Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Myös kasvuhaluinen pk-yritys tarvitsee tukea


Nuoret yritykset kasvavat mukavasti alkuvaiheessa, mutta kun henkilöstön määrä nousee noin kolmeenkymmeneen, kasvuvauhti hiipuu. Näin totesi kehittämispäällikkö Reino Koho Uudenmaan ELY-keskuksesta KASVU-voimaa kehittyville yrityksille projektin päätöstilaisuudessa.


Uudenmaan ELY-keskus on hallinnoinut vuodesta 2007 lähtien ESR-osarahoitteista projektia, jolla on pyritty auttamaan uusmaalaisia kasvu- ja kehityshaluisia yrityksiä menestymään. Yrityksille on tarjottu asiantuntija-apua kehittämishankkeisiin. Valittavana oli 13 erilaista palvelulajia. Yksi niistä oli tarkoitettu nimenomaan kasvupainotteisille yrityksille:

- Miten pk-yritykset saisi siirretyksi keskikokoisiksi? Aloimme pohtia, ettei kyse ole enää rahasta, vaan myös jokin muu muuttuu, Koho (kuva alla) kertoo, miten kyseisen Coaching-valmennuksen kehittely käynnistyi.

Pk-yrityksillä voi olla kasvuhalua, mutta ne tarvitsevat tukea kasvuunsa: Henkilöstömäärän noustessa yrityksen toiminta monimutkaistuu. Johtaminen ja organisaatio on järjestettävä uudelleen, jotta toiminnan hallitsee.


Valmennus antoi potkua: kantoraketti, jota tarvittiin

Yksi Coaching-valmennukseen osallistuneista yrityksistä oli Espoossa toimiva Infotools Oy. Uusien ohjelmistojen ja järjestelmien käyttöönotto, muutto uusiin toimitiloihin, palvelukonseptin muuttaminen, täysin uudet tunnelmat…olemme modernisoineet toiminnan pohjamutia myöten, toimitusjohtaja Ilkka Mikkonen Infotool Oy:stä myöntää kertoessaan, mitä yritykselle tapahtui, kun se osallistui menestystä janoaville yrityksille suunnattuun valmennukseen. Kehitys on ollut aika kovaa, se toimintaympäristö jossa toimimme, on muuttunut todella paljon, hän kertoo.

Lue lisää yrityksen kokemuksista

KASVU-voimaa kehittyville yrityksille projektin vaikuttavuusselvityksen tuloksia esitellyt Henrik Pekkala Ramboll Oy:stä totesi, että  päättymäisillään oleva projekti oli onnistunut - se todella tavoitti kasvuhaluisia yrityksiä. Näillä koulutuksilla saadaan kasvun motivointia ja sitä tarvitaan; ilman kasvua ei synny uusia työpaikkoja. Selvityksen perusteella hankkeella oli runsaasti vaikutuksia yritysten kasvuhalukkuuteen, henkilöstön osaamisen kehittymiseen sekä esimerkiksi yrityksen johtamiseen.


Asiat tehtävä yhdessä

Uudellamaalla on autettu yrityksiä monilla tavoilla kansainvälistymisen polulle, eikä suinkaan syyttä suotta, puolet kansainvälisistä yrityksistä on tältä alueelta, johtaja Petri Knaapinen Uudenmaan ELY-keskuksesta tiesi. Hän totesi, että pk-yritysten kansainvälistymisen edistämisen tukeminen on konkreettista hommaa, joka sisältää monia erilaisia osa-alueita ja jota kukaan ei tee yksin.

Suomen kansantalous nojaa ensimmäisen kerran pk-yrityksiin, tilaisuudessa todettiin. Johtaja Timo Lindholm Sitrasta kertoi, miksi talouskasvusta aina touhotetaan niin paljon. Siksi, että talous ei uudistu ilman kasvua. Nykytalouden mekanismiin on rakennettu kasvun vaatimus. Yritystoiminnan perusresepti on talouden kasvun tavoitteleminen, muuten toiset menevät ohi, hän tähdensi.

Lindholm ei usko, että palaisimme enää vanhoihin hyviin aikoihin, mutta hän piti talouden tilannetta parempana kuin mitä kerrotaan. Vihje medialle: onnistumiset pitäisi otsikoida nykyistä laveammin, ettei yhteiskunta muuttuisi turhan pessimistiseksi.

Projektipäällikkö Markku Kauneela Uudenmaan ELY-keskuksesta kertoi KASVU-voimaa projektin olleen valtakunnan mittakaavassa laskettuna suuri hanke. Sen kokonaisbudjetti oli noin 7,4 miljoonaa euroa. Budjetti koostui hankkeen määrärahoista ja yritysten maksamista omavastuuosuuksista. Hankkeen aloitti miltei 800 yritystä.

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola

 

   


Alueellista tietoa