Navigointivalikko
Uutiset 2017

Uutiset 2017

Uutiset 2017

Suomen saunakulttuuri ry sai Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon 2017 (Keski-Suomi)

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnon sai Suomen Saunakulttuuri ry Jämsän Juokslahden saunakyläprojektin ansiokkaasta toteuttamisesta. Pelastusoperaatiossa Muuramessa sijainneelle saunakylälle on etsitty uusi paikka. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien vanhojen saunarakennusten siirtämisen ja kunnostamisen lisäksi yhdistys on kerännyt julkisuutta saunakulttuurille ja perinteiselle rakentamiselle. Yhdistys on järjestänyt kunnostusnäytöksiä ja kaikki ovat voineet osallistua kunnostuksiin talkoohengessä. Juokslahteen nousevalla saunakylällä on vahva asema Keski-Suomen Saunamaakunnassa. Saunakylän tarkoitus on tutustuttaa uudet sukupolvet savusaunakulttuuriin elämyksien ja kokemuksien avulla.

Kunniakirjat myönnettiin Lemettilän tilalle Petäjävedellä ja Hankasalmen kotiseutuyhdistykselle.

Unescon maailmanperintökohteen, Petäjäveden vanhan kirkon, naapurissa sijaitsevan Lemettilän tilan juuret ulottuvat 1600-luvulle saakka. Nyt tilalla toimii monipuolinen matkailuyritys. Lemettilän tilalla sen erityslaatuinen sijainti nähdään mahdollisuutena. Toimintaa vanhan kirkon ympäristössä kehitetään kokonaisuutena ja hyvässä yhteistyössä verkottuen.

Vuonna 1954 perustettu Hankasalmen kotiseutuyhdistys tekee väsymättä työtä kotiseudun arvokkaan kansanperineen esilletuomiseksi, kehittämiseksi ja vaalimiseksi. Vaalittavana on kotiseutuarkisto, valokuvakokoelma, esinemuseo sekä museokylä ja siellä monien tapahtuminen keskus, Hallan tupa. Henkisistä perintöä vaalitaan erilaisin tapahtumin, retkin ja näyttelyin.

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto jaetaan vuonna 2017 kahdeksannen kerran. Kulttuuriympäristöpalkinto on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi palkittavien valinnassa on korostettu teemoja Identiteetti, Maisema ja Yhdessä. Palkinnon saajaa haettiin avoimella haulla mm. Suomi 100-ohjelmasivuston kautta ja hyviä ehdotuksia saatiin 22 kpl, mikä on ennätysmäärä.

Palkinnon myöntää Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä MAKU. Tavoitteena on nostaa esiin kulttuuriympäristön hoidon hyviä esimerkkejä, puurtajia ja osaajia. Palkinto on emaloija-metalliseppä Ulla Huttusen valmistama uniikki emaloitu laatta, jonka aihe kuvastaa palkittavaa.

Tutustu palkittuihin kulttuuriympäristökohteisiin tarinakartan avulla

Palkintotilaisuudessa julkistettiin Keski-Suomen ELY-keskuksessa laadittu Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinnot -tarinakartta. Kartan avulla voi tutustua vuosien varrella palkittuihin kohteisiin ja niiden toimintoihin. Linkki tarinakarttaan: http://arcg.is/10GLvf   

Video tilaisuudesta  (youtube, kesto n. 34 min)

  Suomen Saunakulttuuri ry:n puolesta kulttuuriympäristöpalkinnon vastaanottivat Saija Silén, Ilkka Silén ja Pekka SalmelaHankasalmen kotiseutuyhdistyksen puolesta kunniakirjan vastaanottivat Matti Makkonen ja Olavi PuttonenLemettilän tilan puolesta kunniakirjan vastaanotti Hanna Hautamäki

 

Lisätietoja:

MAKU-ryhmä:
Puheenjohtaja Heli-Maija Voutilainen, Keski-Suomen museo, heli-maija.voutilainen(at)jkl.fi
p. 050 355 5048

Varapuheenjohtaja Liisa Bergius, liisa.bergius(at)keskisuomi.fi  p.040 5902296

Sihteeri Liisa Horppila-Jämsä, Keski-Suomen ELY-keskus, liisa.horppila-jamsa(at)ely-keskus.fi
p. 029 5024740  

 

Suomen Saunakulttuuri ry:
Puheenjohtaja Saija Silén, suomen.saunakulttuuri(at)gmail.com, p. 044 5786762

 

MAKU-ryhmän nettisivut:

Keski-Suomen kulttuuriympäristöpalkinto:


 

         

 


Alueellista tietoa