Navigointivalikko
Tiedotteet 2018

Erittäin runsaita sinileväkukintohavaintoja vain kaksi Kaakkois-Suomessa tällä viikolla (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen sekä levähavaintopuhelimeen että levähavaintosähköpostiin on sinilevähavaintoja ja yleisöilmoituksia tullut vähän, vaikka säät ovat olleetkin otolliset leväkukinnoille. Sään jatkuessa lämpimänä on mahdollista, että sinileväkukinnot vielä yleistyvät.

Tällä viikolla sinilevää on vakiohavaintopaikoilla havaittu Iitin Sääskjärveltä, ja merivartijat ilmoittivat runsaista leväkukinnoista Haapasaaren alueelta. Muilla vakiohavaintopaikoilla Suomenlahdella levää on runsaasti, mutta erittäin runsaista kukinnoista ei vielä ole havaintoja muilta itäisiltä rannikkovesiltä eikä sisävesiltäkään .

Lämpötilan lisäksi sinilevien esiintymiin vaikuttavat suuresti veden virtaukset ja tuulisuus. Sinilevätilanne voi tuulisen sään seurauksena vaihdella nopeastikin. Jos vedessä on silmin havaittavissa määrin sinilevää, on sen käyttöä syytä rajoittaa. Haitallisinta sinileväinen vesi on nieltynä sekä löylyvetenä. Etenkin lapset ja lemmikit ovat herkkiä sinilevien erittämille myrkyille. Lapsia tai lemmikkieläimiä ei tulisi päästää runsasleväiseen veteen uimaan tai leikkimään.

Yleisimpiä sinilevästä johtuvia oireita ovat uimareilla iho-oireet. Lisäksi voi esiintyä pahoinvointia, vatsavaivoja, ripulia, kuumetta ja päänsärkyä sekä korva- ja silmätulehduksia. Ihmisten herkkyys sinilevien myrkyille on kuitenkin hyvin vaihtelevaa ja yksilöllistä. Lisätietoa sinilevämyrkytyksestä saa Myrkytystietokeskuksesta. Lemmikkieläimiä koskevissa tapauksissa tulee olla yhteydessä alueen eläinlääkäriin.

Yleisten uimarantojen levätilannetta valvovat kuntien terveydensuojeluviranomaiset. Uimarannoilla esiintyvästä sinilevästä voi ilmoittaa kunnan terveystarkastajalle. Järvialueiden sinilevätilannetta voi seurata Järvi-meriwikistä, jonne voi myös ilmoittaa omia havaintoja.

Järvi- ja meriwikistä voi myös seurata pintavesien lämpötilaa. Tällä hetkellä Kaakkois-Suomessa pintavedet ovat keskivertoa lämpimämpiä, noin +22–27-asteisia.

Järviwiki:

Lisätietoja

Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287


Alueellista tietoa