Målet med projektet Goda befolkningsrelationer är att stärka främjandet av goda relationer mellan befolkningsgrupper som en del av det integrationsfrämjande arbetet på nationell, regional och lokal nivå. Att motarbeta rasism ingår genomgående i projektets arbete för att främja goda relationer mellan befolkningsgrupper och likabehandling.
Projektet stöder
kommunerna och NTM-centralerna i deras arbete för att främja goda befolkningsrelationer enligt lagen om främjande av integration
medborgarorganisationer, läroanstalter och andra aktörer i deras expertroll när det gäller att främja goda befolkningsrelationer
kommunernas aktiva roll i främjandet och uppföljningen av goda befolkningsrelationer och integration
verkställandet av regionala verksamhetsplaner
spridning av god praxis och verksamhetsmodeller samt nätverkande mellan aktörerna
Projektets målgrupper är experter på främjande av likabehandling och arbete mot rasism, experter på stöd för integration, experter på konfliktlösning och medling, experter på brottsbekämpning och andra som är intresserade av ämnet.
Årlig lägesbild av befolkningsrelationerna i Finland
Funktioner som främjar projektets mål upphandlas som köpta tjänster från organisationer som stöder integration, främjar likabehandling eller bekämpar rasism. Organisationer och andra aktörer kan också som köptjänst genomföra i verksamhetsplanerna planerade funktioner som gäller partnerskap.
Bakgrund
Projektet Goda befolkningsrelationer (7/2024-6/2025) är en del av arbets- och näringsministeriets handlingsprogram för anvisande av flyktingar till kommuner och integrationsstöd. Finansieringen kommer från Asyl-, migrations- och integrationsfondens (AMIF) separata anslag för vidarebosättning. Projektet leds av NTM-centralen i Nyland.
Dessutom finansierar justitieministeriet regionala åtgärder.
Projektet är en fortsättning på ett pilotprojekt för främjande av goda befolkningsrelationer som finansierades av justitieministeriet (10/2021–6/2023). Inom pilotprojektet verkställdes handlingsprogrammet Ett jämlikt Finland.
Med goda relationer mellan befolkningsgrupper avses relationer som bygger på positiva attityder, fungerande interaktion, trygghetskänsla och delaktighet i samhället. Goda relationer mellan befolkningsgrupper utgör en del av det mottagliga och delaktighetsfrämjande samhället.