Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Yritysten kehittämispalveluista eväitä liiketoiminnan kehittämiseen (Lapin ELY-keskus)

Aamuinfossa 17.12. avattiin ovia yritysten kehittämispalveluiden uudistuneeseen maailmaan. Kuulolla oli yrittäjiä ja kehittäjiä tuvan täydeltä ja runsain joukoin myös videoyhteyksien päässä. Uusista palveluista kertoivat yrityspalvelupäällikkö Jari Uusinarkaus, innovaatioasiantuntija Risto Lustila ja yritysasiantuntija Kirsi Portaankorva ELY-keskuksesta. Yrittäjän näkökulmaa palveluista toi Veli-Pekka Neuvonen Terveysasema Neuvoset Oy:stä.

Yritysten kehittämispalvelut ovat pk-yritysten liiketoiminnan eri osa-alueiden kehittämiseen räätälöityjä asiantuntijapalveluja.  Palvelut sisältävät liiketoiminnan analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluja. Palveluissa ei ole toimialakohtaisia rajoitteita.

- Palveluihin tutustumisen voi parhaiten aloittaa tekemällä nettisivuilta löytyvän kehittämiskartoituksen. Kartoitus toimii yrittäjän ajattelun tukena ja sen avulla yrittäjä voi lähestyä ELY-keskusta erilaisissa palvelutarpeissa, Uusinarkaus kertoo. Kehittämiskartoitus on maksuton palvelu.

Liiketoiminnan nykytilan tarkempi arvio voidaan tehdä analyysin avulla. Maksullisessa analyysipalvelussa yrittäjä käy asiantuntijan avulla läpi yrityksensä liiketoiminnan eri osa-alueita. Analyysipäivän hinta yrittäjälle on 220 euroa + alv.

- Analyysipalvelussa yritykselle tehdään tavoitteellinen ja konkreettinen kehittämissuunnitelma 2 - 3 vuoden ajalle. Näin pyritään saamaan yrityksen kehittämistyötä systemaattisemmaksi, Uusinarkaus jatkaa. 

Analyysipalvelun käytön jälkeen yrittäjä voi halutessaan edetä konsultointipalvelujen käyttöön. Konsultoinnissa pureudutaan tarkemmin tietyn liiketoiminnan osa-alueen kehittämiseen. Palvelut on jaettu kuuteen liiketoiminnan kehittämisen osa-alueeseen, joista räätälöidään yrityksen tarpeisiin parhaiten sopivat kehittämistoimenpiteet. Konsultointipäivän hinta yrittäjälle on 300 euroa + alv.

Yritysten kehittämispalveluihin kuuluu myös pitkäkestoisia koulutusohjelmia yritysten avainhenkilöille. Koulutukset sisältävät koulutusohjelmasta riippuen 10 - 14 lähipäivää ja lisäksi 2 - 3 yrityskohtaista konsultointipäivää.

- Koulutuksen etuna on, että siellä luodaan verkostoja ja saadaan sparrausta myös muilta koulutukseen osallistujilta. Koulutuksiin otetaan 10 - 20 osallistujaa, mutta yhdestä yrityksestä voi osallistua enintään kaksi henkilöä, jotta mukaan saadaan osallistujia mahdollisimman monesta yrityksestä, yritysasiantuntija Kirsi Portaankorva kertoo. 

- Kannattaa seurata Lapin ELY-keskuksen verkkosivujen tapahtumakalenteria. Siellä kerrotaan alkavista koulutuksista. Nämä koulutuspalvelut on tarkoitettu yrityksen avainhenkilöille, mutta muun henkilöstön koulutustarpeisiin voidaan räätälöidä esimerkiksi ELY-keskuksen ja TE-toimiston avulla yhteishankintakoulutusta. 

Terveysasema Neuvoset Oy on käyttänyt kehittämispalveluja vuosien varrella monissa liiketoiminnan kehittämistarpeissa. Ennen yritystoiminnan laajentamista ja kaluston hankkimista tehtiin laskelmia, miten asioita lähdettäisiin viemään eteenpäin.

- Konsultin rooli oli erittäin merkittävä. En olisi uskaltanut lähteä investoimaan ilman laskelmia. Mielestäni 300 euroa huippuasiantuntijasta ei ole edes kustannus, Veli-Pekka Neuvonen sanoo.

- Paperiasiat eivät ole lempiasioitani, mutta konsultin kautta sain tietoa, miten laskelmia analysoidaan ja miten kannattaa suunnitella hankintoja. Myös verosuunnitteluun ja sukupolvenvaihdokseen olen saanut apua näistä palveluista. 

Lisätietoja palveluista www.yritystenkehittamispalvelut.fi.

 

Teksti: Tanja Ylitalo ja Virpi Vaarala
 


Alueellista tietoa