Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 1.10.2018 (Pohjois-Savo)

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,79 m, mikä on 12 cm vähemmän kuin ajankohdan keskimääräinen arvo. Vedenpinnan lasku vaikuttaa pysähtyneen, koska syyskuun aikana vedenpinta on heilahdellut 3 cm:n vaihteluvälillä alkuarvon kahtapuolta. Ennuste lokakuulle on hitaasti nouseva, mikä on ajankohdalle tyypillistä.   

Iisalmen reitin pääaltaat Onkivesi ja Porovesi ovat nyt nousseet muutaman sentin kesän alimmista korkeuksista. Juoksutukset ovat olleet minimissä eli tapahtuneet kalateiden kautta jo 3 kuukautta. Pinnat saavat nousta vielä noin 10 cm ennen juoksutusten aloittamista. Kiuruvesi on nousemassa normaalitasoonsa jo tällä viikolla, joten juoksutus on alkamassa lähipäivinä.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa oleva Haukivesi on laskenut syyskuussa 16 cm, mikä on selvästi suurin muutos tämän katsauksen tarkastelualueella syyskuussa 2018. Haukiveden pinta on vielä 7 cm ajankohdan keskimääräistä tasoa korkeammalla lukemassa N2000+ 76,22. Vesistöennuste odottaa Haukiveden pinnan laskevan lokakuussa edelleen.

Nilsiän reitillä eteläisimmät Syväri ja Vuotjärvi ovat hyvin lähellä keskimääräisiä vedenkorkeuksia. Pinnat on säilytetty juoksutuksista tinkimällä. Juojärven pinta on noin 5 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon.

Rautalammin reitillä säännöstelemättömät Pielaveden, Iisveden, Suonteen, Hankaveden ja Konneveden korkeudet ovat edelleen hiukan laskevia. Koko reitillä ollaan 10 - 20 cm alle ajankohdan keskiarvon, mutta minimiarvoihin on vielä yhtälailla matkaa.

Pohjavesihavaintopaikoilla vesivarastot ovat vähissä ja talven varalle kaivattaisiin monin paikoin uutta vettä.

Lisätietoja

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus, puh 0295 026 823, [email protected]


Alueellista tietoa