- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Sinilevähavainnot Pirkanmaalla taas nousussa (Pirkanmaa)
Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat runsastuneet säiden taas lämmettyä. Kangasalan Kirkkojärvessä havaittiin viikolla 31 runsaasti sinilevää. Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa ja runsaasti sinilevää Nokian Tottijärvellä, Kangasalan Kirkkojärvellä sekä Pyhäjärvellä Lempäälän Mäyriänrannassa. Vähäisiä sinilevähavaintoja on tehty myös Sastamalan Houhajärvellä ja Pyhäjärvellä Nokian Lehtiniemessä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hiukan normaalia enemmän.
Lisäksi vahvistamattomat yleisöhavainnot erittäin runsaista sinileväesiintymistä on saatu Lempäälän Mäyhäjärven Leponokalta ja Ruoveden Jouttenukselta sekä runsaasti sinilevää on havaittu Juupajoen Ylimmäisellä Savijärvellä.
Sinileväpitoista vettä ei saa käyttää talous- tai saunavetenä eikä syötävien kasvinosien kasteluun. Uimista on myös syytä välttää erityisesti runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä. Jos sinilevän kanssa joutuu kosketuksiin, on hyvä peseytyä puhtaalla vedellä iho-oireiden välttämiseksi. Myrkyttömätkin levät saattavat aiheuttaa herkillä ihmisillä ihoärsytystä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää selvästi leväpitoiseen veteen.
Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä
Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella.
Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.
Järvien lämpötilat edelleen uimakelpoisia
Tampereen uimarantojen lämpötila on pääosin 18-20 oC, suurten selkien rannoilla hieman vähemmän. Tampereen uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus:
- erikoistutkija Ämer Bilaletdin, puh. 0295 036 320, [email protected]
Järviwiki:
- Julkaisupäivä
- 10.8.2017