Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Levätilanne Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Tällä viikolla sinilevää on havaittu Kaskisten ja Maalahden edustalla olevilla vakioleväseurantapaikoilla. Lisäksi Ähtärinjärven ja Kuortaneenjäven vakiohavaintopaikoilla on havaittu hieman sinilevää. Pohjalaismaakuntien muilla vakioleväseurantapaikoilla ei ole havaittu sinilevää. Kansalaishavainto runsaasta sinileväkukinnasta on tullut Vaasasta, Varisselkä/Hietasaari alueelta. Lisäksi kansalaishavainto sinilevästä on tehty Lappajärvestä, Sahin uimarannan tuntumasta. Sinileväkukintoja saattaa esiintyä myös muilla alueilla kuin raportoiduilla. Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti riippuen sääolosuhteista. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisellä ajankohdalla. 

Pintaveden lämpötila on 23 °C Lappajärvellä. Hinjärvellä pintaveden lämpötila on 24,6 °C.

Olosuhteiden ollessa suotuisat sinilevät voivat aiheuttaa massaesiintymiä. Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa ravinteita sekä valoa, ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Lämmin, aurinkoinen ja tyyni ilma suosii sinilevää, jolloin sinilevät voivat muodostua kukintoja. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina vedenpinnassa. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Osa sinilevistä kykenee tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä, eikä etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluvetenä. Varsinkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa rannasta ja vedestä, kun sinilevää on havaittavissa. 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vastaanottaa kansalaisten levähavainnot Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnot voidaan ilmoittaa leväpuhelimeen puh. 0295 027 990. Omia levähavaintoja voidaan myös tallentaa Järvi-Meriwikiin www.jarviwiki.fi.

Lisätietoja: 

Leväseurantapuhelin 0295 027 990 

www.jarviwiki.fi 


Alueellista tietoa