Navigointivalikko
Uutiset 2018

Kaakkois-Suomen ELO-verkoston toiminnan tulokset loistavia (Kaakkois-Suomi)    

 


Nuoret yrityspitchaajat saivat arvokkaita neuvoja teollisuusneuvos Reino Uusitalolta, jolla on 45-vuoden yrityskokemus.

Kaakkois-Suomen ELO-verkostojen (Etelä-Karjala ja Kymenlaakso) yhteistyöryhmän yhteinen kokous pidettiin 16.3.2018 Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa Kouvolassa. - Päivän tärkeintä antia olivat kuitenkin nuorten yrityspitchaukset, totesi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kehittämispäällikkö ja ELO-verkoston puheenjohtaja Ritva Kaikkonen.


ELO-verkoston viime vuoden toiminnan tulokset  olivat erittäin korkeatasoisia; Kaakkois-Suomessa on NY-yrityksiä noin 250,  muutamia nuorten osuuskuntia, toiminimi yrityksiä ja osakeyhtiöitä. 

Teollisuusneuvoksen neuvo nuorille: Uskalla heittäytyä, ole utelias ja usko tulevaisuuteen

Nuoret Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta ovat NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa perustaneet opiskelunsa yhteydessä vuodeksi yrityksen. Nuoret tulivat kokoukseen esittelemään ja myymään tuotteitaan pop-up-myyntinä, sekä kuulemaan 45 vuotta yrittäjänä toimineen teollisuusneuvos Reino Uusitalon arvioita yritystoiminnasta. Uusitalo antoi syvällistä, sparraavaa palautetta nuorille yrityspitchauksesta.

- Tänä päivänä yrityselämässä pitää olla uskallusta, innovaatiomyönteisyyttä, sekä halua ja rohkeutta toteuttaa omia unelmia. Digitaalisuus on päivän sana, sekä vastuun ottaminen omasta osaamisestaan, Uusitalo kertoi.


 

 


Yrityspitchauksen esittivät SuklaaUnelma Ny, Poreilus NY sekä Wooden Hanger NY ( Lue lisää)


Poreilux NY, on Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston (Ekami), opikelijoiden luonnonkosmetiikkaa sekä kylpypommeja myyvä yritys. Lue lisää.


SuklaaUnelma NY, on Saimaan Ammattiopisto Sampon (Lappeenranta) leipuri-kondiittori-puolen opiskelijoiden yritys. Lue lisää


Pop-up-tapahtumassa oli esillä myös taideteollisuusalan perustutkinto-opiskelijoiden NY-yrityksiä Kouvolan seudun ammattiopistosta (koruja, koru- ja pienesinevalmistus).

Alueellisista semifinaaleista kansalliseen finaaliin

Kaakkois-Suomalaiset nuoret ovat menestyneet hienosti. SuklaaUnelma NY ja Poreilux NY etenivät Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) Uskalla Yrittää -kilpailun alueellisesta semifinaalista valtakunnalliseen finaaliin, joka pidetään keväällä Helsingissä. Wooden Hanger NY:n yritysesittely palkittiin parhaana toisen asteen yrityksistä. Finaaliin etenivät myös Makeismimmit NY, Vehkalahden koulu, Hamina ja Dream Cream NY, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto.

18.–19.4.2018 järjestettävä finaali on NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman ja korkea-asteen NY Start Up -ohjelman Suomen mestaruuskilpailu. Toisen ja korkea-asteen voittajat edustavat Suomea Euroopan mestaruuskilpailuissa kesällä 2018.

NY Vuosi yrittäjänä – Yrittäjyys on asennetta

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa perustetaan oikealla rahalla toimiva NY-yritys. Työelämätaidot ja taloudenhallinta vahvistuvat sekä vuorovaikutustaidot ja yrittäjämäinen asenne kehittyvät. Ohjelma on avoin kaikille perus- (yläkoulun) ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville.

NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelma, jota toteutetaan oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Ohjelma on osa oppilaitoksen opetusta ja käytännön toiminnasta vastaa ohjaava opettaja.

Opinto-ohjelmassa NY-yritys perustetaan lukukauden, lukuvuoden tai kalenterivuoden ajaksi. Oppijat käyvät ohjelman aikana läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen. Lue lisää: 
https://nyvuosiyrittajana.fi/

Monialaisen osaamisen ja työelämätaitojen karttuminen lisäsi nuorten motivaatiota ja se puolestaan kohensi oppimistuloksia. Tämä selviää uudesta kansainvälisestä suurtutkimuksesta (ICEE 2018).

Monialainen osaaminen syntyy käytännön tekemisestä

Tutkimus paljastaa myös, että NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistuneet nuoret käsittävät yleisesti eri oppiaineiden ja kokonaisuuksien hyödyn paremmin kuin ne nuoret, jotka eivät osallistuneet ohjelmaan. Koulussa opittujen asioiden soveltaminen arkisiin tilanteisiin edistää asioiden merkityksen ymmärtämistä ja seurauksena on parempi menestys opinnoissa

Vaikka avaintaitojen (mm. suullinen viestintä, matemaattiset taidot, päätöksentekotaito) kehittäminen ei ole NY Vuosi yrittäjänä-ohjelman päätarkoitus, Suomessa vaikutus oli selkeä. Esim. päätöksentekokyky vahvistuu merkittävästi laaja-alaisen oppimisen myötä.


 Kainuun ammattiopiston YritysAmis voitti Tuottava idea 2017-kilpailussa pääpalkinnon yhteiskuntasarjassa. -  YritysAmiksessa opiskelijat työskentelevät yritysmäisissä ympäristöissä. Meillä on lupa onnistua ja lupa hehkua. Meillä ei opeteta vaan me kaikki opimme yhdessä, kertoi Kainuun ammattiopiston Marko Karvonen.
 

 

 

 

 

 




Kotkan Ohjaamon koordinaattori Kaisa Heimonen kertoi ajankohtaista Kaakkois-Suomen Ohjaamoista: Nuorten antama palaute oli kiitettävää, keskiarvo 9,1. "Tää timantti on jo hiottu."
Ohjaamoihin on palkattu työntekijöitä.











Kohtaamo-projektin projektipäällikkö Pasi Savonmäki Keski-Suomen ELY-keskuksesta piti mielenkiintoisen, tulevaisuuteen suuntautuvan  esityksen aiheesta Ohjaamot maakunnissa.













Kehitysjohtaja Tuija Arola Aikuiskoulutuskeskus Kouvolasta ja opinto-ohjaaja Anssi Marikainen  kertoivat kansainvälisestä koulutusviennistä ja projekteista. Kasvua Kaakkoon -Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ostopalvelupilotin toteuttavat Kouvolan Aikuiskoulutuskeskus ja Saimaan Ammattiopisto Sampo.

Kommenttipuheenvuoroja  käyttivät Team Finland -kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaatorit Juha Linden ja Asko Jaakkola.

 












  
    

Coordinator Minna Hämäläinen; LUT, projektipäällikkö Maarit Koverola; Cursor ja projektipäällikkö Hilkka Huisko; Ekami, ja opinto-ohjaaja Anssi Martikainen Saimaan Ammattiopisto Samposta  kertoivat tuloksia yritttäjyyskasvatuksesta (työelämävalmiudet, yritteliäisyys, yrittäjyys).

Opinto-ohjaaja Anssi Martikainen Saimaan Ammatiopisto Samposta on saanut elämäntyöpalkinnon toisena henkilönä Suomessa. Yleisö huomio Martikaisen hersyvin aplodein.



Ritva Kaikkonen ja ELO-verkosto kiittivät  YES Kouvola aluepäällikkö Reijo Vaurulaa yrittäjyyskasvatukseen liittyvästä  ansiokkaasta verkostoyhteistyöstä Kaakkois-Suomessa. Reijo Vaurula pitää ESR-osarahoitteisia projekteja välttämättöminä kehittämistyön mahdollistajina.



Katso tilaisuudesta tehdyt videot:
- Nuori yrittäjyys (KSAOn Kehittämisyksikön YouTube-kanava)
- ELO-verkostojen kokous (KSAOn Kehittämisyksikön YouTube-kanava)



- Minna Niukkanen
  Viestintäasiantuntija
 


Alueellista tietoa