Goda befolkningsrelationer

Målet med projektet Goda befolkningsrelationer är att stärka främjandet av goda relationer mellan befolkningsgrupper som en del av det integrationsfrämjande arbetet på nationell, regional och lokal nivå. Att motarbeta rasism ingår genomgående i projektets arbete för att främja goda relationer mellan befolkningsgrupper och likabehandling.


Projektet stöder

  • kommunerna och NTM-centralerna i deras arbete för att främja goda befolkningsrelationer enligt lagen om främjande av integration
  • medborgarorganisationer, läroanstalter och andra aktörer i deras expertroll när det gäller att främja goda befolkningsrelationer
  • kommunernas aktiva roll i främjandet och uppföljningen av goda befolkningsrelationer och integration
  • verkställandet av regionala verksamhetsplaner
  • spridning av god praxis och verksamhetsmodeller samt nätverkande mellan aktörerna

Projektets målgrupper är experter på främjande av likabehandling och arbete mot rasism, experter på stöd för integration, experter på konfliktlösning och medling, experter på brottsbekämpning och andra som är intresserade av ämnet.


Funktioner:

  1. Evenemang för att samla in data om befolkningsrelationernas tillstånd på lokal nivå och möten med lokala beslutsfattare där den insamlade informationen behandlas
    - Anskaffning av datainsamling från organisationer med köptjänstmedel och sparring kring planering, genomförande och rapportering. 
    - Anordnande av möten med lokala beslutsfattare i samarbete med organisationer och kommuner 
  2. Modellering av hur man gör datainsamlingar och ordnar beslutsfattarmöten för lokala aktörers bruk
  3. Stöd för utarbetandet och verkställandet av regionala verksamhetsplaner med workshoppar och köptjänstmedel
  4. Årligt forum för goda befolkningsrelationer
    - Kajana 28–29.5.2024
    - Tavastehus 27-28.5.2025
  5. Årlig lägesbild av befolkningsrelationerna i Finland

Funktioner som främjar projektets mål upphandlas som köpta tjänster från organisationer som stöder integration, främjar likabehandling eller bekämpar rasism. Organisationer och andra aktörer kan också som köptjänst genomföra i verksamhetsplanerna planerade funktioner som gäller partnerskap.

 

Bakgrund

Projektet Goda befolkningsrelationer (7/2024-6/2025) är en del av arbets- och näringsministeriets handlingsprogram för anvisande av flyktingar till kommuner och integrationsstöd. Finansieringen kommer från Asyl-, migrations- och integrationsfondens (AMIF) separata anslag för vidarebosättning. Projektet leds av NTM-centralen i Nyland.

Dessutom finansierar justitieministeriet regionala åtgärder.

Projektet är en fortsättning på ett pilotprojekt för främjande av goda befolkningsrelationer som finansierades av justitieministeriet (10/2021–6/2023). Inom pilotprojektet verkställdes handlingsprogrammet Ett jämlikt Finland.

 

Goda befolkningssrelationer består av fyra element: attityder, känslan av trygghet, interaktion och inkludering. Diagrammet visar också vilken roll olika aktörer, t.ex. företag, skolor, media och beslutsfattare, spelar för att bygga upp relationer mellan befolkningsgrupper.

Med goda relationer mellan befolkningsgrupper avses relationer som bygger på positiva attityder, fungerande interaktion, trygghetskänsla och delaktighet i samhället. Goda relationer mellan befolkningsgrupper utgör en del av det mottagliga och delaktighetsfrämjande samhället.

Kontaktuppgifter

Kontakta oss 

  • Nexhat Beqiri, specialplanerare
    0295 021 028
    nexhat.beqiri(at)ely-keskus.fi
  • Liisa Päkki, planerare
    0295 021 350
    liisa.pakki(at)ely-keskus.fi
     

Följ projektet 

Dataskyddsbeskrivning

Uppdaterad: 28.04.2025