Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Itä-Suomen koululaisista yhä harvempi kulkee koulumatkansa kävellen ja pyörällä (Itä-Suomi)

Pohjois-Savon ELY-keskus toteutti syksyllä 2017 yhdessä Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon kuntien kanssa laajan koulumatkaliikkumista kartoittavan kyselytutkimuksen. Vuonna 2014 toteutettuun vastaavaan kyselyyn verrattuna koulumatkojen pituudet ovat kasvaneet ja kävelyn ja pyöräilyn osuus koulumatkaliikkumisessa on laskenut. Sen sijaan erilaisten turvalaitteiden käyttöasteet ovat hieman nousseet.

Kävelyn, pyöräilyn ja mopoilun osuus koulumatkoilla laskenut

Koulumatkan pituus määrittää hyvin pitkälle koulumatkalla käytetyn kulkutavan. Alakoululaisten koulumatkoista noin 60 % ja yläkoululaisten koulumatkoista noin 40 % on alle kolmen kilometrin pituisia. Lyhyiden koulumatkojen osuudet eri ikäryhmissä ovat kuitenkin laskeneet 5-10 prosenttiyksikköä vuoteen 2014 verrattuna. 

Vuonna 2017 kävelyn ja pyöräilyn osuus kolmasluokkalaisten koulumatkoista oli 54 %, kuudesluokkalaisten koulumatkoista 62 % ja yhdeksäsluokkalaisten koulumatkoista 31 %. Vastaavasti koulukuljetuksella tai muulla autokyydillä koulumatkansa kulkevien osuus koulumatkoista on kolmasluokkalaisilla 44 %, kuudesluokkalaisilla 37 % ja yhdeksäsluokkalaisilla 50 %. Mopoilun osuus 9.-lk koulumatkoilla on noin 17 %.

Kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuudet ovat laskeneet 6-9 %-yksikköä vuoden 2014 tuloksiin verrattuna, ja vastaavasti kouluun kuljetettavien osuus on noussut. Mopoilun osuus yhdeksäsluokkalaisten koulumatkoista on laskenut n. 4 % -yksikköä.

Turvattomuuden tunne koulumatkoilla kasvanut

Valtaosa lapsista ja nuorista kokee koulumatkansa turvalliseksi. Turvattomaksi koulumatkan kuitenkin kokee vajaa kymmenesosa kolmas- ja kuudesluokkalaisista ja reilu kymmenesosa yhdeksäsluokkalaisista. Maakuntien välillä on muutaman prosenttiyksikön eroja lähinnä alakoululaisten kokemassa turvallisuuden tunteessa. Koulumatkansa kävellen ja pyörällä kulkevat kokevat vähemmän turvattomuutta kuin kuljetettavat. Vertailussa vuoteen 2014 havaittiin, että turvattomuutta koulumatkoilla kokevien osuus on hieman kasvanut kaikissa ikäryhmissä.

Turvalaitteiden käyttöasteissa pientä parannusta

Lasten ja nuorten turvavälineiden käyttö laskee selvästi ikävuosien myötä. Vuoden 2017 kyselyn perusteella heijastinta käyttää kolmasluokkalaisista 41 %, kuudesluokkalaista 22 % ja yhdeksäsluokkalaisista 15 %. Pyöräilykypärän käyttöaste on kolmannella luokalla vielä 70 %, mutta kuudennella luokalla enää 41 % ja yhdeksännellä luokalla 19 %.

Turvavyön käytön osalta tulokset ovat erityisen huolestuttavia. Yhdeksäsluokkalaisista vain 74 % ilmoitti käyttävänsä aina turvavyötä auton kyydissä matkustaessaan. Kolmas- ja kuudesluokkalaisten keskuudessa tilanne on hieman parempi, mutta käyttöasteet (86 %-89 %) jäävät alle valtakunnallisen keskiarvon.

Vertailussa vuoteen 2014 havaittiin, että heijastimen ja pyöräilykypärän käyttöasteet ovat hieman nousseet kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten keskuudessa. Kolmasluokkalaisten osalta heijastimen käyttöaste on pysynyt kutakuinkin ennallaan ja pyöräilykypärän käyttöaste on hieman laskenut. Turvavyön käyttöaste on hieman noussut kaikissa ikäryhmissä, mutta tulos on edelleen huolestuttava.

Kyselyn taustaa

Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella toteutettiin syksyn 2017 aikana laaja koulumatkaliikkumista kartoittava kyselytutkimus. Kyselyn kohderyhmänä olivat peruskoulun kolmas-, kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset, joiden osalta kartoitettiin koulumatkojen kulkutapaa, koulumatkan koettua turvallisuutta ja keskeisten turvalaitteiden käyttöä. Kyselyyn vastasi noin 5 800 oppilasta. Koulumatkakysely on osa laajempaa liikenteeseen ja liikkumiseen liittyvää tilan seurantaa, jota Itä-Suomessa tehdään Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja kuntien yhteistyönä. Edellisen kerran vastaava kysely toteutettiin vuonna 2014. Kyselyn tuloksia hyödynnetään Itä-Suomen liikennejärjestelmän tilan seurannassa ja kuntien liikenneturvallisuustyössä.

Lisätiedot:
Pohjois-Savon ELY-keskus, Janne Lappalainen, p. 0295 026 737, janne.lappalainen(at)ely-keskus.fi
Strafica Oy, Juha Heltimo, p. 050 369 4604, juha.heltimo(at)strafica.fi


Alueellista tietoa