- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Uutiset 2014
Lapin koulutusosaaminen yritysten palveluksessa (Lapin ELY-keskus)
Koulutuksen tarjontaa esittelivät kehittämispäällikkö Raimo Jänkälä (Lapin yliopisto), koulutustarkastaja Anne Puroaho (Rovaniemen koulutuskuntayhtymä), innovaatiopäällikkö Kaj Kostiander (Lapin ammattikorkeakoulu) ja kehittämispäällikkö Tuomo Palokangas (Ammattiopisto Lappia).
Lapin korkeakoulut ja oppilaitokset tarjoavat pk-yrityksille monipuolisia yhteistyön mahdollisuuksia yritysten toimintatapojen kehittämiseen.
Oppilaitosten edustajat esittelivät tarjontaansa tiistaina 29. huhtikuuta. Infotilaisuuden järjestämisestä vastasi Lapin ELY-keskuksen Laatua ja tuottavuutta Lapin työelämään -projekti.
Koulutustarkastaja Anne Puroaho esitteli Rovaniemen koulutuskuntayhtymän (RKK) koulutustarjontaa, johon kuuluu tutkintoon johtavien koulutusten lisäksi mm. erikoisammattitutkintoja, lyhytkoulutuksia sekä oppisopimuskoulutusta. RKK tarjoaa myös räätälöityjä koulutuksia yritysten tarpeiden mukaisesti.
- Yritysten koulutuksen suunnitelmallisuuden edistämiseksi RKK ja Ammattiopisto Lappia kartoittavat yritysten osaamistarpeita ja tekevät henkilöstön osaamiskartoitusta suomalaisen Competence & Qualifications (C&Q) -järjestelmän avulla. C&Q-menetelmällä on käyty läpi jo 250 yrityksen ja 8 100 henkilön osaamistarpeet. Menetelmä soveltuu parhaiten vähintään 10 henkilöä työllistävälle yritykselle, kertoo Puroaho.
Työssäoppiminen yrityksissä
Kehittämispäällikkö Tuomo Palokangas esitteli Ammattiopisto Lappian työelämän kehittämispalveluja.
Erityistä mielenkiintoa tilaisuudessa herätti Suomen Yrittäjien toivomuksesta käynnistetty kokeilu työssäoppimispainotteisesta ammatillisesta peruskoulutuksesta, jota Lappia ja 16 muuta koulutuksen järjestäjää testaavat vuoden 2015 loppuun.
- Kokeilussa yrittäjä kertoo oppilaitokselle mihin tehtäviin tai toimintakokonaisuuksiin hän hakee opiskelijaa tekijäksi. Ammatilliseen peruskoulutukseen kuuluvista opinnoista puolet suoritetaan yrityksessä, puolet oppilaitoksessa. Yrittäjälle järjestely on riskittömämpi, sillä opiskelija on edelleen oppilaitoksessa kirjoilla, eikä hän ole työsuhteessa yritykseen, toteaa Palokangas.
Kehittämispäällikkö Raimo Jänkälä Lapin yliopistosta kertoi, että opiskelijoiden tilaustutkimukset, hankeyhteistyö, opinnäytetyöt ja työelämäläheinen oppiminen tarjoavat pk-yrityksille mahdollisuuksia toteuttaa kehittämistoimenpiteitä kustannustehokkaasti. Tiedekuntien kehittämispäälliköihin voi olla yhteydessä opiskelijatyön mahdollisuuksista. Tuotteistettujen yrityspalveluiden osalta yrittäjät voivat ottaa yhteyttä yliopiston Koulutus- ja kehittämispalveluihin (Koke).
Innovaatioassistentti yrityksesi avuksi
Innovaatiopäällikkö Kaj Kostiander kertoi, että Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa monipuolisia koulutus-, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalveluita eri alojen yrityksille, myös kansainvälisille markkinoille. Yrityksille voidaan räätälöidä tilaustöinä erilaisia kehittämisprojekteja, jotka toteutetaan opiskelijavoimin, joten kustannukset jäävät erittäin kohtuullisiksi. Lapin AMK myös auttaa yrityksiä kehitysprojektien valmistelussa, haussa ja toteutuksessa.
- Esiselvitysvaiheessa olevassa Innovaatioassistentti -hankkeessa korkeakoulutettu osaaja valmennetaan tukihenkilöksi yrityksen kehittämistehtäviin. Assistentti muuttaa yrityksen ideat ja kehittämisaihiot kehitysprojekteiksi ja hankkii niihin rahoituksen (esim. Tekes). Hankkeen toteuttajina ovat Lapin korkeakoulukonserni ja Lapin ELY-keskus. Tässä esiselvitysvaiheessa etsitään yrityskumppaneita, jotka olisivat kiinnostuneita innovaatioassistentin rekrytoinnista. Jos kiinnostus on riittävän laajaa, ensimmäiset assistentit voivat aloittaa työnsä vuoden 2015 alussa, sanoo Kostiander.
Aamuinfon materiaali löytyy täältä.
Projektin tulevat tapahtumat löytyvät täältä.
Teksti: Pasi Kokko ja Virpi Vaarala
Kuva: Pasi Kokko
- Julkaisupäivä
- 5.5.2014