Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Maatalouden erityisympäristötukien jatkomahdollisuus kiinnosti viljelijöitä (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

 

Tänä vuonna maatalouden erityisympäristötukien haussa oli käytössä rajoitettu haku uusien sopimusten osalta. Uusia viisivuotisia sopimuksia oli mahdollista hakea vain luonnonmukaisen tuotannon ja ei-tuotannollisen investointituella rakennettujen maatalouskosteikkojen ja perinnebiotooppien hoitoon. Päättyvien erityisympäristösopimuksien osalta oli mahdollista hakea yhden vuoden jatkoaikaa.

Erityisympäristötukien yhden vuoden jatkomahdollisuutta käytettiin Etelä-Pohjanmaan alueella kiitettävästi hyväksi. Jatkoa haettiin yli 90 %:iin päättyvistä sopimuksista. Hakemuksia palautettiin hakuajan puitteissa 289 kpl.

Tänä keväänä luonnonmukaiseen tuotantoon siirtyy Etelä-Pohjanmaalla 11 uutta maatilaa, mutta arviolta saman verran luomutiloja myös lopettaa toimintansa. Vaikka tilalukumäärä ei kasva, niin luonnonmukaisesti viljelty peltopinta-ala kuitenkin lisääntyy n. 2500 ha johtuen siitä, että luomutilat kasvattavat peltopinta-alaa keskimääräistä nopeammin. Alueellamme on luonnonmukaisessa tuotannossa olevia maatiloja 360 kappaletta ja luomuviljeltyä peltoa n. 22 000 ha.

Kaiken kaikkiaan Etelä-Pohjanmaalla on voimassa yli 20 erilaista erityisympäristösopimustyyppiä ja vuosittain on erityisympäristötukisopimuksia maksussa noin 2 200 kappaletta. Suosituimmat sopimustyypit ovat lietelannan sijoittaminen peltoon ja luonnonmukainen tuotanto. Muita sopimustyyppejä on edellä mainittujen lisäksi mm. suojavyöhykkeiden hoito, säätösalaojitusten hoito sekä alkuperäisten eläinrotujen hoito.

Tiedot perustuvat ennakkotietoihin kevään tukihausta.


Alueellista tietoa