Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Sinilevää havaittu vähän Kaakkois-Suomen vesialueilla (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen alueen leväseurannan vakiohavaintopaikoilla sinilevämäärät ovat olleet vähäisiä tälläkin viikolla, runsaita levähavaintoja on ollut vain Lappeenrannan Haapajärvellä. Sinilevien määrä on  vesistöissä yleensä runsaimmillaan heinäkuun lopulla ja elokuun alussa. Tänä vuonna on sinileviä Kaakkois-Suomessa vähäisiä määriä lähes kaikissa vesissä. Pintaveden lämpötilat vaihtelevat 17 ja 21 asteen välillä Kaakkois-Suomen järvillä. Sateet ja tuulet ovat pitäneet vedet viileinä ja sekoittuneina.

Itäisen Suomenlahden rannikolla leviä on havaittu jonkin verran veteen sekoittuneena, joissain paikoissa ei olleenkaan. Suomenlahdella veden pintalämpötila vaihtelevat 14 ja 19 asteen välillä. Myöskään yleisöhavaintoja ei tällä viikolla ole tullut. Tuulinen ja pilvinen sää on hillinnyt sinilevän pintakukintojen esiintymistä merialueilla ja sisävesillä. Sinilevät voivat kuitenkin runsastua uudelleen sään lämmetessä ja tyyntyessä.

Vesitilanne

Kymijoen vesistöalueella kesä-heinäkuun vaihteen suuret sateet muuttivat vielä alkukesällä varsin kuivalta näyttänyttä tilannetta. Sateet nostivat tai ainakin hidastivat merkittävästi luonnontilaisten järvien vedenkorkeuksien laskua, vedenpinnat ovat nyt lähestyneet ajankohdan keskitasoja.

Päijänteen pinta on ajankohdan keskimääräisellä tasolla ja vedenkorkeuden ennustetaan laskevan kesälle tyypilliseen tapaan lähiviikkojen aikana. Kalkkisen juoksutusta on huhtikuusta alkaen vähitellen pienennetty ja se on nyt hieman keskimääräistä pienempi. Suuret sateet ovat lisänneet Kymijoen virtaamaa, joka on nyt lähellä ajankohdan keskimääräisiä lukemia.

Vuoksen vesistössä sateinen heinäkuun alku on nostanut useimpien järvien vedenkorkeudet lähellä ajankohdan keskitasoja. Jotkin luonnontilaiset järvet, kuten Kuolimo, ovat vielä vähäsateisen kevään johdosta hieman tavallista alempana. Tällä viikolla sateiden ennustetaan jäävän vähäisiksi, mikä kääntää sateisempienkin alueiden järvien vedenkorkeudet laskuun.

Saimaan vedenkorkeus on vielä sateisen ja lauhan talven jäljiltä 10 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenpinta on laskussa, jota kertyy 5-25 cm elokuun loppuun mennessä. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy kesän ajan lähellä ajankohdan keskitasoa tai laskee hieman sen alapuolelle.

Kaakkois-Suomen pienissä vesistöissä kesä-heinäkuun suurimmat sateet ovat osuneet Simpelejärven valuma-alueelle, jossa on satanut yli 150 mm. Simpelejärven vedenkorkeus onkin noussut hieman ajankohdan keskitason yläpuolelle, kun se kesäkuun alussa oli tavallista alempana. Kiteenjoen valuma-alueella alkukesä oli vähäsateinen, mutta kesä-heinäkuun vaihteen sateet ovat kasvattaneet virtaamaa lähemmäs kesälle tyypillisiä lukemia.

Lähetä omat levähavaintosi Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös omia yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta puhelimen avulla. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain noin 19 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa levätilanteesta säännöllisesti.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi.

Verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ely-keskus.fi

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296