- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
- Valtion aluehallinnon uudistus
Tiedotearkisto
Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.
Vuoden alussa täydellä teholla käynnistyneen Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) johtaman VELHO-hankkeen tavoitteena on vesien- ja luonnonhoidon yhdistäminen ja kehittäminen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Hanke on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama. VELHOn (Vesien- ja luonnonhoidon alueellinen ja paikallinen toteuttaminen Lounais-Suomen vesistöalueilla) tarkoituksena on käynnistää vesienhoitoon tähtääviä toimenpiteitä ja kehittää siihen liittyvää yhteistyötä eri toimijoiden välillä, laatia hoito- ja käyttösuunnitelmat yhdeksälle Natura 2000 -verkostoon kuuluvalle kosteikko- ja vesistökohteelle sekä toteuttaa uudenlaista ns. integroivaa yleissuunnittelua ruovikkoisilla merenlahdilla. Suunnittelun lisäksi hankkeessa kehitetään vesiensuojelun ja luonnonhoidon työmenetelmiä. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhteistyökumppaneina hankkeen vesienhoito-osiota toteuttavat Suomen ympäristökeskus ja Pyhäjärvi-instituutti. Hanke kestää vuoden 2013 loppuun asti, ja sen kustannusarvio on hieman runsaat kolme miljoonaa euroa.
Vesien- ja luonnonhoitoa kolmessa paketissa
Hanke koostuu kolmesta toiminnallisesti erilaisesta osiosta. Näissä suunnitellaan ja toteutetaan alueiden vesien- ja luonnonhoitoa erilaisin toisiaan täydentävin keinoin. Tavoitteena on tiivis yhteistyö ja vesien- ja luonnonhoidon tavoitteiden yhteensovittaminen.
Vesienhoito-osion tavoitteena on alueellisten vesienhoitosuunnitelmien ja toimenpideohjelmien toteutuksen käynnistäminen paikallisella tasolla sekä eri toimijoiden yhteistyön tiivistäminen. Osiossa toteutetaan suunnittelun ja hoidon paikallisia pilotteja yhteistyössä hankkeen muiden osioiden kanssa. Pilottikohteet valitaan paikallisista lähtökohdista ja tarpeista mm. Pro Saaristomeri- ja SATAVESI-ohjelmien vesistöaluetyöryhmissä. Näiden lisäksi yhteistyönä Suomen ympäristökeskuksen kanssa kehitetään vesistömallinnusta vesistöihin päätyvän ravinne- ja kiintoainekuormituksen arviointia ja seurantaa varten sekä tarkastellaan erilaisten vesienhoitotoimien kustannuksia ja toimenpiteillä saatavia hyötyjä.
Hoito- ja käyttösuunnitelma -osiossa laaditaan hoito- ja käyttösuunnitelmat yhdeksälle Natura 2000 -verkostoon kuuluvalle kosteikko- ja vesistökohteelle. Suunnitelmien tavoitteena on ohjata alueiden hoitoa ja käyttöä luontoarvojen turvaamiseksi. Suunnitelmissa sovitetaan yhteen luonnonsuojelun, virkistyskäytön ja alueen muun käytön tavoitteita, ja niissä arvioidaan mm. alueiden hoitotarve ja -menetelmät. Suunnitelmat laaditaan osallistaen eli alueiden maanomistajat ja käyttäjät otetaan mukaan suunnittelutyöhön. Suunnittelun lisäksi alueilla tehdään luonnonhoitoon liittyviä kunnostus- ja hoitotöitä, joiden tavoitteena on hoitotöiden menetelmien kehittäminen.
Ranta-alueiden integroivan yleissuunnittelun tavoitteena on kehittää uudentyypistä suunnittelumenetelmää, jossa yhdistyvät luonnonvarojen hyödyntämisen, monimuotoisuuden suojelun, vesiensuojelun, virkistyskäytön ja maisemanhoidon tavoitteet. Suunnitelmissa päähuomio kiinnitetään ruovikoihin ja merenrantaniittyihin ja pyritään löytämään optimaalinen verkosto bioenergia- ja rakennuskäyttöön leikattavien ruovikoiden, avoimena pidettävien merenrantaniittyjen ja säilytettävien ruovikoiden välille. Lisäksi hankkeen tavoitteena on taustoittaa ja valmistella mahdollista uutta ruovikoiden korjuuseen ja hyödyntämiseen liittyvää maatalouden ympäristötukea. Tätä varten hankkeessa tehdään ruovikon leikkuukokeita mm. korjuun kustannustehokkuuden selvittämiseksi.
Alueiden ympäristön laatua parannetaan - yleiseurooppalaiset tavoitteet taustalla
Hankkeen toimenpiteillä parannetaan etenkin maaseudun elinympäristön laatua ja toimintamahdollisuuksia. Ympäristön tilan ja luontoarvojen säilyttäminen parantavat alueen ihmisten elinoloja ja viihtyvyyttä. Hankerahoitus on myönnetty EU:n osittain rahoittamasta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Hankkeen tavoitteet kytkeytyvätkin Euroopan unionin yhteisiin vesien- ja luonnonsuojelutavoitteisiin, joita ohjaavat luonto- ja lintudirektiivi sekä vesipolitiikan puitedirektiivi.
Lisätietoja:
Elina Joensuu, projektipäällikkö, 0400 758 515
Tapio Aalto, koordinaattori, 050 433 9913
- Julkaisupäivä
- 22.2.2011
- Luokitukset