Navigointivalikko
Uutiset 2019

Miltä tuntuu olla pomo? (Häme)

Ylijohtajan pohdintoja vuodesta 2019.

Jonkin aika sitten työpaikallamme vierailivat lapset tutustumassa työpaikkaamme. Tuolloin pöydälleni oli jätetty lappu, jossa tiedusteltiin "MILTÄ TUNTUU OLLA POMO?" Allekirjoittajina olivat Saana & Aada. Aloin pohtimaan, että miltäs tämä kulunut vuosi 2019 onkaan pomosta tuntunut.

Jännittävältä. Jännitystä on riittänyt, kun olen päässyt seuraamaan ministeriöiden kiireistä työtä ja meidän ohjaustamme kolmen eri hallituksen ja kahden eri toimitusministeristön aikana. Nykymaailmassa ei voi ikinä tietää miten maa makaa muutaman kuukauden kuluttua.

Kiinnostavalta. Maakunta- ja soteuudistus oli minusta henkilökohtaisesti tosi kiinnostava uudistus. Siinä oli paljon hyvääkin. Maakuntajohtajien ja ELYjen ylijohtajien kanssa olemme olleet eräänkin kerran koolla niin kuntatalolla kuin ministeriöissäkin ja tavanneet muutosjohtajia, ministereitä ja kansliapäälliköitä. Monia asioita käytiin läpi ja paljon saatiin valmistelua tehtyä niin alueellamme kuin valtakunnallisestikin.

Haastavalta. Olen jotenkin erityisen tykästynyt haastaviin tilanteisiin. On hienoa päästä ratkomaan haasteita yhdessä osaavan porukan kanssa. Voi miettiä uusia ideoita ja löytää ratkaisuja, joiden lopputuloksena on usein ollut varsin hyvä ratkaisu. Toki kaikki haasteet eivät mene maaliin tai onnistu toivomallani tavalla, mutta sellaista elämä on virkamiehenä ja pomona.

Ylpeältä. Erityistä ylpeyttä olen saanut kokea useasti, kun ELYn osaaminen ja tekeminen ovat olleet keskiössä tavalla tai toisella. Maakuntauudistuksessa havaitsi hyvin, miten monet asiat ovat meillä hienosti hallussa ja pystyimme tuomaan omaa erityisosaamistamme valmisteluun. Vastaavasti kun esim. valvonnassa havaittu väärinkäytös ja sen seurauksena tekemämme toimet osoittautuvat vielä ylemmissäkin oikeusasteissa tai "valitusviranomaisissa" oikeiksi, voi jälleen todeta miten huippuporukkaa meillä on virkamiehinä. Meillä on paljon ihan valtakunnantason huippuosaamista talossamme ja tämä näkyy myös ministeriöiden virkamiestenkin puheissa arvostuksena ja luottamuksena tekemisiimme. Viimeksi sidosryhmäkyselyn tulokset nostivat jälleen ELYn toiminnan ja asiantuntijuuden todelliseen arvostukseen. Tuloksemme olivat todella hyviä ja siihen on kyllä syynsä. "Priimaa pukkaa, vaikka tavallista yrittää".

Yksinäiseltä. Välillä on hyvä olla yksinkin. Se ei siis haittaa. Nautin junamatkoista yksin, jolloin työnteko on kyllä erityisen tehokasta. Lahti-Hämeenlinna-välin kulkeminenkin on tavallaan voimaannuttavaa. Siinä voi hyvin koota ajatuksiaan ja toisaalta saa myös purettua työasiat ennen kotiin tuloa. Onpa tullut kuunneltua muutamat kirjatkin siinä ajellessa. Yksin ei kuitenkaan tarvitse olla ajatustensa kanssa silloin, kun kaipaa tukea. Keskustelu ELYssämme johdon ja päälliköiden kesken on minusta sujuvaa, välitöntä ja helppoakin. Y-johtaja- ja ylijohtajakollegoiden kanssa meillä on myös tosi hyvä verkosto ja sparrauskollegoiden kanssa käydään kyllä useita hyviä pohdintoja niin puhelimessa, kasvokkain kuin skypessäkin.

Voimattomalta. Eräissä tilanteissa ei voi kuin myöntää, että nyt ei vaan onnistu. Kaikkea emme voi itse päättää, vaikka puitteet ratkaisulle olisivatkin olemassa. Erityistä voimattomuutta koen palkkausjärjestelmän edessä. On se vaan ihme homma, ettei tuollaista saada toimimaan. Kaikki ei ole aina kiinni rahasta. Niin ja tällaisten asioiden kohdalla tuntee myös välillä vähän kiukkuakin.

Onnelliselta. Olen päässyt tekemään monia asioita ja hoitamaan tehtäviä, joista pidän erityisesti. Pikkusiskon kanssa, kun käytiin joskus keskustelua lapsuuden unelma-ammatista, kerroin toivoneeni tällaista virkamiestyötä jo ala-aste ikäisenä. Siskon ei meinannut uskoa, heh. Onnellinen saan olla myös siitä, etteivät hyvät ystävät ole kaikonneet pomoroolin myötä mihinkään, vaan olen ollut tervetullut pöytiin kuten ennenkin.

Tällaisia asioita mm. kulunut vuosi on saanut pomon tuntemaan. Iso roolihan siinä on ollut teillä kaikilla. Kiitoksia siis kaikille kuluneesta vuodesta, riemullista joulunaikaa ja oikein hyvää tulevaa vuotta 2020! Tästä on kyllä mukava jatkaa hommia. Niin ja muistakaa "Kiirusta ei oo joulun takia piretty ja ainahan se joulu on tullu".

Hämeen ELY-keskuksen ylijohtaja Tommi Muilu


Alueellista tietoa