- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2015
Vesilahdella ja Hämeenkyrössä havaittu vähän sinilevää (Pirkanmaan ELY-keskus)
Pirkanmaalla havaittiin viikolla 25 vähän sinilevää Pyhäjärvellä Vesilahden kirkonkylän havaintopisteessä ja Järvenkylänjärvellä Hämeenkyrössä.
Leviä on vuodenaikaan nähden tavallista vähemmän johtuen viileästä säästä. Sinilevät alkavat varsinaisesti runsastua silmin havaittaviksi levälautoiksi vasta juhannuksen jälkeen vesien lämmettyä. Runsaisiin sinileväesiintymiin tulee suhtautua varauksella, koska sinilevät voivat tuottaa hermo- ja maksamyrkkyjä, jotka aiheuttavat muun muassa iho-oireita, silmien kirvelyä, nuhaista oloa, lihaskipua ja pahoinvointia. Esiintymän myrkyllisyys voidaan todeta varmasti vain laboratoriokokeissa.
Huomioi levätilanne veden käytössä
Vähäinen sinileväesiintymä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä hippusina. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Vanhetessaan sinilevämassa voi muuttua sinivihreäksi tai jopa turkoosiksi, kun sininen fykosyaniini -väriaine vapautuu hajoavista leväsoluista. Sinileväkukinto haisee maamaiselle ja tunkkaiselle.
Älä ui vedessä, jossa on runsaasti sinilevää ja pidä myös kotieläimet poissa rannasta. Varo nielemästä sinileväistä vettä. Älä myöskään kastele syötäviä vihanneksia sinilevävedellä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vettä keitettäessä, eikä leväistä vettä tule käyttää löyly- tai pesuvetenä. Leväisestä vedestä pyydettyä kalaa voi syödä, koska sinilevämyrkkyjen ei ole todettu kertyvän kalan lihaan. Levämyrkyt varastoituvat pääosin kalojen maksaan, maksa ja muut sisäelimet kannattaakin jättää syömättä, jos vesistössä on todettu sinilevää.
Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-palvelusta, jonne voi myös lähettää omia havaintojaan. Levähavainnoista voi myös ilmoittaa Pirkanmaan ELY-keskuksen leväseurantayhdyshenkilölle.
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus:
-
Ylitarkastaja Anu Peltonen
puh. 0295 036 367
anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
Järviwiki:
- Julkaisupäivä
- 18.6.2015