Navigointivalikko
Uutiset 2019

"Koulutus on uusi perusturva" (Kaakkois-Suomi)

Ensimmäinen, usean maakunnan yhteinen elinikäisen oppimisen ja ohjaukseen yhteistyöryhmien kokoontuminen pidetiin 6.9.2019  kahdenkymmenen alueellisen ELO-ryhmän voimin ympäri Suomen  uutta teknologiaa hyödyntäen. Elinikäinen oppiminen on vahvana teemana uudessa hallitusohjelmassa, joten aihe olikin todella ajankohtainen ja tärkeä.

Yhteinen keskustelufoorumi ja vuorovaikutteinen tapa osallistua päivän teemaan toivat uutta ja virkistävää näkökulmaa ohjauksen kehittämiseen. Päivä vedettiin lisäksi osaksi kaksikielisenä eli suomen lisäksi ruotsiksi.

Päivän kokoontumisen teemana oli työn murros ja jatkuva oppiminen ohjausjärjestelyjen näkökulmasta. Tilaisuuden luotsasi Vaasasta käsin Aluehallintoviraston sivistystoimen ylitarkastaja Disa Widell, ja ensimmäisenä kuultiin ministeriöiden puheenvuorot.

Elinikäinen oppiminen vahvana teemana hallitusohjelmassa - ministeriöt yhteistyössä

- Uudessa hallitusohjelmassa on paljon tavoitteita osaamisen kehittämiseen liittyen, totesi opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Mika Tammilehto. Oppilaitosten ohjaushenkilöstön määrää lisätään, ja tämäkin puoltaa osaltaan sitä, kuinka tärkeänä asiana hallitusohjelmassa nähdään elinikäinen oppiminen.

Erityisasiantuntija Kirsi Kaikko sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi miten sosiaali- ja terveyspolitiikan keinoin voidaan tukea elinikäistä oppimista ja ohjausta. - Hyvä ohjaus koetaan peruspalveluna, Kaikko kertoi. Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Janne Savolainen pohti monialaisen yhteistyön, jatkuvan oppimisen ja kattavien ohjauspalvelujen sekä työllisyysasteen noston teemoja.
- Uraohjauksen merkitys korostuu, nuorisotakuun tavoitteet ovat edelleen voimassa ja ohjaamoja vahvistetaan, Savolainen kertoi. Ohjaamot nostetiinkin yhdeksi esimerkiksi palvelusta, mikä tulee yhdenvertaistaa, ja jota halutaan kehittää ja vakiinnuttaa osaksi palvelurakenteen uudistamisen keskustelua.


Kuvassa seisomassa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen, joka vetää Kaakkois-Suomen ELO-verkostoa.

"Koulutus on uusi perusturva"

Ministeriöiden puheenvuorojen jälkeen kuultiin asiantuntijoiden näkökulmia. Puheenvuoroissa kuultiin katsaus kansainvälisiin hankkeisiin, sekä pohdiskelua käsitteiden merkityksistä. Osallistujat eri alueilla pääsivät pohtimaan myös omaa tulokulmaa ohjaukseen; onko se oppimista, opinto-ohjausta, uraohjausta vai terapiaa? Tällä kertaa ura-ohjaus koetiin läheisimmäksi vaihtoehdoksi. - Koulutus ja työ auttavat Suomessa kaikkeen, summasi Disa Widell hieman karrikoiden aamupäivän osuutta.

ELO-toiminnan vaikuttavuus alueella - mitä se on?

Iltapäivällä alueet kokoontuivat miettimään tulevaisuuteen vaikuttamisen keinoja, ja alueen tärkeimpiä ilmiöitä ja haasteita. Pohdittavana oli myös miettiä, millaisilla mittareilla voidaan todentaa ELO-toiminnan vaikuttavuutta ja kuinka siitä viestitään.

Alueen tuotokset kootaan myöhemmin yhteiseksi osallistuneiden alueiden vaikuttamisen keinoiksi, joilla on hyvä viedä eteenpäin elinikäisen oppimisen ilosanomaa.

Katso tilaisuuden tallenne

- Teksti ja kuvat: Minna Niukkanen
 

 


Alueellista tietoa