Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Tamperelainen ohjelmistoyritys sai riveihinsä uusia ammattilaisia RekryKoulutuksen avulla – ”On löytynyt työntekijöiksi todellisia helmiä tätä kautta”

Ohjelmistoalan työvoimapulaa on valiteltu jo vuosia. Kun ohjelmistoyritys Netmaa ei löytänyt markkinoilta sopivia ohjelmistokehittäjiä, yritys alkoi järjestää RekryKoulutuksia yhdessä TE-palveluiden ja Suomen Yrittäjäopiston kanssa. Koulutukset on suunniteltu juuri Netmaan tarpeiden mukaan. Järjestyksessään kolmannessa koulutuksessa on parhaillaan viisi opiskelijaa.

”Softaopiskelut takana, mutta näytön paikka puuttuu? Tässä on tilaisuutesi! Netmaa järjestää yksilöllisen RekryKoulutuksen, jonka tavoitteena on koulutuksen jälkeen työllistyä nykyaikaisten internet-sovellusten kehittämiseen. Joko ohjelmoijan tai ohjelmistosuunnittelijan roolissa.”

Näin tamperelainen ohjelmistoyritys Netmaa mainosti itseään työnhakijoille viime keväänä.

Kun päteviä ammattilaisia ei löytynyt työmarkkinoilta, toimitusjohtaja Esa Ajo päätyi yrityksen tarpeiden perusteella suunniteltuun RekryKoulutukseen. Nyt on menossa jo kolmas koulutus.

TE-toimisto suositteli tekniikan ylioppilas Tuomas Sihvoselle RekryKoulutusta. Sihvosella oli jo työkokemusta ohjelmistoalalta, mutta kokemus oli vanhentuneista teknologioista.

”Näin, että aiheet olivat tosi hyviä, ja minulla oli tarve saada ajantasaista tietoa. Tein esitehtävät netissä, ja sitten Esa soitti heti ja kutsui haastatteluun”, Sihvonen kertoo.

Nyt kun koulutus alkaa olla loppusuoralla, Sihvonen on tyytyväinen.

”Tämä on ollut tosi hyvä kurssi. Todella intensiivinen, ja asiaa on tosi paljon. Tämä oli positiivinen yllätys.”


Tuomas Sihvonen (vas.) opiskelee ohjelmoimaan muun muassa C#- ja JavaScript-kielillä. Netmaan järjestelmäsuunnittelija Toni Heikkilä neuvoo. Kuva: Sinikka Suominen

Työntekijät sitoutuvat, kun heille on annettu mahdollisuus

Netmaan toimitusjohtaja Esa Ajo suunnitteli koulutuksen sisällön ja toteutuksen Suomen Yrittäjäopiston kanssa, joka koordinoi yksilöllisiä RekryKoulutuksia. Ajo järjesti itse opiskelijoille laitteet ja tilat.

”Me määritellään itse kurssin sisältö. Tällä saadaan painotus juuri siihen, mitä me tarvitaan”, Ajo toteaa.

Tällä kertaa koulutus kestää puoli vuotta. RekryKoulutus alkoi verkko-opiskelulla, ja siinä vuorotellaan verkko-opiskelun ja kouluttajan pitämien lähiopetuspäivien välillä. Koulutettavat pohtivat ratkaisuja ohjelmointipulmiin yhdessä ja saavat vertaistukea toisiltaan. Jos ongelmat eivät ratkea, he kysyvät Netmaan työntekijöiltä neuvoa.

Tähän mennessä kukaan ei ole jättänyt RekryKoulutusta kesken, ja koulutuksen käyneet ovat olleet sitoutuneita työntekijöitä.

”Ihmiset haluavat olla lojaaleja, kun he ovat saaneet täällä mahdollisuuden ja heille on annettu näytön paikka”, Ajo sanoo.


Koulutus sisältää työssä oppimista, jossa koulutettavat auttavat toisiaan ja Netmaan työntekijät neuvovat. Kuvassa rekrykoulutettavat Tommi Rouvali (selin) ja Minea Lehtinen, toimitusjohtaja Esa Ajo ja järjestelmäsuunnittelija Toni Heikkilä. Kuva: Sinikka Suominen

Yritys sai pienellä riskillä ”osaajia, joita asiakkaat ovat kehuneet”

Hakemuksia RekryKoulutukseen tuli tällä kertaa noin 60. Hakijoiden osaamista testattiin ensin netissä tehtävällä monivalintatestillä. Testitulosten ja hakemusten perusteella Ajo valitsi parikymmentä hakijaa, jotka hän kutsui haastatteluun. Heistä viisi hän valitsi koulutukseen. Tärkeimpänä valintakriteerinä Ajo pitää hakijan innostunutta asennetta ja halua oppia.

Toimitusjohtajan mukaan valintaprosessiin menee helposti pari kuukautta. Puolen vuoden RekryKoulutuksen jälkeen uusi työntekijä ei vielä tienaa palkkaansa, vaan siitä alkaa perehdytys yrityksessä kokeneiden työntekijöiden ohjauksessa.

”Tämä ottaa kärsivällisyyttä, mutta joka kerta on löytynyt huippukavereita. On saatu hyviä osaajia, joita asiakkaat ovat kehuneet.”

Ajo pitää yksilöllisen RekryKoulutuksen etuna sitä, että yritys saa juuri sellaisen työntekijän, jolle on tarvetta.

”RekryKoulutus pienentää riskiä, että otat jonkun kaverin, jolle maksat kolmen tai neljän kuukauden ajan palkkaa ja josta ei sitten olekaan tekijäksi”, Ajo toteaa.

Ajo vinkkaa lopuksi, että yrityksen kampanjasivulta voi käydä katsomassa, miten Netmaa toteuttaa huolellisesti suunnitellun RekryKoulutusprojektin (netmaa.fi).


Järjestelmäsuunnittelija Toni Heikkilä (vas.) aloitti RekryKoulutuksen kautta Netmaassa vuonna 2017. Tämä on Heikkilän ensimmäinen vakituinen työpaikka. ”Tonista, kuten muistakin työntekijöistämme, on kehittynyt vaativissa asiakasprojekteissa todellisia huippuosaajia”, toimitusjohtaja Esa Ajo sanoo. Kuva: Sinikka Suominen

RekryKoulutuksesta uusia ja päteviä työntekijöitä

RekryKoulutus on ELY-keskuksen ja yrityksen yhdessä hankkimaa ja rahoittamaa koulutusta.

Koulutuksen sisältö rakennetaan yrityksen työtehtävien vaatimusten pohjalta. Koulutettavien tulee olla työttömiä tai työttömyysuhan alaisia, ja yritys valitsee koulutettavat. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet työllistyvät yritykseen.

RekryKoulutuksia voidaan järjestää kaikille toimialoille ja kaiken kokoisille työnantajille. Koulutus voidaan toteuttaa myös yhteistyössä usean työnantajan kanssa. Sen kesto on yleensä 3–9 kuukautta.

”Se on tarkoitettu tilanteeseen, jolloin tehtävään ei löydy osaavia tekijöitä. TE-hallinnossa meidän vastuullamme on saada sekä työnantajalle tekijä että tekijälle työnantaja. Ja tämä ei ilman koulutusta aina onnistu”, sanoo Pirkanmaan ELY-keskuksen koulutusasiantuntija Tuija Marnela.

”Yksilöllisen RekryKoulutuksen kautta yritys voi hakea ja kouluttaa vaikka vain yhdenkin työntekijän. Työnhakijalle taas palvelu on toimiva työnhaun väline, jos osaaminen ei ihan riitä tiettyyn tehtävään. Tällöin työnantajalle kannattaa ehdottaa yksilöllistä RekryKoulutusta”, Marnela jatkaa.  

Netmaa

 • Ohjelmistoyritys, joka on erikoistunut internet-sovelluksiin.
 • Tekee ohjelmistokehitystä alihankintana, asiakasprojekteja ja omia tuotteita.
 • Liikevaihto 248 000 euroa viime vuonna
 • Työntekijöitä 4
 • Perustettu 2006
 • Toimitusjohtaja ja perustaja Esa Ajo
 

 

Yksilöllinen RekryKoulutus

 • Tarkoitettu tilanteisiin, kun osaavaa työvoimaa ei löydy ja yritys haluaa kouluttaa työntekijän juuri omiin tarpeisiinsa.
 • Koulutuksen sisältö suunnitellaan räätälöidysti yrityksen tarpeista lähtien ja opiskelijan osaamisen mukaan. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen opiskelija työllistyy yritykseen.
 • Koulutuksen opiskelijakohtainen kesto on enintään 120 työpäivää sisältäen ammatillista koulutusta sekä työpaikalla tapahtuvaa käytännön tehtävissä oppimista. Koulutus on työvoimakoulutusta.
 • Yrityksen maksuosuus koulutuksen kokonaishinnasta on 30 prosenttia.
 • Yksilöllinen RekryKoulutus on hyvä väline myös työnhakijalle täydentää osaamistaan, jos se ei vastaa täysin avoinna olevaa työpaikkaa. Työnantajalle kannattaa ehdottaa yksilöllistä RekryKoulutusta.

Lue lisää Yksilöllisestä RekryKoulutuksesta

TE-palvelut https://toimistot.te-palvelut.fi/pirkanmaa/yksilollinen-rekrytointikoulutus

Suomen Yrittäjäopisto https://www.syo.fi/koulutukset/yksilollinen-RekryKoulutus-pirkanmaalla/

Pirkanmaan ELY-keskus https://www.ely-keskus.fi/web/mee-ja-tee