Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Maastopyöräilyn kehittämiseen tukea 1,6 miljoonaa euroa (Lappi)

Lapissa eletään todellista maastopyöräilyn buumia. Tämä näkyy myös hanketuissa, joita maastopyöräilyn kehittämiseksi on myönnetty niin Euroopan maaseuturahastosta kuin aluekehitysrahastostakin (EAKR).
- Maaliskuussa päättyneessä haussa etsimme erityisesti maaseutuympäristön viihtyvyyteen ja matkailun kehittämiseen liittyviä yleishyödyllisiä investointeja. Infrahakuun saapuneista hakemuksista miltei puolet liittyi joko maastopyöräilyreittien suunnitteluun tai rakentamiseen. Tarvetta rahoitukselle olisi erityisesti reittien rakentamiseen ja kunnostukseen, toteaa rahoitusasiantuntija Anna-Kaisa Teurajärvi Lapin ELY-keskuksesta.

Maastopyöräilyä Lapissa edistäville yleishyödyllisille hankkeille on kuluneella EU-ohjelmakaudella 2014–2020 myönnetty julkista tukea noin 1,6 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Lapissa on tuettu yrityksiä, jotka ovat hankkineet maastopyöräilyyn liittyvää kalustoa. Euroopan maaseuturahaston tukien myöntämisestä vastaavat Lapin ELY-keskus sekä Lapin Leader-ryhmät, aluekehitysrahaston tukia Lapissa myöntää Lapin liitto.

Maastopyöräilyreittien kartoittamiseen ja rakentamiseen on panostettu erityisesti matkailualalla, jossa maastopyöräilyn kysynnän kasvu on näkynyt voimakkaasti viime vuosina haetuissa hanketuissa.
- Maastopyöräilyhankkeet eli uudet reitit, tuotteet ja palvelut tukevat konkreettisesti Lapin matkailustrategian tavoitteita ja kestävän ympärivuotisen matkailun kehittymistä, kertoo Lapin liiton aluekehitysasiantuntija Anne Kenttäkumpu.

Erilaisten hankkeiden kysyntään on voitu vastata eri rahastoista yhdessä. Liikkeelle onkin saatu jo varsin mittava kehittämiskokonaisuus, jonka vaikutukset tulevat näkymään Kenttäkummun mukaan useilla matkailualueilla.
- Erityisesti tunturikeskukset ja myös yritykset laajemmin koko maakunnan alueella ovat olleet aktiivisia tunnistamaan uusia kohderyhmiä ja palvelutarpeita.
- Toivottavasti maaseuturahaston tukea voidaan ohjata reittien rahoittamiseen myös tulevaisuudessa, koska kysyntää tuntuu olevan ja ne palvelevat matkailijoiden lisäksi myös paikallisia ihmisiä, Teurajärvi summaa.

Lisätietoja:

rahoitusasiantuntija Anna-Kaisa Teurajärvi, Lapin ELY-keskus
anna-kaisa.teurajarvi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 037 135

aluekehitysasiantuntija Anne Kenttäkumpu, Lapin liitto
anne.kenttakumpu(at)lapinliitto.fi
puh. 040 544 5554