Tuoretta laatua lautasille – Saarenputaan kalanviljelylaitos uudistui ELY-keskuksen tuen avulla (Lappi)

Kuvassa verkkoaltaita kalankasvatuslaitoksella.

Saarenputaan kalanviljelylaitoksella Kemijärvellä kirjolohiparvet uivat pyöreissä verkkoaltaissa rauhallisena virtaavassa Kemijoessa. Ruokinta-automaatin käynnistyessä, kalat tulevat pintaan syömään ja uivat sitten taas takaisin niin syvälle, ettei kaloja paljaalla silmällä huomaa.

– Isä perusti tämän laitoksen vuonna 1986 ja jatkoin toimintaa vuosituhannen vaihteessa, kertoo laitosmies Markku Lassila. – Nyt eletään kolmatta kasvatuskesää Kalankasvatus Vääräniemen omistuksessa.

Kalankasvatus Vääräniemi Oy:llä on 10 kalanviljelylaitosta Kemijoen, Iijoen ja Oulujoen vesistöalueella. Lisäksi yrityksellä on luontoravintolammikoita usean kunnan alueella siian tuotantoa varten.

ELY-keskuksen tuella tuotanto saatiin uudelle tasolle

Kalankasvatus on luvanvaraista elinkeinotoimintaa. Luvassa määritellään myös tuotantomäärien enimmäistasot. Saarenputaan laitos voi tuottaa nyt 175 000 kiloa kirjolohta vuodessa.

Kalanviljelylaitoksen infra uudistettiin ELY-keskuksen rahoituksella vastaamaan kasvanutta tuotantomäärää. Hankkeella hankittiin kalan kasvatuksen soveltuvat verkkokassialtaat, lintuverkot, rehusiilo ja rakennettiin hoitolaiturit.

– Investoinneilla päästiin maksimikapasiteettiin, mitä laitos voi tuottaa, Markku Lassila toteaa.



Kuva: Laitosmies Markku Lassila huolehtii kalanviljelylaitoksen päivittäisistä töistä.

Kalojen ruokinta toimii täysin automaattisesti. Kalaparvia, kalan syöntiä ja hyvinvointia seurataan kuitenkin paikan päällä. Myös veden lämpötiloja ja virtauksia tarkkaillaan.

– Pitkän hellejakson aikana vedet lämpeni enimmillään 26 asteeseen. Tuli pientä ruokintataukoa, muistelee Lassila. – Onneksi tässä on hyvät virtaamat, joten normaalia suurempaa kuolleisuutta ei havaittu.

Tehokas toimitusketju varmistaa kalatuotteiden tuoreuden

Saarenputaan kalanviljelylaitos toimii sulan veden ajan. Syksyllä laitos hiljenee talveksi. 

– Kevät on kiireistä aikaa, kun kaikki altaat ankkuroidaan paikoilleen, laitetaan verkkokassit altaisiin ja tuodaan kalat niihin, Lassila kertoo. – Loppukesästä lähtee perkuut käyntiin ja syksyllä puretaan kaikki pois.

Myöhään illalla, puolenyön aikaan joen rannalle ajaa kuljetusauto ja nosturi nostaa tottuneesti kaloja auton säiliöihin. Auto jatkaa heti lastauksen jälkeen matkaansa Kuusamon perkaamoon, jossa työntekijät aloittavat työpäivänsä aamuyöllä. Perkaamolta kalatuotteet jatkavat matkaansa tukkuihin. Samana päivänä kala voi olla kaupassa tai ravintolan lautasella.

Teksti ja kuvat: Tanja Ylitalo