Uutiset 2021

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Jatkuvan oppimisen matkalla Keski-Suomessa - Videoprojekti - eli miten päädyin videotuottajaksi? (Keski-Suomi)


 

Keski-Suomen ELY-keskus/Jatkuvan oppimisen kehittämisasiantuntija Marianna Raivio

Olen ehtinyt toimia 10 kuukautta jatkuvan oppimisen kehittämisasiantuntijana ja olla mukana monenlaisessa jatkuvaan oppimiseen liittyvässä työssä Keski-Suomessa ja myös valtakunnallisesti. On ollut hienoa huomata, miten täysin uusi tehtävä on lähtenyt elämään. Olen päässyt hyödyntämään aiempia, jo olemassa olevia verkostoja, päässyt mukaan uusiin verkostoihin ja myös itse päässyt perustamaan uutta verkostoa alueelle. Koko ajan olen saanut itse oppia myös uutta. Tässä kerron esimerkin, miten päädyin ”videotuottajaksi”.

Mietimme alkuvuodesta esimieheni kanssa, mitä kaikkea tehtävääni kuuluisi tämän vuoden aikana. Tammi-maaliskuussa toteutin alueellamme jatkuvan oppimisen toimijakenttäkyselyn, jonka vastauksista laadin myös raportin. Esimieheni Marja Pudas heitti idean, että voisin toteuttaa alueellamme videoita jatkuvan oppimiseen liittyen. Ensi ajatukseni oli, että tuttua Marjaa, aina valmiina kokeilemaan jotain uutta. Ajatus kuitenkin houkutti, joten lupasin tarttua haasteeseen. Muiden työkiireiden takia asia jäi ensin hautumaan. Mietin, miten tällaisen voisi toteuttaa, minullahan ei ole mitään aiempaa kokemusta videoiden tekemisestä. Jossain vaiheessa ajatuksista kumpusi idea teemasta ja toteutustavasta (”Jatkuvan oppimisen matkalla Keski-Suomessa” eli eri toimijoiden kokemuksia ja tavoitteita jatkuvaan oppimiseen liittyen). Testaan ajatusta Marjalla ja ELO-asiantuntijankollega Lea Goyalilla. Sain heiltä vihreätä valoa ja ehdotuksia jatkotyöstämiseen. Pidän myös palaverin Keski-Suomen ELY-keskuksen/ Team Finlandin kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattorin eli meidän luovan "Pelle Pelottoman" Jouni Hynysen kanssa. Häneltäkin tuli kivoja vinkkejä ja näkökulmia videoita varten.

Lopuksi vielä testasin ideaa alueen muutamalla ulkopuolisella Jatkuvan oppimisen toimijalla ja heiltäkin sain kannatusta yhteisten videoiden tekemiseen ja lupauksen mukana olemiseen. Lisäksi sain konkreettisen mallin, minkälainen toteutustapa voisi toimia. Tämä kannusti jatkamaan!

Toukokuussa alkoi sitten konkreettinen valmistelu- ja taustatyö. Kyselin verkostoistani käytännön apuja ja sainkin myönteisiä vastauksia ideoiden käytännön toteuttamiseen ja vinkkejä yhteyshenkilöistä. Konkreettinen toteutussuunnitelma valmistui parissa viikossa.

Pidimme suunnittelupalaverin videon toteuttajatiimin eli media-alan opiskelijaryhmän kanssa. Tässä vaiheessa tajusin olevani tosiaan "videotuottaja", jonka on koordinoitava kokonaisuutta monesta eri näkökulmasta, esim. aikataulujen, sisältöjen ja kokonaisuuden suhteen. Aikataulu oli tiukka, koska meillä oli käytettävissä rekvisiittana linja-auto tiettyinä päivinä ja toisaalta kesälomakausikin alkoi lähestyä. Jouduin pyytämään toivomamme puheenvuorot eri tahojen edustajilta hyvin lyhyellä varoitusajalla. Ilokseni kuitenkin sain myönteiset vastaukset lähes kaikilta ja konkreettiset kuvausaikataulutkin sain sovitettua toiveiden mukaisesti. Paketti oli kasassa!

Kun konkreettiset videokuvaukset alkoivat kesäkuun alkupuolella, olin itse paikalla vastaanottamassa puheenvuoron pitäjiä ja huolehtimassa kokonaisuudesta. Jännitystä riitti itsellä, puheenvuoron pitäjillä ja videoijilla. Onneksi videoinnit sujuivat hienosti ja puheenvuoron pitäjät antoivat myönteistä palautetta ja kiitosta ideasta. Myös nuori kuvausryhmä hoiti osuutensa asiantuntevasti ja sai kiitosta videoihin osallistuvilta. Olen todella tyytyväinen ja hyvillä mielin!

Kesän aikana opiskelijaryhmä on koonnut videot kokonaisuudeksi ja siinäkin riitti vielä tehtävää mm. puheenvuorojen tekstitysten osalta. Nyt videokokonaisuudet on saatu valmiiksi ja ne ovat ELY-keskuksen lisäksi kaikkien osallistujatahojen ja jatkuvan oppimisen toimijoiden käytettävissä omassa tiedotuksessaan ja markkinoinnissaan. Voin sanoa, että kokemus on ollut positiivinen! Alueen toimijat lähtivät innokkaasti mukaan kertomaan jatkuvan oppimisen kehittämistoiminnasta ja toteutuksesta.

Tämä videokokonaisuuksien rakentaminen on konkreettinen esimerkki verkostotyön merkityksestä ja toimivuudesta, yhteistyön sujuvuudesta ja alueemme toimijoiden halukkuudesta yhteiseen tekemiseen - yhteisestä jatkuvan oppimisen matkasta täällä Keski-Suomessa! Tai toisin muotoillen; ”Haluamme kaikki pelata samaan maaliin, kukin omassa roolissaan, omalla pelipaikallan”!


Jatkuvan oppisen matkalla Keski-Suomessa ELY osa 1 (YouTube)

Jatkuvan oppisen matkalla Keski-Suomessa ELY osa 2 (YouTube)