Navigointivalikko
Uutiset 2019

Nyt nappaa! Kalaneuvos rekrytoi kalankäsittelyn osaajia kouluttamalla

Kalaneuvos Oy:llä Sastamalassa on vauhti päällä: alkuvuodesta yritys sai ensimmäisenä yrityksenä suomalaisen kalan vientiluvan Kiinaan ja syksyllä valmistuu tuotantokapasiteetin yli kaksinkertaistava tehdaslaajennus. Lisää tekijöitä tarvitaan, ja Kalaneuvos kouluttaa heitä Pirkanmaan ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa yhdessä hankitulla RekryKoulutuksella.

–Tehdas laajenee 5000 neliöstä 11 000 neliöön. Samassa yhteydessä kehitetään toimintaa, suoraviivaistetaan tuotevirtoja lean-ajattelun mukaisesti, helpotetaan raskaita työvaiheita sekä lisätään ergonomiaa ja automaatiota. Kun uudet tilat ovat valmiit, tuotanto siirtyy sinne ja vanhat tilat saneerataan, kertoo tuotannon kehityspäällikkö Jukka Harjula.

Laajennus koneineen ja laitteineen on yli 20 miljoonan euron investointi.


–RekryKoulutuksella tähtäämme siihen, että saamme uusia työntekijöitä syksyllä, kun laajennus otetaan käyttöön, sanoo Kalaneuvoksen tuotannon kehityspäällikkö Jukka Harjula.


Uusia osaajia onnistuneesti  

Kasvava ja kansainvälistyvä Kalaneuvos aikoo palkata lähivuosina noin 30 uutta työntekijää. Jukka Harjula kertoo, että yrityksessä haluttiin kokeilla RekryKoulutusta, koska alalle valmiiksi koulutettuja ei löydy käytännössä mistään, oikeastaan vain yhdestä oppilaitoksesta.

– Halusimme kokeilulla selvittää, olisiko tämä tulevaisuudessakin yksi väylä rekrytoida.

Koulutus alkoi helmikuun lopulla ja päättyy 5. heinäkuuta. Harjula sanoo, että toistaiseksi projekti on ollut onnistunut.

– Saimme hyvin hakijoita, yli 40 hakemusta. Haastattelimme 20 ja kuusi valittiin koulutukseen. Se on sopiva määrä, koska tietenkin tähtäämme siihen, että koulutettaville olisi heinäkuun alusta loppukesäksi töitä ja sitten jatkossakin, kun laajennus syksyllä valmistuu. Näyttää siltä, että teimme onnistuneita valintoja.

Tulevat kalanvalmistusteknologian osaajat koulutetaan Kalaneuvoksen tiloissa. Tietopuolista lähiopetusta annetaan 39 päivää ja työssäoppimista vuorotöissä kertyy 48 päivää. Mukana on moduuleita eri tuotteiden valmistuksesta ja pakkaamisesta, laatu- ja tiimityökoulutusta sekä loppupuolella kunnossa- ja käynnissäpitokoulutustakin.

– Ihan aluksi hoidettiin erilaiset korttikoulutukset kaikille – tulityökortit, ensiapukoulutukset, hygieniapassit. Se oli erittäin hyvä.


Mira Peltomaa (vas.) ja Marika Kallonen verkottamassa kirjolohta savustukseen. Laajennuksen jälkeen savustuskapasiteetti yli kaksinkertaistuu yli kahdeksaan miljoonaan kiloon vuodessa ja fileointikapasiteetti kasvaa yli 12 miljoonaan kiloon vuodessa.


Ei hallinnoimista – ja hyvä niin   

Harjula sanoo olevansa tyytyväinen myös RekryKoulutuksen malliin. Yritys sopi Aiko Academyn, TE-toimiston ja ELY-keskuksen kanssa koulutussuunnitelmasta, käytännön toteutus ostetaan Aiko Academylta. Opiskelijahaun teki TE-toimisto. ELY-keskus rahoittaa 70 prosenttia koulutuksen kustannuksista, yritys itse 30 prosenttia.  

Yksi Kalaneuvoksen tavoite oli, ettei omia resursseja käytettäisi koulutuksen hallinnoimiseen.

– Se on toiminut hienosti, hallinnolliseen puoleen ei ole tarvinnut puuttua.

 Harjula uskoo, että RekryKoulutus on hyvä lisäkanava rekrytointiin.

– Jos tämä jatkuu yhtä onnistuneesti loppuun saakka, meillä on sitten malli monistettavissa. Jos matkan varrella huomataan jotain parannettavaa, sitten parannetaan. Palautetta saadaan koko ajan opiskelijoilta ja kouluttajilta.

Vuonna 1975 perustettu Kalaneuvos on sastamalalainen perheyritys. Yrittäjäperheen kalanjalostus- ja kalankasvatusyritykset muodostavat Suomen suurimman kala-alan toimijan. Kalaneuvos tekee pitkäjännitteistä työtä alan osaamisen ja kalajalosteiden valmistuksen kehittämiseksi. Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto ylitti 76 miljoonaa euroa, ja Sastamalan tehtaalla henkilöstöä on noin 110. Kalatuotteita valmistetaan yli 11 miljoonaa kiloa vuosittain. Yrityksen liikevaihdosta viennin osuus on noin 20 prosenttia liikevaihdosta.


Ammattiopisto Livian lehtori Riikka Heino (keskellä) veti huhtikuun puolivälissä kalan pakkaamiseen ja pakastamiseen liittyvää oppituntia Kalaneuvoksen RekryKoulutuksessa. RekryKoulutuksen tavoitteena ovat kalanvalmistusteknologian osaajat, jotka ymmärtävät kalan matkan alkutuotannosta tuotteeksi kaupan hyllylle.Kalaneuvos kaksinkertaistaa Sastamalassa tuotantotilansa syksyyn mennessä ja tuotantonsa vuoden 2020 aikana. Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa yhteishankintana ostettavalla RekryKoulutuksella koulutetaan uusia työntekijöitä.

https://kalaneuvos.fi/

 

Kysy lisää RekryKoulutuksesta:

Pirkanmaan ELY-keskus

  • Tuija Marnela, tuija.marnela(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 201
  • Urpo Salkoaho, urpo.salkoaho(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 097


Teksti ja kuvat: Annikaisa Knuutila, Hybridiviestintä Effet Oy


Alueellista tietoa