Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Kuusamon yhteismetsältä uusi yksityinen luonnonsuojelualue Hossan kansallispuiston kupeeseen Kuusamoon (Pohjois-Pohjanmaa)

Kuusamon yhteismetsä ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ovat sopineet noin 79 hehtaarin suuruisen yksityisen suojelualueen perustamisesta Hossan kansallispuistoon rajoittuen. Kuusamon yhteismetsä tarjosi aluetta itse vapaaehtoiseen suojeluun. ELY-keskus antoi perustamispäätöksen 19.12.2017.

Maastossa kansallispuisto ja uusi yksityinen Ölkynjatkon luonnonsuojelualue muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.  Eroa metsän rakenteessa ei juurikaan ole. Alueen metsät ovat vanhoja ja lahopuuta on paikoin runsaasti. Perustetun suojelualueen rauhoitussäännöissä kielletään mm. metsänhakkuut ja maaperän muokkaaminen ja sulan maan aikana moottoriajoneuvoilla ajo; alueelle kaatuneen hirvieläimen voi kuitenkin edelleen moottoriajoneuvolla hakea maanomistajan luvalla. Marjojen ja sienten kerääminen on edelleen täysin sallittua. Alueen metsästyksestä päättää edelleen maanomistaja kuten tähänkin asti. Alueen omistus säilyy yhä Kuusamon yhteismetsällä.

Yksikön päällikkö Eero Melantie ELY-keskuksesta toteaa, että "Yksityisen suojelualueen perustaminen Suomen juhlavuoden kansallispuiston viereen on hieno päätös tälle vuodelle. Perustettu suojelualue on jo itsessään hieno, mutta yhdessä kansallispuiston kanssa se muodostaa hyvän kokonaisuuden ja tukee kansallispuistonkin suojeluarvoja".

"Katsoimme, että tämän alueen suojeleminen on metsätalouden harjoittamista parempi vaihtoehto. Neuvotteluja alueen suojelemisesta käytiin hyvässä hengessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa ja kun alueesta saatiin käypä korvaus, päätti yhteismetsän hoitokunta hyväksyä tarjouksen. Näin suojelualue päästiin perustamaan 100 v Suomen kunniaksi. Maanomistajan vapaaehtoisuuteen ja aitoon neuvotteluun perustuen suojelulla on toteutumismahdollisuuksia", toteaa Kuusamon yhteismetsän toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen.

Lisätietoja:

Yksikön päällikkö Eero Melantie, ELY-keskus, p. 0295 038 377
Toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen, Kuusamon yhteismetsä, p. 040 514 6058


Alueellista tietoa