Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Jäät monin paikoin vaarallisen heikkoja (Etelä-Savon ELY-keskus)

Etelä-Savon ELY-keskus teki jäänpaksuusmittauksia 7.4.2016 neljällä järvellä maakunnan etelä- ja länsiosassa. Mittaukset pyrittiin tekemään n. 100 metrin etäisyydellä rannasta. Pertunmaan Peruveden sekä Mäntyharjun Tommolassa sijaitsevan Korpijärven etelään suuntautuvat rannat olivat jo sulina eikä jäälle ollut turvallista mennä. Mäntyharjun Pyhävedellä ja Ristiinan Yöveden Kissalahdella mittaukset tehtiin 50 metrin päässä rannasta. Näissä kohteissa jään kokonaispaksuus oli reilut 30 senttimetriä. Jää oli kuitenkin tummanharmaata, huokoista ja puikkoontunutta ja siten heikkolaatuista. Jäät ovat heikentyneet nopeasti, koska edellisellä mittauskerralla 17.3. kokonaisjäänpaksuus oli yli 40 senttimetriä ja jään laatu oli tuolloin suhteellisen hyvä.

Etelä-Savon ELY-keskus varoittaa heikoista jäistä

Pääsiäisenä ja sen jälkeen aurinko on heikentänyt jään pintakerrosta. Yöpakkaset osittain hidastivat sulamista mutta parina viime yönä lämpötila on pysytellyt öisinkin nollan yläpuolella. Ajoittain myös vesisateet ovat kiihdyttäneet jään heikentymistä.

Jään kiderakenne on puikkoontunutta. Aamun ja yön pakkassäällä vielä hyvin kestänyt monikymmensenttinen jääkin voi pettää iltapäivällä, jos kiteiden rajapinnat ovat sulaneet.

Monin paikoin rantaviiva sekä rannan tuntumassa olevien kivien ja kasvillisuuden ympäristö on jo sulana. Myös salmi- ja virtapaikat ovat jo laajalti sulina. Järvien tulovirtaamat ovat kasvamassa ja järvien vedenkorkeudet ovat paikoitellen ajankohtaan nähden korkealla. Esimerkiksi Saimaan vedenpinta on tällä hetkellä noin +50 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella, joten virtaavammilla alueilla sulapaikat ja heikomman jään alueet ovat tavanomaista laajempia.

Sääennusteen mukaan ilman lämpötila on viikonloppuna ja ensi viikon alkupuolella jopa kymmenen astetta ja yöpakkasia ei juurikaan esiinny, joten jäiden heikentyminen kiihtyy entisestään.

Lisätietoja:
Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192
Suunnittelija Matti Tissari, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 235


Alueellista tietoa