Tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskee noin 50 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä.

 

 

Testaa, koskeeko yritystäsi tuottajavastuu

Jätehuollon tuottajavastuu koskettaa arviolta noin 15 000 suomalaista valmistajaa, maahantuojaa ja pakkaajaa sekä etämyyjiä. Nyt jos koskaan on helppo testata, koskeeko tämä lakisääteinen velvollisuus myös sinun yritystäsi!

Moni yritys on tietämättään vapaamatkustaja tuottajavastuujärjestelmässä, joka on yksi kiertotalouden kivijaloista. Tuottajavastuuseen perustuu akkujen ja paristojen, autojen, kaikkien pakkausten, paperin, renkaiden sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden koko keräys- ja kierrätysjärjestelmä.

Tuottajavastuu tarkoittaa sitä, että valmistajilla, maahantuojilla, pakkaajilla ja etämyyjillä on velvollisuus huolehtia markkinoille saattamiensa tuotteiden keräyksestä ja kierrätyksestä sen jälkeen kun tuotteet poistetaan käytöstä. Yrityksen on helpointa hoitaa tuottajavastuu liittymällä omien tuoteryhmiensä mukaisiin tuottajayhteisöihin, jotka huolehtivat yrityksen puolesta tuotteiden keräyksestä ja kierrätyksestä sekä raportoinnista viranomaisille.

– Valvontamme tavoittaa ennemmin tai myöhemmin yritykset, jotka eivät ole hoitaneet tuottajavastuuta, mutta yritykselle on toki mukavampaa hoitaa asia oma-aloitteisesti ennen valvojan yhteydenottoa. Me valvojat neuvomme tuottajavastuun hoitamisessa mielellämme, ja myös tuottajayhteisöistä voi kysyä neuvoja, vinkkaa ylitarkastaja Satu Ala-Könni Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta. Pirkanmaan ELY-keskus valvoo tuottajavastuun toteutumista koko maassa.

Kun yritys on tekemisissä akkujen ja paristojen, autojen, pakkaamisen, paperin, renkaiden tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kanssa, tuottajavastuuta on helppo kartoittaa esimerkiksi juttelemalla tuottajavastuun oman chatbot Tuurin kanssa. Tuuri osaa kysyä juuri oikeat kysymykset ja auttaa yritystäsi eteenpäin, jos näyttää siltä, että tuottajavastuu pitäisi hoitaa kuntoon.

Suomi.fi-palvelussa on myös testi, jonka avulla voi kartoittaa kerralla kaikkia yritystä koskevia lupia ja velvoitteita. Testi ei ole tuottajavastuun osalta tarkka, mutta antaa suuntaa.

Testaa

Lue lisää

Ota yhteyttä

Päivitetty: 02.07.2024