- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Tiedotteet 2014
Vaikuta Pirkanmaan vesienhoitoon ja tulvariskien hallintaan (Pirkanmaan ELY-keskus)
Vesienhoidon ja tulvariskien hallinnan suunnittelutyöt on saatu Pirkanmaalla suunnitelmavaiheeseen vuosiksi 2016–2021. Ehdotukset vesienhoitosuunnitelmaksi ja tulvariskien hallintasuunnitelmaksi sekä suunnitelmien osina esitettävät ympäristöselostukset ovat kuultavana kuuden kuukauden ajan 1.10.2014–31.3.2015. Valtioneuvosto sinetöi suunnitelmat viimeistään vuoden 2015 lopussa.
Hyvä vesien tila vaatii pitkäjänteistä työtä
Nyt kuultavana oleva ehdotus Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitosuunnitelmaksi listaa keinot, joilla pinta- ja pohjavesien hyvään tilaan päästäisiin viimeistään vuoteen 2027 mennessä. Suunnitelma sisältää tietoa alueen vesistä, niihin kohdistuvasta kuormituksesta ja riskeistä sekä muista ihmisen aiheuttamista vaikutuksista, vesien tilasta, vesienhoidon tavoitteista sekä tarvittavista vesiensuojelu- ja – hoitotoimista.
Suurin osa Pirkanmaan pintavesistä on hyvässä tilassa. Järvet ovat paremmassa kunnossa kuin joet. Pirkanmaalla toimenpiteitä tarvitaan etenkin Pyhäjärven, Vanajaveden sekä Ikaalisten reitin alueilla. Jokien ja järvien tilaa ovat heikentäneet erityisesti hajakuormituksen aiheuttama rehevöityminen ja jokien osalta joillakin alueilla myös vesistöjen rakenteelliset muutokset. Sekä järvien ja jokien rehevöitymisongelmien takana on edelleen pääsääntöisesti maatalouden aiheuttama kuormitus. Realistisia toteutusvaihtoehtoja vesien hyvän tilan saavuttamiseksi nopealla aikataululla ei ole. Luonto palautuu hitaasti pitkään jatkuneen kuormituksen jälkeen, ja ilmastonmuutos lisää osaltaan riskiä ravinteiden huuhtoutumisesta vesistöihin.
Pirkanmaalla on 160 pohjavesialuetta, joista 23 on riskialueita. Näistä kemiallinen tila on huono vain viidellä alueella ja määrällinen tila kahdella alueella, ja viime suunnittelukauteen verrattuna tilanne on lähes sama. Pohjavesien hyvän tilan saavuttaminen ja ylläpito edellyttää monipuolisia toimenpiteitä. Pirkanmaalla tärkeimpiä toimenpiteitä vuosille 2016–2021 ovat mm. pohjavesien suojelusuunnitelmien päivittäminen ja laatiminen, mahdollisesti pilaantuneiden maa-alueiden tutkiminen ja kunnostaminen sekä pohjavesivaikutusten seuranta ja tarkkailu.
Pirkanmaan järvisäännöstelyt oleellinen osa Kokemäenjoen vesistöalueen tulvariskien hallintaa
Kokemäenjoen vesistöalueella nimettiin merkittäviksi tulvariskialueiksi Pori ja Huittinen. Ehdotuksessa tulvariskien hallintasuunnitelmaksi esitetään vesistöalueelle ne toimenpiteet, joilla näiden alueiden tulvariskit voidaan ehkäistä tai vähentää. Suunnittelua on koordinoinut viranomaisista koostuva tulvaryhmä, joka jatkaa vuosikymmenien ajan tehtyä työtä tulvariskien hallitsemiseksi.
Pirkanmaan järvisäännöstelyillä voidaan merkittävästi pienentää Kokemäenjoen kevään tulvavirtaamia ja siten vähentää jokivarren taajamien tulvariskejä. Hallintasuunnitelmassa otetaankin esille yhtenä toimenpiteenä viranomaisten ja säännöstelijöiden tulvatilannetoiminnan tehostamista. Toisena esitetään tulvakarttojen laatimista myös Pirkanmaan säännöstellyille järville, mikä parantaa vesistöalueen kokonaistulvariskien hahmottamista. Lisäksi nostetaan esille tarve selvittää vesien pidättämismahdollisuuksia Punkalaitumenjoen valuma-alueella Huittisten jäätulvariskien pienentämiseksi.
Kokemäenjoen vesistöalueen lisäksi tulvariskien suunnittelutyö ulottuu Virroilla Kyrönjoen vesistöalueelle, jonka merkittäviksi tulvariskialueiksi on nimetty Ylistaro-Vähäkyrö ja Ilmajoki-Seinäjoki.
Mielipiteet viimeistään 31.3.2015
Kaikilla on mahdollisuus esittää mielipiteensä vesienhoitosuunnitelmasta ja tulvariskien hallintasuunnitelmasta sekä niiden ympäristöselostusten lähtökohdista, tavoitteista ja valmistelusta kirjallisesti viimeistään 31.3.2015. Kuulutus sekä asiakirjat ovat nähtävillä Pirkanmaan ELY-keskuksen kirjaamossa (Yliopistonkatu 38, Tampere) sekä sähköisesti verkkosivun www.ymparisto.fi/vaikutavesiin kautta.
Lisätietoja:
Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vesienhoidon suunnittelu
- Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
- Erikoistutkija Ämer Bilaletdin, puh. 0295 036 320, emir.bilaletdin(at)ely-keskus.fi
- Ylitarkastaja Merja Antikainen (pohjavedet), puh. 0295 036 318, merja.antikainen(at) ely-keskus.fi
Tulvariskien hallinnan suunnittelu
- Ylitarkastaja Diar Isid, puh. 0295 036 188, diar.isid(at)ely-keskus.fi (tavoitettavissa 6.10. alkaen)
- Julkaisupäivä
- 2.10.2014