- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
- Valtion aluehallinnon uudistus
Tiedotteet 2013
Sivulla on ELY-keskusten uusimmat tiedotteet, alkaen huhtikuusta 2013. Vanhemmat tiedotteet löytyvät vasemmalta kohdasta Tiedotearkisto.
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut lausuntonsa Turun Seudun Jätehuolto Oy:n jätevoimalahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (Varsinais-Suomen ELY-keskus)
Turun Seudun Jätehuolto Oy suunnittelee jätevoimalan rakentamista Turun seudulle. Hankkeessa on tarkoitus hyödyntää energiana kotitalouksien ja palvelutoiminnan syntypaikkalajiteltua, kierrätykseen soveltumatonta jätettä ja mahdollisesti kaupan ja teollisuuden alalta peräisin olevaa jätettä kaikkiaan noin 150 000 tonnia vuodessa. Voimala tuottaisi n. 35 MW nimellisteholla kaukolämpöä ja sähköä n. 15 MW nimellisteholla Turun kaupungin ja sen naapurikuntien alueelle.
Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkasteltavat vaihtoehdot ovat:
- VE 0a: Jätevoimalaa ei toteuteta, vaan Turun Seudun Jätehuolto Oy:n alueella syntyvien jätteiden energiahyötykäyttö jatkuu Orikedolla nykyisen kapasiteetin mukaisessa laajuudessa, ja osa jätteistä toimitetaan muualle käsiteltäviksi.
- VE 0b: Jätevoimalaa ei toteuteta. Turun Seudun Jätehuolto Oy:n alueella syntyvät jätteet kuljetetaan energiahyödynnettäväksi muualle tai käsitellään muussa luvan mukaisessa paikassa.
- VE 1: Kapasiteetiltaan 150 000 tonnin suuruinen jätevoimala sijoitetaan Topinojan jätekeskuksen yhteyteen.
- VE 2: Kapasiteetiltaan 150 000 tonnin suuruinen jätevoimala sijoitetaan Raision Palovuoren alueelle
Hankevaihtoehtojen sisällä tarkastellaan vaihtoehtoisten sijoitusalueiden ohella myös kahta vaihtoehtoista polttoprosessia; jätteiden perinteistä arinapolttoa, sekä jätteiden leijukerrospolttoa. Savukaasujen ja jätevesien puhdistusmenetelmät ja laitoksen muut tekniset ratkaisut ovat lähtökohtaisesti samat kaikissa eri sijaintivaihtoehdoissa.
Arviointimenettelyssä on todettu Turun Seudun Jätehuolto Oy:n ja Salon alueella toimivan Rouskis Oy:n yhteistyö ja siihen liittyen Salon Korvenmäen alueelle suunnitellun ja erillisessä YVA-menettelyssä arvioidun jätevoimalan olevan yksi vaihtoehto alueelliselle jätevoimalalle.
ELY-keskus on keväällä 2013 pyytänyt Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA-selostus) lausuntoja ja mielipiteitä. Lausuntoja on saatu 13 ja mielipiteitä 5. Lausunnoissa ja mielipiteissä on tullut esille muun muassa laitoksen mitoitus ja laitoksen niveltyminen jätelain ensisijaisesti edellyttämiin jätteen synnyn ehkäisyyn ja materiaalin kierrätykseen, jätepolttoaineen hankinta-alue, hankkeen vaihtoehdot sekä liikenne.
YVA-lain mukaisena yhteysviranomaisena Varsinais-Suomen ELY-keskus on katsonut tehdyn arvioinnin riittäväksi pienehköillä tarkennuksilla. Hankkeen toteuttamisvaihtoehtojen vertailun mukaan merkittävin muutos nykytilaan syntyy jätevoimalan rakentamisesta. Erot Topinojan ja Palovuoren vaihtoehtojen välillä näkyvät kaavoituksessa kielteisenä Palovuoren osalta ja kielteisenä Topinojan osalta maisemassa. Sosiaalisten vaikutusten osalta uuden, suuremman jätevoimalan (Topinoja) haitat heikentävät elinoloja ja viihtyvyyttä myös Orikedolla, vaikka nykyisen jätevoimalan haitat poistuisivat, kun taas Orikedon alueen elinolot ja viihtyvyys paranee hieman Palovuoren vaihtoehdolla. Muiden vaikutusten osalta vaihtoehtojen Topinoja VE1 ja Palovuori VE2 väliset erot eivät ole merkittäviä. Vertailussa ilmastoon sekä jätehuoltoon ja luonnonvarojen käyttöön kohdistuvien vaikutusten tarkastelussa tulos oli positiivinen. Merkittävin myönteinen vaikutus kohdistuu jätehuoltoon ja luonnonvarojen käyttöön; hanke vähentää kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrää ja lisää jätteen hyötykäyttöä sekä vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiantuotannossa.
Hankkeen toteuttamisen lähtökohtana on pidetty, että hanke toteutetaan kansallisen lainsäädännön ja ohjeiden mukaisesti sekä huomioiden parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaiset vaatimukset. Kaavoituksen osalta vaihtoehdot eroavat toisistaan: Topinojalla hanke on mahdollista toteuttaa olemassa olevan asemakaavan mukaisesti, mutta jätevoimalan sijoittaminen Palovuoren alueelle edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain mukaista kaavoittamista.
ELY-keskus pitää laaditun arvioinnin perusteella jätevoimalahanketta lähtökohtaisesti toteuttamis-kelpoisena ratkaisuna jätteen energiahyödyntämisessä edellyttäen, että hanke ei vaaranna jätelainsäädäntöön perustuvia jätteen käsittelyn etusijajärjestyksen mukaisia jätteen synnyn ehkäisemistoimia ja materiaalihyödyntämistä. Jätteen synnyn ehkäiseminen, materiaalihyödyntämisen ensisijaisuus ja polttoaineeksi saatavilla oleva polttokelpoisen jätteen määrä tulee ottaa huomioon myös jätevoimalan kapasiteetin mitoituksessa.
Arviointi on monipuolinen ja kattava. Arviointiselostus on hyvin laadittu; selkeä, havainnollinen ja sisältää runsaasti tietoa hankkeeseen liittyvän päätöksenteon tueksi.
Arviointiselostus ja siitä annettu lausunto ovat nähtävissä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen verkkosivuilla:
Jätteen energiahyötykäyttö, Turun seutu (ymparisto.fi)
Lausunnosta lisätietoja:
yksikönpäällikkö Lassi Liippo, puh. 0295 022 896
- Julkaisupäivä
- 5.7.2013