Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Nuorten liikennekäyttäytymisen arviointitutkimus valmistui

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja muiden liikenneturvallisuustoimijoiden keväällä 2012 käynnistämä nuorten ajoseurantatutkimus on valmistunut. Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida digitaalisen ajoseurantalaitteen vaikutusta liikennekäyttäytymiseen ja tarkastella sen merkitystä liikenneturvallisuuteen.

Nuorten ja erityisesti nuorten miesten riski kuolla liikenteessä henkilöauton kuljettajana on muita ikäryhmiä korkeampi. Erityisesti ensimmäiset kuukaudet kuljettajina ovat riskialtista aikaa.

Ajotottumuksia seurattiin digitaalisen ajoseurantalaitteen avulla 

Ajoseurantatutkimukseen saatiin mukaan 15 nuorta kuljettajaa Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilta. Tutkimukseen osallistuneiden nuorten autoihin asennettiin digitaalinen ajoseurantalaite, joka rekisteröi kiihdytykset, jarrutukset ja ajonopeudet. Ylinopeuksista laite ilmoitti piippaamalla. Laitteeseen tallentuivat kuljettajan ajotavat, jotka analysoitiin seuranta-ajan päätyttyä. Nuorten asenteita selvitettiin myös ennen ja jälkeen –kyselyillä sekä niitä täydentävillä haastatteluilla.

Tutkimuksen aikana ajokortin saaneet nuoret sitoutuivat ajamaan yhdellä ajoneuvolla 4 kuukauden ajan ja pitämään samalla ajopäiväkirjaa.

Johtopäätöksiä tutkimuksesta

Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeää tehdä tutkimuksia siitä, miten nuoret ajavat. Digitaalisen ajoseurantalaitteen saaminen nuoren autoon on suuri mahdollisuus ja edistysaskel. Aihe on kaikille vielä uusi ja nyt tehdään kokeiluja. Digitaalisen ajoseurannan yleistymisen hidasteita ovat itse seurantalaitteiden tekniikka, autojen tekniikka sekä niiden henkilöiden löytyminen, jotka haluavat, että heidän ajosuorituksiaan seurataan. Ajoseurantalaite on mahdollisuus myös autokouluopetuksessa.

Positiivisena asiana nousi esiin nuorten myönteinen suhtautuminen tutkimukseen ja etenkin seurannan alussa ajoneuvoihin asetettu laite vähensi halua ajaa ylinopeutta. Toisaalta nuoret tiedostivat ajaneensa ajojaksonsa aikana useammin ylinopeutta kuin mitä ajokortin saamishetkellä uskoivat tekevänsä.

Tutkimukseen osallistuneiden ajonopeuksissa oli suuria eroja. Joukosta erottui muutama kuljettaja, joiden käyttämät nopeudet olivat toistuvasti poikkeuksellisen kovia.

Lähes kaikki nuoret pitivät ajoseurantalaitetta hyödyllisenä. He suhtautuivat myönteisesti myös siihen, että laitetta voitaisiin käyttää alkolukon  tavoin ehdollisen ajo-oikeuden välineenä sellaisissa tapauksissa kun henkilö on menettänyt ajokorttinsa ylinopeudella ajamisen vuoksi.

Tutkimuksen toteutus

Hanke toteutettiin yhteistyössä Kuopion Ajo-Opiston, Joensuussa Let's Start Driving liikennekoulun ja vapaaehtoisten ajo-oppilaiden kanssa. Kokeiluun osallistuneille ja sen loppuun suorittaneille maksettiin 100 €:n suuruinen palkkio. Varsinainen tutkimustyö tehtiin insinöörityönä Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Tutkimuksen ohjausryhmässä oli edustajia Pohjois-Savon ELY-keskuksesta, Pohjois-Savon poliisilaitokselta ja Liikenneturvan Kuopion aluetoimistosta.

Lisätietoja seurantatutkimuksesta antavat:

Kyllikki Komulainen, Pohjois-Savon Ely-keskus, puh. 0295 026 729(tutkimushankkeen toteutus)

Heikki Mansikka-aho, Pohjois-Savon poliisilaitos, puh. 0400 544 593(tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet)

Pekka Törmä, Hämeen ammattikorkeakoulu, puh. 040 742 4466
(tutkimustyö ja kyselyt)

Lisätietoja nuorten ajokäyttäytymisestä antavat:
Tuula Taskinen, Liikenneturva, puh. 040 846 1422
Erkka Savolainen, Liikenneturvan kouluttaja, liikenneopettaja, Kuopion Ajo-Opisto Oy, puh. 0440-675160

  Tietoa nuorten liikenneturvallisuustilanteesta ( pdf, Liikenneturva)


Alueellista tietoa