Navigointivalikko

Tiedotteet 2020

Tiedotearkistosta löydät tiedotteet, jotka on julkaistu 23.9.2020 mennessä. Tämän päivämäärän jälkeen ilmestyneet tiedotteet sekä yksittäiset alueelliset ELY-keskusten uutishuoneet listattuna löydät ELY-keskusten yhteiseltä uutishuoneelta STT Info -palvelusta.

Alueellista tietoa

Tiedotteet (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)

Kohti hiilineutraalia Pohjois-Savoa, Maakunnan ilmastotyö käynnistyy (Pohjois-Savo)

Ilmastonmuutos on puhuttanut viimeisen vuoden aikana sekä maailmanlaajuisesti että valtakunnallisesti. Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Pohjois-Savossa ilmastotyöhön tartutaan tosissaan ja työtä vauhditetaan kahdella hankkeella.

Alkaneet hankkeet toimivat ilmastotyön moottorina

Hiilineutraali maakunta (HIMA) -hankkeen projektityöntekijä Saara Hanhela Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kokee tärkeänä, että maakunnallista ilmastotyötä tehdään verkostomaisesti.

– Nyt tavoitellaan Pohjois-Savon ilmastotyölle näkyvyyttä ja konkretiaa. Uskon että vaikuttavuutta syntyy osallisuuden kautta. Tavoite on, että jokainen halukas pääsee osallistumaan ilmastofoorumiin sekä vaikuttamaan ilmastotiekartan sisältöön ja toimenpiteisiin. Yhdessä päästään parhaaseen vauhtiin, kommentoi Hanhela.

Hankkeen avulla laaditaan Pohjois-Savon ilmastotiekartta, johon määritellään maakunnan tärkeimmät tavoitteet ilmastoasioissa. Lisäksi käynnistetään maakunnallinen ilmastofoorumi, joka toimii alustana verkoston keskustelulle, asiantuntijapuheenvuoroille ja tiekartan laatimiselle. Hanketta hallinnoi Pohjois-Savon ELY-keskus ja sitä rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Tiedolla johtamista korostetaan. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa tilataan tarkat laskelmat Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöistä sekä hiilinieluista. Hiilivaraston muutoksia tarkastellaan moninaisesti muutenkin kuin metsämaan osalta. Laskennat valmistuvat juhannukseen mennessä.

Toinen ilmastotyötä vauhdittava hanke on seudullinen KESTO (kestävän energiankäytön, materiaalitehokkuuden ja ilmaston seudullinen toimintasuunnitelma) -hanke, jossa laaditaan ilmasto-ohjelmat sekä kunnalliset ilmaston toimintasuunnitelmat Keski-Savon ja Ylä-Savon seudulle sekä Siilinjärvelle.

– Yhteistyö hankkeessa mukana olevien kuntien kanssa on alkanut hyvin. Kuntien kanssa käydyissä keskusteluissa ovat nousseet esiin liikkumisen ilmastovaikutukset, energiatehokkuuteen tähtäävät toimet sekä erityisen vahvasti liikennebiokaasun tuotanto ja jakelu, toteaa KESTO-hankkeen projektipäällikkö Laura Leppänen.

Hanketyössä noudatetaan maakunnallisen ilmastotiekartan painopisteitä kuntien vahvuuksista käsin. Hankekuntina mukana ovat Joroinen, Leppävirta, Pieksämäki, Varkaus, Siilinjärvi, Iisalmi, Kiuruvesi, Lapinlahti ja Vieremä. Hankkeessa ilmastotyö laajenee myös Etelä-Savon kuntiin. Kaksivuotista hanketta hallinnoi Navitas Kehitys Oy ja sitä rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Ilmastotyö ei pysähdy koronavirukseen: Tulossa koottua ilmastotietoa, ilmastofoorumi ja webinaareja

Hiilineutraali maakunta -hankkeessa lisätään ilmastotietoutta ja kootaan ilmastotietoa yhteen paikkaan. Ilmastofoorumin ensimmäiset tapahtumat järjestetään verkkotilaisuuksina.

KESTO-hankkeen suunnitelmassa keväällä avataan kunnille Suomen ympäristökeskuksen CO2-laskennan tietoja sekä selvitetään tarkemmin muun muassa kuntien kuljetuspalveluita ja energiankulutustietoja. Lisäksi hankekuntien asiantuntijoille järjestetään kuukausittaisia webinaareja.

– Maaliskuun webinaarissa kerroimme SYKE:n CO2-laskennan tuloksista ja perusteista. Huhtikuun webinaarissa Sari Väänänen Ekocentrialta kertoo lähiruoasta ja sen hyödyntämisestä ilmastonäkökulmasta – aihe kun ei ole ihan yksiselitteinen, kertoo projektipäällikkö Laura Leppänen.  

Vaikuta Pohjois-Savon ilmastotyöhön vastaamalla kyselyyn

Pohjois-Savon ilmastotyöhön pääsee osallistumaan heti. Hiilineutraali maakunta -projekti on avannut sähköisen kyselylomakkeen, jonka avulla kerätään toiveita, ideoita ja ajatuksia maakunnallista ilmastotyötä varten.
Vastaa kyselyyn: https://webropol.com/s/hiilineutraali-pohjoissavo

Tervetuloa mukaan rakentamaan hiilineutraalia Pohjois-Savoa!

Lisätietoja

Hiilineutraali maakunta – Pohjois-Savo

Saara Hanhela, projektityöntekijä
Pohjois-Savon ELY-keskus                                  
saara.hanhela(at)ely-keskus.fi
+358 295 026 773

KESTO - hanke

Laura Leppänen, projektipäällikkö
Navitas Yrityspalvelut
laura.leppanen(at)navitas.fi
+358 44 756 4230

www.navitas.fi/kesto
https://www.facebook.com/kestosavo/
https://www.instagram.com/kestosavo/