Uutiset

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Lainapin vuokraussovellus hioutui helmeksi avustuksen turvin (Pirkanmaa)

Lainapin liikeidea on yksinkertainen ja kiertotalouden ytimessä: kaikkea ei tarvitse omistaa. Tamperelaisyritys kehitti kodin tavaroiden vuokraukseen mobiilisovelluksen, josta ELY-keskuksen kehittämisavustuksen turvin saatiin hiottua käyttäjälähtöinen ja toimiva palvelu.

Kaikki sai alkunsa opinnäytetyöstä, jossa Kimi Siefen tutki kotitaloustavaroiden vuokraamista Suomessa. Koska kysyntää selvästi oli, syntyi idea yritystoiminnasta. Lainappi aloitti kolmihenkisenä yrityksenä helmikuussa 2020 kehittelemään jakamistalouteen liittyvää kännykkäsovellusta. Prototyyppi valmistui jo seuraavana kesänä.

Hyvä idea tarvitsee toteutuakseen myös tukea ja neuvoja, joita Lainappi Oy sai jo heti alkumetreillä Pirkanmaan ELY-keskuksesta. Kehittämisavustuksen turvin vuokraussovelluksesta pystyttiin kehittämään toimiva ja käyttäjälähtöinen palvelu. Nyt käytössä oleva versio valmistui tämän vuoden huhtikuussa.

– Ilman avustusta lopullisesta versiosta ei olisi tullut niin toimiva ja käyttäjälähtöinen kuin se tällä hetkellä on, summaa Lainapin yhteyshenkilö Antti Moilanen.
– ELY-keskus onkin ollut iso osa meidän tarinaa ihan alkumetreiltä lähtien. Olemme saaneet hyvää neuvontaa ja tukea, joka on ollut keskeistä palvelumme kehittämisen kannalta.

Lainapin ideana on, että omistamisen sijaan kotitaloudet ja yritykset voivat vuokrata harvakseltaan tarvitsemiaan tavaroita kännykkään ladattavalla sovelluksella. Sen avulla kuka tahansa voi antaa tai ottaa vuokralle tavaroita, esimerkiksi porakoneita, ikkunanpesureita tai pelivälineitä.

Lainapin kännykkäsovellus on käytettävissä ympäri Suomea, vaikka vuokraustoiminta keskittyykin suuriin kaupunkeihin.

Kännykkäsovelluksen lisäksi Lainapilla on Helsingin Hakaniemessä lokerikko, jossa olevia tavaroita voi sovelluksen avulla vuokrata.

Antti Moilanen näkee tässä kasvun mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
– Suunnitelmissamme on saada vastaavia vuokrauslokerikkoja lisää Tampereen ja Helsingin seuduille. Tätä varten olemme selvittäneet rahoitusmahdollisuuksia ELY-keskuksen kanssa.

Lainapin väki toivottaa kaikille lukujoille hyvää joulua! Taustalla on Helsingin Hakaniemen laatikko. Kuva Lainappi Oy

Lue lisää:

ELY-keskuksen palveluista ja rahoitusmahdollisuuksista yrityksille https://www.ely-keskus.fi/elinkeinot

Lainapin verkkosivut