- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
- Valtion aluehallinnon uudistus
Tiedotteet 2016
Huom!
Tiedotetta muokattu 9.8.2023 ja poistettu kaksi kuvaa: Kaltimon voimalaitoksen ylä- ja alapuoliset kieltoalueet ja Kuurnan voimalaitoksen ylä- ja alapuoliset kieltoalueet, jotka kuvasivat kalastusalueen tilannetta tiedotteen julkaisuajankohtana 22.7.2016. Tämän tiedotteen tiedot eivät ole enää ajantasaisia. Ajan tasalla olevat kalastusrajoitukset löytyvät kalastusrajoitus.fi-verkkopalvelusta.
Kalastusta koskevat rajoitukset Ala-Koitajoella ja Pielisjoella (Pohjois-Karjala)
Pohjois-Savon ELY-keskus on päättänyt kalastuslain ja kalastusasetuksen nojalla Ala-Koitajoen ja Pielisjoen kalastusrajoituksista. Alue ulottuu Uimasalmen sillasta Pielisjokisuun laajennetulle kalaväylälle Pyhäselällä ja päätös on voimassa vuoden 2021 loppuun asti.
Koko alue
Rasvaevällinen järvilohi ja taimen ovat rauhoitettuja ympäri vuoden. Rauhoitettu tai alamittainen kala on aina vapautettava.
Pielisjoella on kalastaminen yleiskalastusoikeuksien nojalla (onkiminen, pilkkiminen ja kalastonhoitomaksuun tai ikään perustuva viehekalastus) sallittua lukuun ottamatta voimalaitosten yhteydessä olevia kalastuskieltoalueita ja Joensuun koskien kalastuslupa-aluetta sekä erikseen määrättyjä ajallisia tai alueellisia kieltoja, jotka esitetään seuraavissa kohdissa. Muut koski- ja virta-alueet, jotka edellyttävät yleiskalastusoikeuksien rajoittamista, selvitetään erikseen.
Kohosiimakalastus on kielletty koko Pielisjoella, välillä Uimasalmen silta - Pielisjokisuu.
Verkkokalastus solmuväliltään alle 55 mm verkoilla on kielletty Pielisjoella välillä Rahkeenvesi - Pielisjokisuu koko toukokuun ajan. Kieltoalueen yläraja kulkee Koukkuniemen eteläkärjen kohdalta lähes kohtisuoraan uoman poikki Rahkeenvaaranniemen kärkeen.
![]() |
Kuva: Rahkeenvesi, toukokuun verkkokalastusrajoitusalueen yläraja Koukkuniemen kohdalla |
Ala-Koitajoki ja Pielisjoki; Uimasalmen silta - Kaltimon voimalaitospato
Rasvaeväleikattu järvilohi on rauhoitettu Rahkeenvedellä 1.6.-31.8. Jokialueella rasvaeväleikattu järvilohi on rauhoitettu 1.8.-19.10 sekä rasvaeväleikattu taimen 1.9.-19.10. välisenä aikana.
Ala-Koitajoki on rauhoitettu kaikelta kalastukselta välillä Hiiskosken padolta 50 metriä Siikakosken alla olevan sähkölinjan alapuolelle saakka. Kielto ei koske katiskakalastusta eikä suvantoalueilla tapahtuvaa, kalastuslain 4 §:n määritelmien mukaista ongintaa ja pilkintää.
![]() |
Kuva: Ala-Koitajoen kalastuskieltoalue |
Verkkokalastus on kielletty 15.5.-30.6. välisenä aikana Ala-Koitajokisuulla, Siikakosken alapuolisesta osakaskunnan rajasta joen molemmissa haaroissa (Suurijoki, Pienijoki) ja suistoalueen syvimmältä kohdalta sadan metrin leveydeltä laivaväylään saakka.
Ala-Koitajokisuulla em. jokialueella (Suurijoki, Pienijoki) on verkkokalastus kielletty 15.8.-30.11.
Lisäksi joen suistoalueen syvimmällä kohdalla on pidettävä kalaväylä aina vapaana seisovista pyydyksistä (1/3 joen leveydestä).
Kaltimon voimalaitoksella kaikenlainen kalastus kielletty 100 metrin matkalla padosta ylävirran suuntaan koko vuoden.
Muina aikoina ja muilla alueilla on kalastus sallittu (ml. verkot) osakaskuntien päätösten mukaan.
Pielisjoki; Kaltimon voimalaitospato - Kuurnan voimalaitospato
Pielisjoella Kaltimon ja Kuurnan voimalaitospatojen välisellä alueella on rasvaeväleikatun järvilohen ja rasvaeväleikatun taimenen syysrauhoitukset kumottu kokonaan ja niitä saa kalastaa tällä alueella ympäri vuoden.
Kaltimon voimalaitospadon alapuolella kaikenlainen kalastus on kielletty padolta alavirran suuntaan 250 metrin matkalla. Kaltimon voimalaitospadon alapuolisessa kanavassa 1 500 metrin matkalla kalastus on kielletty seisovilla pyydyksillä. Kuurnan voimalaitospadon yläpuolella kaikenlainen kalastus on kielletty 100 metriä ylävirtaan päin. Kyseiset rajoitusalueet ovat voimassa koko vuoden.
Muina aikoina ja muilla alueilla on kalastus sallittu (ml. verkot) osakaskuntien päätösten mukaan.
Pielisjoki; Kuurnan voimalaitospato - Pielisjokisuu, laajennettu kalaväylä Pyhäselällä mukaan lukien
Rasvaeväleikattu järvilohi on rauhoitettu Pyhäselän kalaväyläalueella (kuten Saimaan altaan muilla kalastusasetuksessa määritellyllä alueilla) 1.6. - 31.8. Jokialueella rasvaeväleikattu järvilohi ja taimen ovat rauhoitettuja kalastusasetuksesta poiketen 1.8.-19.10.
Kuurnan voimalaitospadolta alaspäin
Kuurnan voimalaitoksen alapuolella on kaikenlainen kalastus kielletty noin 1 000 metrin matkalla voimalaitoksesta alavirtaan, mukaan lukien tulvajuoksutusuoman alue, koko vuoden.
Kalastus on kielletty Pielisjoella Kuurnan voimalaitokselta jokisuulle asti elokuun 1. päivän alusta lokakuun 19. päivän loppuun saakka rantoja myöten (ns. syysrauhoitus). Pielisjokisuun kalaväylä Pyhäselällä kuuluu kieltoalueeseen. Kielto ei koske katistakalastusta eikä kalastuslain 4 §:n määritelmien mukaista ongintaa ja pilkintää.
Kalastus Pielisjokisuun kalaväylällä on ympäri vuoden kielletty seisovilla pyydyksillä (mm. verkot, rysät, siimat). Kalastus katiskalla ja rapumerralla on kalaväyläalueella aina sallittua.
![]() |
Kuva: Pielisjokisuun kalaväylä (viivoitettu alue) ja ns. syysrauhoitusalue Pielisjokisuulla (merkitty punaisella) |
Kalaväylän raja kulkee Kuhasalon Kalmoniemen länsikärjessä olevan laiturin päästä Voiluodon länsikärkeen ja siitä edelleen samaa linjaa etelälounaaseen Höytiäisen kanavan suunnasta tulevalle 2,4 metrin väylälle. Tästä pisteestä raja kulkee mainittua väylää luoteeseen, kunnes se risteää Linnunlahden venesataman väylän kanssa. Tässä kalaväylän raja kääntyy koilliseen noudattaen Linnunlahden satamaan johtavan väylän linjausta ja edelleen ulomman linjataulun kohdalla kääntyen kaakkoon kohti Hasaniemen vesirajassa olevaa linjataulua. Hasaniemen linjataululta kalaväylän raja kulkee kohtisuoraan Pielisjoen yli Kuhasalon puoleiselle uittopuomi -linjalle kääntyen siitä edelleen Kuhasalon Kalmonniemen länsikärjessä olevan laiturin päähän.
Muina aikoina ja muilla alueilla kalastus on sallittu (ml. verkot) osakaskuntien päätösten mukaan.
![]() |
Kuva: Yleiskalastusoikeuksien kieltoalue Joensuun kaupunginkoskien alueella |
Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen ja kalastonhoitomaksuun tai ikään perustuva viehekalastus) on kielletty Joensuun kaupunginkoskien alueella Pielisjoella. Alueen alarajana on Suvantosilta ja yläraja kulkee Sirkkalanpuiston-Vaneritehtaan rajasta joen yli Yläsatamakadun päähän. Alueeseen kuuluvat sekä Itäkoski että Länsikoski. Kalastaminen Joensuun kanavan sulkualueella ja siihen johtavassa laivaväylässä on kielletty muun säädöksen nojalla.
Tarkemmat tiedot kalastamisesta alueella ja lupa-alueen rajat on esitetty Joensuun kalastuskunnan lupatiedoissa (www.joensuunkalastuskunta.fi).
Määritelmät (KalL 4 §):
Onginta: 1 vapa, 1 koukku, ei keinotekoista viehettä, ei heittokalastukseen soveltuvaa kelaa
Pilkintä: 1 lyhyehkö vapa, siimaan kiinnitetty pystysuunnassa liikuteltava pilkki
Lisätietoja
Johtava asiantuntija Veli-Matti Kaijomaa, Elinkeino-liikenne- ja ympäristökeskus, Järvi-Suomen Kalatalouspalvelut, puh. 0295 026 059, veli-matti.kaijomaa(at)ely-keskus.fi
Taustakartat/paikkatieto: Maanmittauslaitos, Karttakeskus, Suomen ympäristökeskus
- Julkaisupäivä
- 22.7.2016