Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Yritysten tilanneanalyysin ja kehittämisavustuksen koronarahoitushakemuksia saapui haun päättymiseen 8.6. mennessä yhteensä 33 087 kpl

ELY-keskusten myöntämät normaalit yrityksen kehittämisavustus, yritysten kehittämispalvelut sekä maaseudun ja kalatalouden koronatuet haettavissa edelleen.

ELY-keskusten myöntämää tilanneanalyysi ja kehittämisavustusta haettiin viimeisenä hakupäivänä maanantaina 8.6. yli 1 000 kpl

Haun määräaikaan maanantaihin klo 16.15 mennessä hakemuksia saapui yhteensä 33 087 kpl (n. 1 028 M€). Näistä 8.6. klo 17.00 mennessä oli käsitelty 17 601 hakemusta ja joista tehty myönteisiä päätöksiä yhteensä 12 737 (noin 155 M€).

Toimialoittain hakemuksia on koko hakuajan saapunut eniten kaupan, teollisuuden, liike-elämän palvelujen sekä ravitsemisalan toimialoilta. Hakemusten käsittelyvauhti on ELY-keskuksissa säilynyt n. 400 kpl päivätahdissa.

Uudenmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Petri Knaapinen vakuuttaa ELY-keskusten toimivan jatkossakin aktiivisesti, jotta suomalaiset pk-yritykset selviävät koronaepidemian aiheuttaman kysyntälaman ylitse.

ELY-keskusten normaalit yritysten kehittämisavustukset käytettävissä

ELY-keskuksista halutaan korostaa, että vaikka väliaikainen tuki on nyt päättynyt, ovat normaalit ELY-keskuksen myöntämät kehittämisavustukset edelleen haettavissa. Näissä tuen osuus voi olla jopa 50 %.

Myös Yritysten kehittämispalvelut auttavat pk-yrityksiä koronakriisissä ja yrityksen maksuosuus on tällä hetkellä 30 euroa + alv/päivä. Käsittelyajoissa on tällä hetkellä ruuhkaa, joten päätösten saamisessa on varauduttava pidempiin aikoihin.

Maaseudun ja kalatalouden koronatukien haku maltillista

Haun avautumisen 18.5. jälkeen on hakemuksia 7.6. mennessä on saapunut noin 700, hakemusten jakautuessa lähes puoliksi alkutuotannon ja maaseutuyritysten väliaikaisen tuen kesken. Myönteisiä päätöksiä 7.6. mennessä on maaseutuyrityksille tehty yhteensä 115 kpl yhteensä 1,034 844 € ja alkutuotantoon 91 kpl yhteensä 849 164 €. Kalatalouden väliaikaista tukea on haettu 78 kpl. Hakemusten käsittely on käynnissä.

Maaseudun tukien myöntämiselle rajatun kohderyhmän mukaisesti ovat hakemusten määrät olleet odotusten mukaiset, toteaa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta maaseutupalvelut -yksikön päällikkö Jyrki Pitkänen. Sama koskee kalatalouden tukia, kertoo Lapin ELY-keskuksesta kalatalouspäällikkö Mika Oraluoma.

Ravitsemisalan yritysten tukien ja hyvitysten haku käynnistyi perjantaina 5.6. Suuri osa saa hyvityksen toiminnan rajoittamisesta ilman hakemusta

Tuet myöntää ja maksaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus).

KEHA-keskuksesta kerrotaan, että automaattisesti eli ilman hakemusta tapahtuvat joukkomaksatukset yhteensä lähemmäs 7 000:lle toiminnan rajoittamisesta kärsineelle ravitsemisyritykselle saadaan maksettua kesäkuun aikana; ensimmäinen ennakkoerä juhannukseen mennessä sekä loppuerä heti, kun verottajalta on saatu toiminnan rajoittamisajalta alv-tiedot (verohallinnolle 4/2020 alv-kuukausi ilmoituksen jättäneiden osalta juhannuksen jälkeen). Ne yritykset, jotka eivät ole joukkomaksatuksen piirissä, voivat hakea hyvitystä 31.8.2020 saakka.

Uudelleentyöllistämisen tukea haetaan aina hakemuksella. Haku on auki 31.10.2020 saakka.

Lisätietoja:

  • ELY-keskus; ylijohtaja Petri Knaapinen (@ely-keskus.fi)
  • KEHA-keskus: maksatusjohtaja Pauliina Smolander (@ely-keskus.fi)

Lue lisää: