- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Yleistiedoksiannot maantielle jätettyjen ajoneuvojen siirtämiseksi
- Valtion liikenneväylien suunnittelu - kuulutukset
- Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen valtakunnalliset ja useampaa aluetta koskevat kuulutukset, yleistiedoksiannot ja päätökset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2025
- Uutiset 2024
- Uutiset 2023
- Uutiset 2018
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
- Valtion aluehallinnon uudistus
Tiedotearkisto
Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut hankkeen YVA-ohjelmasta lausuntonsa
Fortum Power and Heat Oy ja Teollisuuden Voima Oyj suunnittelevat Meri-Porin voimalaitoksen varustamista savukaasujen hiilidioksidin talteenottolaitoksella. Laitos sijoittuu Porin Tahkoluotoon Meri-Porin voimalaitoksen alueelle, sen pinta-alatarve on noin 1,5 hehtaaria ja korkeimpien rakenteiden arvioidaan olevan 70 – 80 metriä.
Hankkeen tarkoituksena on demonstroida hiilidioksidin talteenottoteknologiaa, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa merkittävästi vähentää globaaleja CO2-päästöjä ja ehkäistä ilmastonmuutosta. Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi tulevat olemaan yksi tärkeimmistä teknologioista hiilidioksidipäästöjen alentamiseksi. Talteenottomenetelmiä on useita ja kaikki ovat vielä kehitysvaiheessa. ELY-keskus suhtautuu hankkeeseen myönteisesti ja pitää tärkeänä uusien teknologiahankkeiden eteenpäin viemistä ilmastonmuutoksen haasteisiin vastaamisessa.
EU:n tavoitteena on saada aikaan 8 – 12 voimalaitoskokoluokan demonstraatioprojektia vuoteen 2015 mennessä, ja Meri-Porin CCS-projektin tavoitteena on päästä osaksi EU:n demonstraatio-ohjelmaa.
Hankkeessa toteutetaan ympäristövaikutusten arviointimenettely. Arvioinnissa tarkastellaan hankevaihtoehtoa ja nollavaihtoehtoa (hanketta ei toteuteta). Hankevaihtoehtona tarkastellaan hiilidioksidin talteenottolaitosta, jossa hiilidioksidi erotetaan savukaasuista ja otetaan talteen. Varsinaisen talteenottolaitoksen lisäksi tarvitaan nesteytyskenttä, välivarastointisäiliö, putkistot sekä lastauslaitteisto ja -laituri. Hiilidioksidi on tarkoitus kuljettaa laivalla loppusijoittamista varten maankuoren geologisiin muodostumiin kuten pohjavesi-, kaasu- tai öljykenttiin. Hiilidioksidin loppusijoitus tapahtuu toisen toiminnanharjoittajan hankkeena kyseessä olevan alueen voimassa olevaa lainsäädäntöä noudattaen.
Arviointiohjelmasta on saatu 6 pyydettyä lausuntoa ja yksi mielipide. Yhteysviranomainen, Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut lausuntonsa 19.2.2010.
ELY-keskus on lausunnossaan edellyttänyt joitakin täydennyksiä
Esitetty YVA-ohjelma on kohtuullisen kattava. Hiilidioksidin talteenoton merkitystä ilmastonmuutoksen torjumisessa sekä hiilidioksidin loppusijoituksen vaikutuksia tulisi tarkastella yleisellä tasolla. Vaihtoehtoista sijoituspaikkaa alueella tulee vielä harkita; talteenottolaitoksen ja muiden rakenteiden sijoittuminen tulee esittää perustellusti ja/tai tarkastella talteenottolaitokselle vaihtoehtoinen sijoituspaikka voimalaitos- tai satama-alueella esim. sataman yleissuunnitelmaan perustuen. Melun tarkastelualueeseen tulee lisätä Tahkoluodon edustan saarilla sijaitsevat loma-asunto- ja virkistysalueet. Jäähdytysveden osalta sen aiheuttaman talviaikaisen sulana olevan alueen sijainti ja sen arvioitu laajuus tulee esittää, ja mikäli tarkastelussa on vaihtoehto, jossa talteenottolaitoksen jäähdytysvedet yhdistetään voimalaitosten jäähdytysvesiin, tulee niiden yhteisvaikutus arvioida arviointiselostuksessa sekä huomioida mahdollinen vaikutus vesieliöstölle ja vesiekosysteemille. Riskien arvioinnin tulisi perustua selkeään toimintojen riskikartoitukseen. Riskejä ympäristölle ja onnettomuustilanteita tulee tarkastella huolellisesti, sillä riskien merkitys hankkeessa on keskeinen hankkeen vaikutusten seurantaan tulee hankkeen ainutlaatuisuuden vuoksi paneutua huolellisesti.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Seija Savo, p. 040 7699 066
- Julkaisupäivä
- 16.4.2013
- Luokitukset