonsa sekä yhteys- ja maksatustietonsa sähköisen asiointipalvelun kautta. Tähän mennessä vain pieni osa kunnista on ilmoittanut kustannuksensa. 

Kunnan tulee ilmoittaa sähköisellä lomakkeella seuraavat tiedot:

 1. yhteystiedot sekä maksatustiedot
   
 2. kunnan kokonaiskustannukset vuonna 2023 erikseen yleisten alueiden jätteen keräyksestä, kuljetuksesta ja käsittelystä sekä erikseen roskaantumisen siivoamisesta ja roskien kuljetuksesta ja käsittelystä
   
 3. tupakkajätteelle tarkoitettujen erillisten astioiden hankinta-, huolto- ja korjauskustannukset vuodelta 2023
   
 4. tupakkajätteiden ja -tuotteiden aiheuttaman roskaantumisen ehkäisemiseksi järjestetyn tiedotuksen ja neuvonnan kustannukset vuodelta 2023

Siirtymäkautena käytössä kiinteä kustannus

Siirtymäkautena, vuosina 2023–2025, käytetään kuntien kokonaiskustannuksen perusteena ennalta määritettyä kiinteää kustannusta.

Kiinteä kustannus on:

 • 4,79 euroa per kunnan asukas,
 • joka jakautuu edelleen keräyskustannukseen 3,09 euroa
 • ja siivoamiskustannukseen 1,70 euroa.

Korvauksen saadakseen kunnan on kuitenkin ilmoitettava kustannustietonsa joko todellisena kustannuksena tai mahdollisimman tarkkana arviona kustannuksista ilmoituslomakkeella. Kustannuksilla tarkoitetaan tässä kustannuksia, jotka aiheutuvat yleisten alueiden jätteen keräyksestä, kuljetuksesta ja käsittelystä sekä erikseen roskaantumisen siivoamisesta ja roskien kuljetuksesta ja käsittelystä.

Tuottajat korvaavat vain SUP-tuotteiden osuuden kustannuksista

Tuottajat korvaavat vain SUP-tuoteryhmien osuuden kuntien keräys- ja siivoamiskustannuksista. Kunnan ei tarvitse itse arvioida, mikä osuus sen kustannuksista koskee SUP-roskia, vaan kunnan on ilmoittava Pirkanmaan ELY-keskukselle vain edellä mainitut kokonaiskustannukset. Pirkanmaan ELY-keskus tekee tuottajien kunnille maksamista korvauksista erillisen päätöksen.

Suodattimellisten tupakkatuotteiden ja tupakansuodattimien tuottajat ovat kuitenkin velvollisia korvaamaan tupakkajätteelle tarkoitettujen astioiden hankinta-, korjaus- ja asennuskustannukset sekä tupakkajätteiden ja -tuotteiden aiheuttaman roskaantumisen ehkäisemiseksi järjestetyn tiedotuksen ja neuvonnan kustannukset kokonaisuudessaan kunnille.

Pirkanmaan ELY-keskus on koonnut tuottajavastuu.fi -sivustolle lisätietoa kunnille kustannusten ilmoittamisesta, Pirkanmaan ELY-keskukselle ilmoitettavista tiedoista sekä kunnan kokonaiskustannuksista siirtymäaikana.

Ilmoittamisen määräaika lähestyy

Kunnan tulee ilmoittaa kustannustietonsa viimeistään 31.5.2024 klo 16.15 mennessä. Jos tietoja ei ole ilmoitettu määräaikaan mennessä, kunta ei voi saada korvausta tuottajilta. Kunnan tulee siis huolehtia siitä, että ilmoitus on tehty määräaikaan mennessä.

Lisätiedot ja ohjeet kootusti tuottajavastuu.fi -sivulla

Mistä lyhenne SUP?

SUP eli single-use plastics tarkoittaa kertakäyttömuovituotteita.

Päivitetty: 23.05.2024