Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Porokolarien määrä halutaan puolittaa, Porokellolle lisää toimijoita

Lapin liitto ja OP liittyvät ensi vuoden alusta mukaan kehittämään ja rahoittamaan Pohjois-Suomessa tiellä liikkuvista poroista varoittavaa Porokello-sovellusta yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on puolittaa porokolareiden määrä, edistää liikenneturvallisuutta ja vakiinnuttaa Porokellon toiminta.

Porokello on kännykällä toimiva varoitusjärjestelmä, jossa kuljettaja saa liikenteessä nopeasti tiedon tiellä liikkuvista poroista. Sovellus on kahden ensimmäisen toimintavuotensa aikana osoittanut hyödyllisyytensä: kesällä 2016 aloittaneen sovelluksen on ladannut jo yli 60 000 suomalaista autoilijaa, ja järjestelmä on antanut käyttäjille lähes 350 000 porovaroitusta.

- Porokellon tulevaisuuden kannalta on myös tärkeää saada lisää rahoittajia mukaan toimintaan, toteavat ylijohtaja Jaakko Ylinampa ja maakuntajohtaja Mika Riipi.

Porokello-sovellus toimii niin, että varoituksia tekevät tiellä liikkuvat ammattiautoilijat ja muut rekisteröityneet käyttäjät havaitessaan poroja. Tiedot ovat muiden tielläliikkujien käytössä välittömästi Porokello-sovelluksessa ja V-Traffic -palvelua käyttävissä navigaattoreissa. Parhaimmillaan varoitus estää porokolarin.

- Onnettomuuksien ehkäisy ja muiden varoittaminen on todella arvokasta työtä, ja kiitämme ammattikuljettajia jokaisesta heidän kirjaamastaan porovaroituksesta. Myös me OP:ssa haluamme parantaa liikenneturvallisuutta. Porokello-palvelulla on merkittävä vaikutus liikenneturvallisuuteen Pohjois-Suomessa, kommentoi OP:n ajoneuvovakuutuspalveluista vastaava Kristian Hiljander.

- Liikenteen eläinkolareista noin neljännes on porokolareita. Viime vuonna porokolareita sattui noin 4100. Eläinkolareissa vahingon suuruus riippuu paljon siitä, kuinka suureen eläimeen ajoneuvolla törmätään, Hiljander kertoo.

- Porokolareita sattuu eniten heinä-joulukuun välisenä aikana, ja erityisesti ne lisääntyvät marras-joulukuun aikoihin, kun on pimeää ja tiet ovat liukkaita.  Osallistumalla Porokellon Musta marraskuu -liikenneturvallisuuskampanjaan jokainen voi vaikuttaa porokolarimäärän vähentämiseen. Olemme yhteisellä tiellä, projektipäällikkö Henna Nurminen tiivistää.

Porokellon kehittäminen jatkuu vuonna 2019 OP:n ja Maaseuturahaston rahoituksella. Järjestelmän kehittämiseen ovat sitoutuneet mm. Lapin liitto, Paliskuntain yhdistys, OP Vakuutus Oy, Paikkatieto Online Oy, HHR Business Oy, V-Traffic Mediamobile ja DNA Oyj.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Henna Nurminen
p. 040 835 4114
[email protected]

Maakuntajohtaja Mika Riipi
p. 044 767 4200
[email protected]

Ylijohtaja Jaakko Ylinampa
p. 040 848 0077
[email protected]

OP:n ajoneuvovakuutuspalveluista vastaava johtaja Kristian Hiljander
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt OP viestintä, p. 050 523 9904


Alueellista tietoa