Uutiset 2021

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

RekryKoulutus osui ja onnistui kreivin aikaan – Virtain Fysioterapia selätti rekrytointiongelman

Virtain Fysioterapia Ky:n yrittäjällä Matti Väisäsellä oli niin hyvät kokemukset aiemmasta yksilöllisestä RekryKoulutuksesta, että hän tarttui tilaisuuteen, kun tarve uuden fysioterapeutin palkkaamiselle tuli.
- Systeemi oli minulle tuttu, ja kaikki onnistui juuri kreivin aikaan. Suosittelen! Matti Väisänen sanoo.

”Kreivin aikaan” viittaa siihen, että prosessissa oli hieman jännitysnäytelmänkin aineksia. Viime vuoden syyskesällä Matti Väisänen haki RekryKoulutukseen mielellään esimerkiksi hierojakoulutuksen saanutta fysioterapeuttia, mutta hakijoita ei ilmaantunut. Samoihin aikoihin Riku Rantala oli valmistumassa ja hänen tyttöystävänsä oli juuri valmistunut fysioterapeutiksi Karelian ammattikorkeakoulusta Joensuussa. Tyttöystävä sai kesäkuussa töitä Virtain terveyskeskuksesta, joten nuoripari muutti Virroille. Virtain Fysioterapian rekryilmoitus vanheni kuitenkin juuri, kun Riku itse valmistui marraskuussa ja alkoi katsella avoimia työpaikkoja TE-palvelujen sivuilta.

- Jos olisin Matin ilmoituksen nähnyt, ilman muuta olisin hakenut! Mutta laitoin paperit Kauhavan terveyskeskukseen, johon sainkin kutsun työpaikkahaastatteluun, Riku kertoo.

Samoihin aikoihin Riku tapasi kuntosalilla Virtain Fysioterapian asiakkaan, joka keskustelun lomassa hoksasi, että Rikuhan on sitä, mitä Virtain Fysioterapia on hakemassa – ja vinkkasi asiasta yritykseen.

- Otin Rikuun heti yhteyttä, ja hän oli seuraavana päivänä lähdössä Kauhavalle haastatteluun. Tapasimme lähtöä edeltävänä iltana, ja siltä istumalta sovimme rekrytoinnista. Aivan kreivin aikaan! Minulla oli juuri päättyneeltä RekryKoulutushaulta ”paperit kunnossa”, joten liikkeelle päästiin nopeasti. Ylipäätään Pirkanmaan ELY-keskuksen, Pirkanmaan TE-toimiston ja Suomen Yrittäjäopiston kanssa asiat sujuvat joustavasti, byrokratia on kevyttä ja homma toimii yrittäjän kannalta järkevästi, Matti kiittelee.
 


Selkä suoraksi, niin kyä lähtee! Fysioterapeutin työ vaatii monipuolista osaamista ja lisäkoulutusta koko ajan. Hierojan koulutuksen saanut ja myös fysioterapeutiksi valmistunut Riku Rantala (vas.) opiskeli yksilöllisen RekryKoulutuksen avulla muun muassa alaraajan- ja rangankäsittelyä sekä fascioiden, jänteiden ja nivelsiteiden käsittelyä.
 

Yksityisissä fysikaalisissa hoitolaitoksissa työ on monipuolista, Virtain Fysioterapiassakin osaamista tarvitaan kuntotestauksesta vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen, tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidossa leukanivelestä varpaisiin, manuaalisten tekniikoiden tai eri harjoitteiden avulla.

- Peruskoulutuksen päälle fysioterapeutti tarvitsee lisäkoulutusta koko ajan. Rikulle halusimme tiettyjä yrityksessämme tarvittavia, hänen osaamistaan täydentäviä ammattikursseja. Suomen Yrittäjäopisto etsi ne ja hoiti, että Riku pääsi kursseille, Matti Väisänen kertoo.
 


Matti Väisänen (istumassa) palkkasi Riku Rantalan RekryKoulutuksen kautta ja todelliseen tarpeeseen. – Ihmettelen kovasti sitä, että fysioterapeutteja valmistuu paljon monista oppilaitoksista ympäri Suomea, mutta työnhakijoiksi heitä ei näytä riittävän. Eivätkö Virtain-kaltaiset pienet paikat sitten houkuta, pohtii Matti Väisänen. Riku naurahtaa, että hänen tavoitteensa oli ”mennä sinne, missä töitä vain on”.  – Googlesta katsoin, minkälainen paikka Virrat on – ja täällähän on kaikki, mitä ihminen tarvitsee!
 

Matti Väisänen pitää mahdollisuutta RekryKoulutukseen erittäin tärkeänä.

- Ei pienyrittäjä muuten pystyisi kouluttamaan työntekijää näin merkittävästi ja näin nopeasti. Koulutukseen kuuluva työssäoppimisjakso taas antaa mahdollisuuden käyttää aikaa yritykseen, sen töihin, teknologiaan, hoitotekniikoihin, tuotteisiin ja ihmisten keskinäiseen tutustumiseen. Se antaa aikaa asiakashankintaakin.

Väisänen huomauttaa, että totta kai RekryKoulutuksen käyneen palkkaaminen on tavoite. Se vähentää rekrytoinnin riskiä ja auttaa alkuun.


Matti Väisänen (vas.) on tyytyväinen RekryKoulutuksen kautta saamaansa uuteen työntekijään Riku Rantalaan. Kaikkiaan Virtain Fysioterapiassa työskentelee nyt kolme fysioterapeuttia. – Tulevaisuus? Ei meillä suuria kasvuvisioita ole – pelkästään soten toteutuminen alalla käytännössä on suuri kysymysmerkki edelleen. Tarkoitus on saada Riku työllistettyä, ja koska itse lähestyn eläkeikää, toivon voivani hieman vähentää omaa tekemistä ja jakaa sitä nuoremmille, Matti sanoo.

Teksti ja kuvat: Annikaisa Knuutila, Effet Oy

 

Mee ja tee -tunnus.

Yksilöllinen RekryKoulutus

  • Tarkoitettu tilanteisiin, kun osaavaa työvoimaa ei löydy ja yritys haluaa kouluttaa työntekijän juuri omiin tarpeisiinsa.
  • Koulutuksen sisältö suunnitellaan räätälöidysti yrityksen tarpeista lähtien ja opiskelijan osaamisen mukaan. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen opiskelija työllistyy yritykseen.
  • Koulutuksen opiskelijakohtainen kesto on enintään 120 työpäivää sisältäen ammatillista koulutusta sekä työpaikalla tapahtuvaa käytännön tehtävissä oppimista. Koulutus on työvoimakoulutusta.
  • Yrityksen maksuosuus koulutuksen kokonaishinnasta on 30 prosenttia.
  • Yksilöllinen RekryKoulutus on hyvä väline myös työnhakijalle täydentää osaamistaan, jos se ei vastaa täysin avoinna olevaa työpaikkaa. Työnantajalle kannattaa ehdottaa yksilöllistä RekryKoulutusta.

Lisätietoja: https://www.ely-keskus.fi/web/mee-ja-tee