- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
Alueellista tietoa
Uhanalaisia luontotyyppejä voidaan suojella rajaamisella (Uusimaa)
Kalkkipitoisten kallioiden yksi ilmentäjälajeista on kallionraoissa esiintyvä kalkkitummaraunioinen (Asplenium trichomanes ssp. quadrivalens). Lohja, Lohjansaari
Osa luontotyypeistä luokitellaan monimuotoisuutensa puolesta niin tärkeiksi, että ne turvataan luonnonsuojelulain perusteella: ELY-keskus voi tarvittaessa tehdä päätöksen luontotyypin rajaamisesta.
Ympäristöministeriö ja SYKE ovat tehneet kriteerit luontotyyppien määrittämiseksi.
- Hankoniemiellä on rannikon avoimet ja metsäiset dyynit ja erityisesti Lohjan seudulla on paljon kalkkikallioita, luonnonsuojeluasioista Uudenmaan ELY-keskuksessa vastaava Iida Kämäri antaa esimerkkejä Uudenmaan alueella esiintyvistä luonnonsuojelulain mukaisista luontotyypeistä. Hän mainitsee Uudenmaan osalta vielä Lohjan ja Raaseporin jalopuumetsät ja pähkinäpensaikot.
Luonnonsuojelulainmukaisia luontotyyppejä voi löytää myös kaupunkialueelta. Kuvassa Helsingin Velodromin liepeiltä löytynyttä pähkinäpensaikkoa. Kuva: Tuomas Lahti
Vuonna 2023 voimaan astunut uusi luonnonsuojelulaki kasvatti suojeltavien luontotyyppien määrää, joita on nyt yhteensä 13. ELY-keskus voi tehdä päätöksen luonnontilaisen tai siihen verrattavissa olevan esiintymän suojelemisesta, jos se on luontotyypin säilymiselle tärkeää. Luontotyypin rajaamista voisi verrata luonnonsuojelualueeseen; rajojen sisällä olevaa luontotyyppiä ei saa heikentää tai hävittää.
Suojeltavia luontotyyppejä etsitään ELY-keskuksen maastokäynneillä tehtävillä inventoinneilla. Luonnonsuojelulainmukaisia luontotyyppejä löytyy myös kuntien maankäytön kaavoitusten luontoselvityksistä.
Uudenmaan ELY-keskuksen alueella tehtiin viime vuonna laajoja inventointeja. Vihjeaineistojen perusteella inventoituja kohteita oli 58.
Liikkuva rannan suuntainen rantakauradyyni, jossa tässä valtalajina on rantavehnä. Liikkuvan dyynin takana on dyynien kehityssarjaan kuuluvaa harmaan dyynin aluetta. Hankoniemi
Useimmat suojelun tarpeessa olevista luontotyypeistä sijaitsevat yksityisten maanomistajien mailla. Inventointikäynneistä kerrotaan maanomistajille edeltä käsin, ja he saavat myöhemmin tiedon myös siitä, mitä kohteesta on löytynyt. Jos alueelle on tarpeen tehdä rajaamispäätös, maanomistaja saa hallintolain mukaisesti esittää rajausehdotuksesta näkemyksensä. Jos luontotyypin rajaamisesta seuraa maanomistajalle taloudellisia menetyksiä, hän voi hakea ELY-keskukselta korvauksia.
- Rajatut luontotyypit ovat yleensä pienialaisia, mutta jos kyse on esimerkiksi laajoista pähkinäpensaikoista, sen rajaaminen saattaa rajoittaa metsätalouden harjoittamista ja tästä maksetaan korvausta.
Viime kesän inventointikohteista valmistellaan parhaillaan rajauspäätöksiä. Maastokäyntejä jatketaan ensi kesänä.
Uusimpaan luonnonsuojelulakiin on lisätty myös kaksi vedenalaista luontotyyppiä, joiden suojelukriteerejä valmistellaan parhaillaan ympäristöministeriössä.
Teksti: Memmi Ojantola
Kuvat: Jorma Pennanen
- Julkaisupäivä
- 12.3.2025
Päivitetty: 12.03.2025