Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Sinilevää havaittu useassa paikassa Vaasan ja Mustasaaren saaristossa (Pohjalaismaakunnat)

Virallisilta levähavainnointipaikoilta raportoitiin viikolla 31 hieman sinilevää Mustasaaren kunnassa Raippaluodonselän havainnointipisteellä Lilla Tjärubådan. Kansalaishavaintoja sinilevästä on tehty erityisesti Vaasan ja Mustasaaren saaristossa.

Pohjalaismaakunnissa kansalaishavaintoja sinilevästä on tehty saaristossa Vaasassa Storskärin ja Glogrundenin edustoilla runsaasti ja erittäin runsaasti, Mustasaaressa Dunkarsörenin edustalla erittäin runsaasti sekä eri puolilla Raippaluodonselkää vaihtelevia määriä. Myös Kaskisten edustalla on tehty levähavaintoja. Sisävesistöistä on Evijärvellä Matoniemen edustalla ja Ähtärinjärvellä Karvalahdessa havaittu hieman levää.

Viranomaistietojen mukaan pintavesien lämpötilat ovat Lappajärven Halkosaaressa 18,9 °C ja Närpiön Hinjärvellä 19,4 °C.  Alkuviikolla Vaasan saaristossa Korshamnsfjärdenin alueella veden lämpötila oli 20 °C ja Vöyrin saaristossa Monåfjärdenin alueella 17 °C.

Sinileväesiintymät ovat yleistyneet pohjalaismaakunnissa sekä rannikolla että sisävesissä heinäkuun keski- ja loppupuolella. Sinilevien yleistyminen on loppukesälle tyypillinen ilmiö. Sinileville otollisia olosuhteita ovat lämmin, tyyni ja aurinkoinen sää. Sinilevät tarvitsevat lisääntyäkseen ravinteita, ja erityisesti rannikkoalueilla sekä sisävesissä ylenmääräinen fosfori vaikuttaa levien runsastumiseen. Vesistöihin ravinteita kulkeutuu valumina esimerkiksi sateiden saattelemina. Sinileväkukinnat ovat useimmiten väriltään vihreitä tai kellertäviä. Kuivuessaan levämassa muuttuu usein sinivihreäksi, vihreäksi tai turkoosiksi, mistä levän nimikin juontaa juurensa.

Lisätietoja:

  • Järviwiki www.jarviwiki.fi 
  • Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919
  • Leväseurantapuhelin (jälleen 3.8. alkaen) 0295 027 990