Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Helteiset säät eivät ole lisänneet sinilevää Etelä-Savossa (Etelä-Savon ELY-keskus)

Etelä-Savon 16:lta viikoittain seurattavalta valtakunnallisen levähavainnoinnin kohteelta on sinileväilmoituksia tällä viikolla tullut vain yhdeltä paikalta, Haukivuoren Kyyvedeltä. Tässäkin tapauksessa levämäärät ovat olleet vähäisiä.

Sinileväesiintymiä on ollut Etelä-Savon järvissä vähän, vaikka hellettä on jatkunut jo kuukauden ajan.  Levätilanne voi kuitenkin hyvistä kasvuolosuhteista johtuen muuttua jatkossa ja esiintymät voivat lisääntyä vielä elokuussa tai alkusyksystä.

Varmistettuja havaintoja on saatu elokuun alkuun mennessä koko kesänä kymmenestä järvestä ja muita ilmoituksia leväesiintymistä reilut kymmenen kappaletta. Koko kesänä on tähän mennessä havaittu levää neljällä valtakunnallisen seurannan havaintokohteella.

Havaitut sinileväesiintymät ovat olleet Etelä-Savossa vähäisiä tai kohtalaisia, eikä laajempia esiintymiä ole toistaiseksi havaittu. Sinilevää on ollut heinäkuussa tuulen kasaamana myös kirkasvetisissä ja puhtaina pidetyissä suurjärvissä, kuten Puruvedessä, Pihlajavedessä ja Ryökäsvedessä.

Uimavedet ovat edelleen lämpimiä. Myös suurilla järvillä lämpötila on vielä noin 23 astetta, mikä on monta astetta ajankohdan keskiarvon yläpuolella.

Levät voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Ruostesienen itiöt eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille, mutta erityisen runsaat esiintymät saattavat aiheuttaa lieviä oireita herkkäihoisille. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 09 471 977 (24 h/vrk).

Linkit

 

Lisätietoja:

Hydrobiologi Pertti Manninen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4209

Suunnittelija Kirsti Muinonen, Etelä-Savon ELY-keskus p. 029 502 4212


Alueellista tietoa