Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Osaamisen illasta eväitä työelämän kehittämiseen (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Kuopion Puijon Majalla kokoonnuttiin tiistai-iltana 3.6.2014 keskustelemaan osaamisen merkityksestä työelämässä. Paikalla oli yrittäjiä, koulutuksen järjestäjiä, Pohjois-Savon ELY-keskuksen työvoimakoulutuksen ja TE-palvelujen asiantuntijoita. Illan teema oli osaaminen kehittäminen yrityksissä muun muassa mitä työvoimakoulutus tarjoaa savolaisille yrittäjille ja saavatko yrittäjät osaavaa ja innostunutta työvoimaa.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta korosti avauspuheenvuorossaan, että kouluttautumisen lähtökohta on sijoittua työhön. Työnantajan näkökulmasta osaavaa työvoimaa pitää olla saatavilla ja osaamisen on kohdennuttava oikein, jotta esteitä kehittymiselle ei synny.

Suomen Yrittäjien johtaja Veli-Matti Lamppu (kuvassa vas.) korosti osaavan työvoiman merkitystä yrityksen menestystekijänä.  Ammatit ja työn tekemisen muodot muuttuvat teknologian ja robottitekniikan kehittyessä.  Työelämässä substanssiosaamisen rinnalla korostuu yhä enemmän geneeriset valmiudet. -Muun muassa Taina Hanhinen on väitöskirjassaan selvittänyt työntekijöiden ja työnantajien näkemyksiä, mitä osaamista tulevaisuudessa tarvitaan. Vastauksissa korostuvat ongelmanratkaisu- ja vuorovaikutustaidot, liiketoimintaosaaminen sekä viestintä- ja mediatekniikan hallinta. Tulevaisuuden ammattilaisilta odotetaan yleistaitoja, joilla tietoa voidaan ottaa vastaan ja soveltaa, Lamppu kertoi.

 –Työnantajien on osattava ennakoida ja seurata kehitystrendejä, millaista osaamista tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Osaamisen kuilut on ennakoitava ja niihin reagoitava ajoissa, Lamppu kiteytti.

Aikuiskoulutuspäällikkö Jan Blomberg (kuvassa oik.) korosti yhteistyön merkitystä koulutuksen ennakoinnissa: Pitkäjänteinen ja luottamuksellinen yhteistyö työnantajien ja elinkeinoelämän kanssa on tärkeässä roolissa, kun työvoimakoulutuksen resursseja suunnataan. Ylitarkastaja Kirsti Paajanen kertoi yhteishankintakoulutuksen mahdollisuuksista yritysten osaamisen kehittämisessä

Illan aikana kuulimme SAK:n aluejohtajan Hannu Miettinen kertomana uuden yhteistoimintalain muutoksista ja vaikutuksista kouluttautumiseen työpaikalla. Oppisopimusjohtaja Raimo Kovanen esitteli Savon oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksia.  

 

Tilaisuus järjestettiin Pohjois-Savon EY-keskuksen ja Savon Yrittäjien yhteistyönä. Illan juonsi yrittäjä Jouni Ortju Savon Yrittäjistä. Puijon Majalla paikalla oli myös POP-UP TE-toimisto, joka vastasi yrittäjien ja työnantajien kysymyksiin mm. palkkatuesta, työkokeilusta sekä työnantaja- ja yrityspalveluista.

 

Lisätietoja:
Aikuiskoulutuspäällikkö Jan Blomberg
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
jan.blomberg(at)ely-keskus.fi
puhelin: 02950 26552

(teksti/kuvat Jaana Hiltunen)


Alueellista tietoa