Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Sinilevätilanne on maltillinen Etelä-Savon järvissä (Etelä-Savo)

Kesä vaihtuu syksyyn sinilevätilanteen osalta rauhallisissa merkeissä Etelä-Savon järvillä. Yleisöilmoituksia on tullut tällä viikolla vain Savonlinnan Kuonanjärveltä, jossa levätilanne on jatkunut koko kesän runsaana. Kuonanjärven vedenlaatua seurataan jatkuvatoimisesti, ja järven valuma-alueella on tehty kunnostustoimenpiteitä sekä suunnitelmia uusien toimenpiteiden toteuttamiseksi.

Etelä-Savon järvien levätilannetta seurataan viikoittain 17 järvikohteella ja havaintopaikat kuvaavat Etelä-Savon levätilannetta yleisellä tasolla. Edellisellä viikolla (34) sinilevää havaittiin vakioseurantakohteista hieman Mikkelin Launialan uimarannalla, Mäntyharjun Pyhäveden Haapaselällä ja Rantasalmen Pienellä Raudanvedellä ja runsaammin Joroisten Joroisselällä. Tällä viikolla levää on havaittu vähäisissä määrin vain Pieksämäen Heiniöllä.

Pintavesien lämpötila on ajankohtaan nähden tavanomaisella tasolla eli noin 17 asteen tuntumassa. Sääennusteiden perusteella ei ole odotettavissa lämpenemistä, mikä pitänee sinileväkukinnot vähäisinä syyskuun ensimmäisinä viikkoina.

Valtakunnallista ja alueellista levätilannetta seurataan kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka. Etelä-Savon ELY-keskus on tiedottanut alueensa levätilanteesta kuukausittain. Syyskuussa tiedotusta jatketaan, jos sinileväkukinnot äityvät runsaiksi.

Valtakunnallinen leväkatsaus laaditaan ja julkaistaan viikoittain torstaisin 4.6.–27.8.2020. Valtakunnallisen katsauksen tiedot perustuvat havaintoihin noin 240 jatkuvassa levätilanneseurannassa olevalta kohteelta.

Levät voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 tai 09 471 977 (24 h/vrk).

Linkit levätilanteen lisätietoihin:

Lisätietoja:   

Vesistöasiantuntija Liisa Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 029, liisa.muuri(at)ely-keskus.fi
Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 233, pekka.sojakka(at)ely-keskus.fi