Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Sinilevätilanne on toistaiseksi rauhallinen Etelä-Savossa (Etelä-Savo)

Viikolla 29 sinilevää havaittiin seurantaverkon kohteista vähäisissä määrin vain Puulan Ruovedenselällä ja Pieksämäen Heiniöllä. Ruovedenselällä sinileväkukinta on pysynyt maltillisena jo viisi viikkoa. Sinilevistä ei ole tullut ELY-keskukselle yhtään yleisöilmoitusta viime viikon aikana.

Sateinen, tuulinen ja viileä sää on hillinnyt sinilevien esiintymistä Etelä-Savon järvissä viime viikkoina. Järvien pintalämpötilat ovat keskimäärin 1-2 astetta kylmempiä ajankohdan keskiarvoihin verrattuna. Helteiden ennustetaan kuitenkin palaavan jälleen viikonloppuna ja ensi viikon alusta, mikä voi edistää myös sinileväkukintojen muodostumista varsinkin tyynellä kelillä.

Etelä-Savon järvien levätilannetta seurataan 17 järvikohteella ja havaintopaikat kuvaavat Etelä-Savon levätilannetta yleisellä tasolla. Kansalaiset voivat tallentaa omat sinilevähavaintonsa havaintolähetin avulla Järvi&Meri-wikiin, josta havaintoja voi myös selata. Puruvedellä virkistäytyvä voi tarkistaa levätilanteen Pro Puruvesi -yhdistyksen ylläpitämältä sivustolta, jonne yhdistys on koonnut ja varmentanut kansalaisilta saadut levähavainnot Puruveden alueelta.

ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta vähintään kerran kuukaudessa

Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Etelä-Savon ELY-keskus tiedottaa oman alueensa levätilanteesta kuukausittain ja useamminkin, jos levätilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia.

Valtakunnallinen leväkatsaus laaditaan ja julkaistaan viikoittain torstaisin 4.6.- 27.8.2020. Valtakunnallisen katsauksen tiedot perustuvat havaintoihin noin 240 jatkuvassa levätilanneseurannassa olevalta kohteelta.

Levät voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 tai 09 471 977 (24 h/vrk).

Linkit levätilanteen lisätietoihin:

Lisätietoja:  

Vesistöasiantuntija Liisa Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 029, liisa.muuri(at)ely-keskus.fi

Vesitaloussuunnittelija Hilma Ukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 065, hilma.ukkonen(at)ely-keskus.fi