Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Sinilevähavainnot vähentyneet järvillä - itäisellä Suomenlahdella sinilevää vähäisinä pintaesiintyminä (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen rannikolla sinilevää on edelleen havaittu vähäisinä määrinä pintaveteen sekoittuneena, lähinnä Kotkan länsipuolen sisä- ja ulkosaaristossa. Avomerialueella levää oli alkuviikolla havaittavissa hyvin vähäisinä määrinä pintavedessä. Kaakkois-Suomen sisävesillä sinilevää on havaittu vähemmän kuin tavallisesti elokuun lopulla. Kaakkois-Suomen järviltä ei ole tullut sinileviin liittyviä yleisöilmoituksia.

Viikoittaisista vakiohavaintopaikoista Iitin Urajärvellä sinilevää oli havaittu edelleen vähäisiä määriä. Sääksjärvellä ei sen sijaan ole ollut levähaittoja elokuun alkuun asti jatkuneen runsaan kukinnan jälkeen. Havainnot vähäisestä sinilevämäärästä tulivat myös Kouvolan Sompaselta sekä seurantanäytteenottojen yhteydessä Simpelejärven Kukkarolahdelta ja Pieni Rautjärveltä Parikkalasta. Lappeenrannan Haapajärven tilanteesta ei tällä viikolla ole tietoja. Yleisesti Kaakkois-Suomen järvien levätilanne vaikuttaa rauhalliselta.

Kotkan - Haminan alueen rannikon uimarantojen havaintopaikoilta ei levää ole tällä viikolla havaittu, mutta ulompana rannikosta, mm. Haapasaarten alueella, sinilevähippuja oli edelleen silminnähden havaittavissa. Sinilevä on pääosin sekoittuneena vesikerroksiin.

Pintavesien lämpötila ajankohdalle tyypillinen

Kaakkois-Suomen järvien pintaveden lämpötilat ovat edelleen 18-20 asteen vaiheilla. Pienissä ja matalissa järvissä veden lämpötila voi olla pari astetta korkeampi. Itäisen Suomenlahden rannikolla vesi on yleisesti noin 15-17 asteista.

Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Myös yksittäisiä havaintoja voi lähettää eri vesistöillä liikkuessaan. Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Järviwiki:

Lisätietoja
Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296


Alueellista tietoa